Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
Dünya
 

"Nida, Haykırış"

"Nida, Haykırış"
 

hürriyet


"Sözde lider Nida'nın ölümü için
Kendi hatasıydı diyecek.

Carlo Giuliani'nin ölümü,
kendi hatası mıydı?

Viktor Jara'nın ölümü,
Kendi hatası mıydı?"

.....

Nida sessizce Beheşt Zehra Mezarlığına gömülmüş, ancak sesi tüm dünyada yankılanıyor. İran iktidar odağı; ataerkil oligarşik düzeni can almaya devam ediyor. Bu iktidar ki tanrıya en yakın olduğunu iddia eden bir iktidar.

Nida 27 yaşında bir Felsefe öğrencisi; Farsça adının anlamı "ses" "haykırış"...

O, İran'da otoriter, şeriatçı düzene karşı direnişin simgesi artık.

O da diğerleri gibi "oyum nerede" diye gösterilere katılmış bir reformcu.. Tanrıya yakın düzenin sandık müşaidlerinin, seçim sandıklarında yaptığı hileye isyan edenlerden..

"Besiciler" onu yakın mesafeden kalbinden vurarak bir haykırış'a dönüştürdü.. Besiciler gece yedirilip içirilen gündüz de muhaliflerin üzerine salınan fakir mahallerden toplandığı ileri sürülen bir çeşit korucular.. Besicilerin öldürdükleri ise ailelerine verilmeden kimsesizler mezarlığına gömülen insanlar...

İran'da insanlar öfkeyle oylarını istiyor, adalet istiyor. Kutsal devrim iktidarın tüm olanaklarını topluma karşı iktidarını korumak için kullanıyor, bu kendisinin sonunu hazırlıyor ve yeni bir devrimin ateşini yakıyor.. Mollaların oligarşik düzeni sarsılıyor.

İran'da da bir "konsey" var ve herşeyi o belirliyor:"meclisi hibreka." Bu konsey anayasaya göre lider belirliyor ve lideri görevden alabiliyor. Hamenyciler liderin ölene kadar kalmasını savunuyor. Hamaneycilere göre lider allah tarafından şeçilir ve ölene kadar sürer. Bizdeki devleti koruma kollama görevi gibi.

Reformcular İran'da nükleer bombaları, Ahmedinecad'ı istemiyor, barış ve demokrasi istiyorlar.. İran'da da devrim muhafızları; ordu, şeçim öncesi ve sonrası reformculara karşı muhtıra veriyor. Kutsal rejim gerçek yüzü benzeri gelişmelerle kendini gösteriyor. Halk artık dini değil, iktidar hırısını o hırsın sahibi diktatörleri görüyor..

Nida'ları öldüren rejim onların sesinde, haykırışlarında çıplak artık..

Benzerlikler gösterenTürkiye ve İran saltanatlarının hükmü dilerim çok acılar yaşanmadan son bulur.. Adalet, demokrasi ve barış bölgeye hakim olur.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 127 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..