Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

“O günler gitsin, bir daha geri gelmesin.”

“O günler gitsin, bir daha geri gelmesin.”
 

Gayri Resmi Hakikat Komisyonu” adlı bir sivil kuruluş 1980–84 yılları arasında Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde olup, bitenleri araştırmış.

Araştırmanın özeti bir süre önce “İnsanlığa karşı işlenen suçların merkezi” başlığı altında ulusal medyada haber olarak yer aldı.

Haberde, komisyonun 3,5 yıl süreyle konu üzerine çalışmalar yaptığı ve yaklaşık 400 sayfalık bir rapor hazırladığı ifade ediliyor.

İşte, o raporun özetinde yer alan bazı çarpıcı hususlar!

İlki “Diyarbakır 5 No’lu Askeri Cezaevi, 1980–84 tarihleri arasında, insanlığa karşı işlenen suçların merkezi olmuştur.” şeklinde,

İkincisi “Burada yaşananlar etnik kin ve öfkeye dayalı uygulamalardır. Yapılanlar, aynı zamanda Türkiye Devleti’nin bir ayıbıdır.” ifadeleri.

Raporun devamında “Toplumda barışın ve adaletin yeniden tesisi için, devlet bu (ayıpla) insanlığa karşı işlenen suçla yüzleşmeli.” önerisi yer alıyor,

Sonuçta ”Mağdurlarından henüz savcılığa başvurmayan varsa, başvuruda bulunmaları sağlanmalı ve sorumluları cezalandırılmalı.” hatırlatması yapılıyor.

Rapor sadece yukarıdaki bilgilerle sınırlı değil. “İzlenecek yol” başlığı altında başka önemli açıklamalar da yer almakta.

Örneğin: Belirtilen tarihler arasında Diyarbakır Askeri Cezaevi’nde görevli, tutuklu ve hükümlülerle ilgili bilgilerin kurumlardan istenmesi yer almakta.

Başka bir önemli husus ise TBMM’de bu konuda bir “Hakikati Araştırma Komisyonu” kurulmasının istenmesi.

Ayrıca tespit edilen mağdurlara “ruhsal iyileştirme” desteğinin sağlanması ve “tazminat” yolunun açılması için çaba sarf edilmesi.

Ve yapılacak yeni anayasada “insan onurunun çiğnenmesini önleyecek” yasal düzenlemelerin yer alması gibi birçok husus var.

Görüyorsunuz ya, memlekette bir tek cezaevinde olup, bitenleri 30 yıl aradan sonra araştırıp, gerçeği ortaya çıkarmak 3,5 yıl süre alıyor!

Ya birileri o dönemde ülke sathında yapılanların tamamını araştırıp, ortaya çıkarmaya çalışsa; kim bilir kaç yıl sürer?

Çünkü geçmişin korkulu havası hala ağır basmakta ve o süreci yaşayan insanlar gerçeği konuşmaktan çekinmekte!

İşi zora sokan diğer ayrıntıları da göz ardı etmemek gerekir.

(Dönemin karanlık sayfalarının aralanmasını istemeyenlerin, el altında gerçeği araştırmaya kalkışanların önüne koydukları engeller!)

Anlayacağınız bu işte çift yönlü sıkıntı mevcut. Bir tarafta incinip, korku ve strese kapılan mağdurlar, öte tarafta gerçeğin ortaya çıkmasını istemeyenler.

Böyle durumlarda mağduriyetleri gidermek, sanıldığı kadar kolay değil!

O nedenle deniliyor ya ”O günler gitsin, bir daha geri gelmesin.” 

 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..