Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '15

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

“Öğretmenler Günü”nde neler yapılır?

“Öğretmenler Günü”nde neler  yapılır?
 

Öğretmenler "İnsan Mühendisi"dir.


Daha önceki öğretmenler günü yazılarımda neler yapıldığını dile getirmiştim.

24 Kasım Atatürk'ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği gündür.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, 24 Kasım’ın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kabul edilmişti. O günden buyana  kutlanıyor.

Öğretmenlerimiz yılda bir gün de olsa gündeme getiriliyor. Oysa ne demişti Önderimiz?            "Milletleri kurtaracak olan yalnız ve ancak öğretmenlerdir."

Öğretmenlerimize verdiği değer için ne söylemişti?                                                

Dünyanın her yerinde öğretmenler toplumun en özverili ve en saygıdeğer öğeleridir”.

Atatürk'ün manevî mirasına en fazla sahip çıkması gereken kesim, öğretmenlerdir.  Ne demişti önderimiz Atatürk öğretmenlerimize?

Muallimler, Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli, bu evsaf ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir."

Bunun yapılabilmesi için öğretmenlerimize gereken destek veriliyor mu?

Geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızı yetiştiren değerli öğretmenlerimiz için gerekenleri yapabildik mi? Onları öğretmen okullarında “dört dörtlük” yetiştirebildik mi? Yıllardır atama bekleyenleri sevindirebildik mi ? “Neresi olursa giderim” diyenlerin, can güvenliğini ve kalacak yerini sağlayabildik mi ?

Kaçırılan öğretmenler geldi aklıma.“Yarın ne olacak?” diye endişe etmeden, rahatça uyuyamayan öğretmenlerimizi düşünüyorum. Öğretmenlerimizi alanlarında“uzman”olması için tamamını “hizmetiçi eğitimde” mesleki açıdan yetiştirebildik mi? Ne gezer.

Öğretmenler Gününde neler yapılageldiğine gelince;

24 Kasım Öğretmenler Günü” gelince, - daha önce izlediğimiz gibi -klasik kutlamalar ve konuşmalar yapılacak. “Huzur evleri”ndeki emekli öğretmenler ziyaret edilecek. Ebediyete göçen öğretmenlerimiz anılacak. Programda varsa, öğretmenlerimizin resim, spor ve tiyatro etkinlikleri izlenecek, koro ve solo konserleri dinlenecek ve öğretmenlerimize övgüler yağdırılacak.

Bu törenlerde mesleğe yeni katılan idealist, onurlu vevatan çocukları için kendini feda eden öğretmenlerimizin ışıldayan gözlerindeki mutluluğu paylaşırken, onların çektikleri ve çekecekleri sıkıntılar aklıma gelince, bir hüzün kaplar içimi hep.

Öğretmenler günü gelince, özellikle ilk ve ortaokul öğrencileri öğretmenlerinin “Öğretmenler Günü”nü kutlamak için ellerinde çiçeklerle okula gelecekler. Öğretmenlerinin elini öpüp çiçeklerini verdiklerinde, öğretmenleri onlara sevgiyle gülümserken, yine bir hüzün kaplayacak içimi. Birçok okulumuzda “sınıf anneleri”nin gayretleriyle, bazı öğretmenlerimize çeşitli hediyeler de verilecek. 

Oysa, en güzel hediye Alo 147 hattının kaldırılması olur.  Alo 147’ye birçok öğrenci ve veli tarafından yapılan ve işleme konulan asılsız ihbar ve şikayetlerin,  eğitim yuvalarında başta öğretmenler olmak üzere herkesi tedirgin ettiği, huzursuzluğa neden olup, okullarımızın başarısını düşürdüğü,  öğretmenlerde meslekten soğuma ve güvensizlik yarattığı  bir gerçektir. Alo 147 ile onlarda  haksız yere mağdur edilme kuşkusunun  hep süreceği bilinmelidir.

Yıllarını bu kutsal mesleğe adamış cefakâr öğretmenlerimiz için gerçekten neler yapabildik? Onların yüzlerini güldürebildik mi? Onları mutlu ettik mi? Sınıflarına girerken, maddi-manevi sorunlarını kapının dışında bıraktırabildik mi?

Oysa, her türlü olumsuzluklar karşısında, “eğitim eksikliğini” ön plâna çıkarıp, suçu eğitimcilerde arar olduk. Başarısızlıklarımızı ve olumsuz durumları hep “eğitimsizlikten” kaynaklandığını dile getiren düşünce ve görüşlerle öğretmenlerimize yüklendik. Ancak, madalyonun öbür tarafını da görmek gerekir.

Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum.” diyen Hz. Ali’nin sözünü hatırlatmak isterim. Eğitimin ve eğitimcinin değerini ne de güzel anlatıyor. 

Ne demişti   Önderimiz, Başöğretmenimiz ATATÜRK ?

“Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir.”

Öğretmene verilen değer ve önem,  onun mesleki yetiştirilmesinde ve toplum içindeki yeriyle, hak ettiği sosyal yaşantısıyla belli olur. Sizce belli oluyor mu?

Eğitimci olarak diyorum ki;

Tüm sıkıntılarına rağmen, sevgi dağıtıp içimizi aydınlatan, bizleri yetiştiren “insan mühendisi” öğretmenlerimize verebileceğimiz en güzel armağan, “çalışkan, dürüst ve insani değerlere sahip insanlar olmamız”dır

Ebediyete intikal etmiş bütün öğretmen ve eğitimcileri rahmetle anıyorum.

Değerli meslektaşlarıma, sevgili öğretmenlerimize çalışma arkadaşları ve öğrencileriyle daha mutlu ve başarılı, sevenleriyle de sağlıklı ve huzurlu yaşamalarını diler, “Öğretmenler  Günümüzü” içimi kaplayan hüznümle  kutlarım.

Sevgi ve saygılarımla.   

19 Kasım 2015

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Emekli Bakanlık Başmüfettişi 

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..