Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '11

 
Kategori
TV Programları
 

‘Nuri’ sit-com’u kolay sanınca…

‘Nuri’ sit-com’u kolay sanınca…
 

Büyük umutlarla Kanal D ekranında macera başlatan ‘Nuri’, sessiz sedasız noktayı koydu. Zaman zaman kesintiye uğrayan, ‘yaz’ bahanesiyle birden ortadan kaybolan dizi, son çırpınışında da izleyici oranını yükseltemeyince 16 bölümlük yayınla yetinmek zorunda kaldı.  

‘Biz demiştik’ cümlesini sevmediğim halde, ‘Nuri’ için bir kez daha kullanıyorum. Bu dizinin tutmayacağını ilk günden belirtmiştik! Sit-com yapmak, başta diğerlerinden kolay görünmekte… Fakat tiyatroyla çok benzeşen bu tür uygulamada oldukça zor! Basitinden düşünüp çalakalem işe girişmenin sonu hüsran. Çünkü çekim kolaylığına ve düşük maliyete odaklananlar, izleyiciye benimsetip kalıcı olma noktasında bocalamakta! Öncelikle ana karakterlerin yerli yerine oturması ve oyuncularla uyuşması önemli. Yan karakterlerin konunun akışına katkısı da dozunda tutulmalı. En önemlisi, sonradan ilavelerin ‘yama’ gibi durmaması. Senaryoda, ‘Nasılsa, sit com’dur… Ayaküstü içini doldur’ zihniyetinin benimsenmesiyse tüy dikmekte! Diğer dizilerin çoğu bu fikirle yürütülse de, mekân ve aksiyon faktörüyle desteklendikleri için bu denli göze batmamakta…  

‘Kadın İsterse’ye heveslenen ne var ki, Cihan Ünal-Hülya Avşar ikilisinin performansını yakalayamayan ‘Nuri’ eminim ABD’de beğenilirdi. Ama gereksiz şamata ve abartılı beden dilinden medet uman yapım, ‘taş fırın erkeği’ meraklısı Türk izleyicisini itti! Dolayısıyla sit-com heveslilerinin ‘Nuri’yi başarısızlığa götüren etkenleri dikkate alması gerek. İlk sebep yukarıda belirttiğim gibi ekleme karakterlerle yürütülmeye çalışılan ‘zorlama senaryo’… Diğeri, ‘gürültülü oyunculuk’! Aynı kişiyi farklı tiplerde kullanma fikri de izleyicimizin kapsama alanı dışında bir yöntem… Üstelik hepsinin yaratılışındaki sunilik fazlasıyla göze batıcı! Yani en basit söylemle, roller oyuncuların üstünden akmakta... Komik olmak için komedi yapılmaz! Yapılırsa da sadece şaklabanlıktan ibaret kalır. Sit-com’da biraz ciddiyet lütfen!  

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..