Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

"Ne oldu Magnum'la mı ateş edildi" demişti birileri.

"Ne oldu Magnum'la mı ateş edildi" demişti birileri.
 

Alex De Souza


Cumartesi akşamı vücuduna isabet eden maddeler yüzünden yerde kıvranan Alex’i gördüğümde aklıma yaklaşık 10 yıl önceki görüntüler geldi.

Yıllar önce Trabzon’da, bir kupa maçı sırasında, tribünlerden atılan koca bir taş parçası ülkenin en büyük takımlarından birinin hocasına isabet eder, hoca yere düşer, acı içinde kıvranır -veya acı içinde olmadan kıvranır (ne fark ediyorsa)

Derken, Fenerbahçe kulübü taşkınlıkları sebep göstererek takımı sahadan çeker. Sahadan çekildiği için de daha sonradan verilen karara göre 3-0 hükmen mağlup sayılır. Üstelik 1 yıl da kupalardan men edilir.

Birkaç gün sonra dönemin federasyon başkanı “Ne oldu magnum’la mı ateş edildi”!!! diyerek daha sonraları Türk Futbol Lügatı’na altın harflerle kazınacak o meşhur lafını söyler. Böylece bundan sonra taşı atan değil, yerde fazla kıvranan suçlu olacaktır. Ye taşını, kafana yaptır bandajını, oyununa devam et. Gerekirse bir taş daha yersin. “Ne olacak magnum’lamı ateş ediliyor” sanki.

Böylece bir dönemin başlangıcı olan o olaydan sonra yıllar geçer;

Artık futbol endüstrisi değişmiş, oynanan toplar, formalar bile değişmiş ama futbol’un şiddetle beslenen baronları değişmemiştir. Cumartesi günü İnönü Stadyumunda oynanan derbi karşılaşmasında evsahibi taraftarlar 2 kez Fenerbahçe kaptanı Alex de Souza’ya yabancı madde atarak yaralanma tehlikesi geçirmesine sebep verirler. Bu sefer yerdeki isim Otto Bariç değil Alex de Souza dır.

Ertesi gün bu şiddetsever ve tarafgir medya kalemşörleri taş atanları ve onları engelleyemeyenleri yazmak yerine “Alex’in yerde kıvranarak şov” yaptığından, tribünleri tahrik ettiğinden bahsediyorlardı. Oysa Alex yıllardır gol atıp, attırarak şov yapmaktaydı sahalarda.

Dedik ya, ortalıkta Magnum’la ateş eden mi vardı sanki. !!!

Alex’in müthiş futbolunu konuşmak yerine, onu “artistlik” yapmakla suçlayanların elini vicdanlarına koymalarını, tribünlerden “şiddet ve küfrün” temizlenmelerine katkı sağlamalarını beklemek, günümüz Türk Futbolunda belki biraz saflık olacak sanırım.

Bugün geldiğimiz noktada Aziz YILDIRIM’ın kendi tribünlerinde (gerekse salonlarda) nasıl da küfre ve taşkınlığa engel olmaya çalıştığını tüm sporseverler görmektedir. Ancak küfürsüz ve şiddetsiz Türk Futbol’u yürüyüşünde Aziz YILDIRIM’ların yalnız kalmaması için taraflı tarafsız herkesin yerde kıvarananları değil yerde kıvrandıranları eleştirmesi gerektiğini birkez daha vurgulamak için yazdım bu yazıyı.

Belki Trabzon’da Otto’ya atılan taşın yarası çoktan geçti ama “el yarası değil, dil yarası geçmiyor” işte. Türk futbol terminolojisine “Ne oldu magnum’la mı ateş edildi” söylemini yaratanların ektiği rüzgarları fırtına olarak biçmemek için tüm futbol yorumcularının adil olması ve elini taşın altına ortak sokması gerekir.

Aksi devam ettiği sürece atılan taşların ardı arkası kesilmeyeceği gibi, birgün gelir magnumlada ateş edilir…

Ahmet ÇELİKSÜNGÜ

31.03.2008

 
Toplam blog
: 252
: 936
Kayıt tarihi
: 17.03.08
 
 

74'ün İstanbulunda, Sultan şehri Üsküdar'ın, kız çocuklarına "Zeynep" erkeklerine "Kamil" adı kon..