Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '13

 
Kategori
Öğretmenler Günü
 

"Öğretmenler Günü"nün tarihçesi ve Öğretmenlere TOMA'lı kutlama!..

"Öğretmenler Günü"nün tarihçesi ve Öğretmenlere TOMA'lı kutlama!..
 

Bu gün “Öğretmenler Günü”

Gün geçtikçe büyüyen eğitim camiası, son yıllarda üzerinde en fazla oyunların oynandığı bir kurum haline geldi. Bu nedenle en fazla saldırıya uğrayan kurumların başında geliyor.

Saldırı deyince, hakkını arayan öğretmenlere polisin uyguladığı şiddeti buradan kınıyorum. Bir meslek erbabının hakkını aramasına tahammül edemeyen polis yetkilileri, bu yetkiyi nereden aldıklarını en kısa sürede açıklamalıdır.

Polisin tutumu, anayasaya aykırı bir eylemdir. Çünkü anayasamızda “herkes gösteri hakkına sahiptir” diye bir cümle yer almaktadır.

Gelelim Öğretmenler gününe:

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama gündür.

Öğretmenler gününün tarihçesine gelince:

Pek çok ülkede 1994"ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris"te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı”nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”ni oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür.

Türkiye’de Öğretmenler Günü:

Öğretmenler Günü Neden 24 Kasımda Kutlanır?

Yeni Türk Devleti’nin önemli sorunlarından biri de eğitim konusuydu. Okuyup yazmayı kolaylaştırmak ve yaymak, çağdaş öğretim ve eğitimin gerçekleşmesini sağlamak gerekiyordu. Bunun içinde yeni bir alfabe arayışına girilmişti. Maarif Vekâleti (Milli Eğitim Bakanlığı) 1927’de Mustafa Kemal’in emriyle, alfabe sorununa ilişkin araştırma yapmaya başladı. Önce yüksek okullarda fizik, kimya, matematik derslerinde Latin işaretleri kullanımı başladı. Aynı yıl posta pullarında da Latin harfleri kullanıldı.

9 Ağustos 1928 günü İstanbul’da, Sarayburnu Parkı’ndaki bir halk toplantısında Harf İnkılâbı’nı müjdeleyen Mustafa Kemal, yeni yazının da özelliklerini açıkladı. Türk halkı bu yeniliğe hızlı bir şekilde uyum sağladı. İmzalar değişti, dilekçeler ve mektuplar bu yeni harflerle yazıldı. Yeni harflerin millete öğretilmesi amacıyla birçok yerde kurslar açıldı. Atatürk, yeni harfleri halka kendisi öğretmek için yurt seyahatine çıktı. İlk dersini Tekirdağ’da verdi.

1 Kasım 1928’de TBMM’nin kabul ettiği Türk Harfleri Hakkındaki Kanun ile Harf İnkılâbı başladı. Kanunun çıkarılmasının ardından açılan Millet Mektepleri ile Türk tarihinde ilk defa bir okuma yazma seferberliği başlatıldı. 24 Kasım 1928 tarihli Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince Mustafa Kemal, Millet Mektepleri’nin Başöğretmeni unvanını aldı. Bu tarihin yıldönümü 24 Kasım 1981 tarihinden itibaren her yıl “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Gördüğünüz gibi öğretmenlere verdiğimiz önem, dünya’dan çok ileride. Bu gün Atatürk’e küfreden ve kendilerini “Öğretmen” olarak lanse eden zavallılara bu tarihi anlatmak gerekiyor.

Neyse…

Tüm öğretmenlerimizin gününü kutlayıp, yazımızı Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Öğretmen” isimli güzel bir şiiriyle noktalayalım.

A'dan başlar aydınlık,
Bir taş koyar bütün yapılarda temele öğretmen.
Soluğudur düşüncenin buğdaydan yalaza dek
Yeryüzünde ne varsa ondan gelmedir,
Yeryüzü ile el ele öğretmen

Göz gözdür o, uzakları görürüz
Ağızdır o, türkü söyleriz haykırırız günlerden.
Ulaşırız erdem üstüne, gelecekler üstüne biz hep
Çizer büyük değirmisini
Uç olur da gergele öğretmen.

Hey hey, burası bir dağ köyü, kurda kuşa
Bırakılmış göğün kıyısına bırakılmış
83 toprak ev, 83 acı duman,
Çoluğuyla, çocuğuyla 415 karanlık
Kurtulacağız, el ayak kurtulacağız,
Bir okul yapıla, bir gele öğretmen.

Bir ışık, bir ışık daha,
Gecelerin içindeki ejderlerle dövüşür
Nice istemeseler de, nice önleseler de,
Uyandırır toplumunu
İyiye, doğruya, güzele öğretmen.

Fazıl Hüsnü DAĞLARCA

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..