Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '08

 
Kategori
Eğitim
 

"OKS Anneleri"

"OKS  Anneleri"
 

Annelerle birlikte aşılacak bu dağlar...


Onu ilk kez kucağımıza verdiklerinde, bütün dünya elimizdedir sanki ...Sonra “ilk” ler sıralanmaya başlar. İlk kez gülüşü, ilk kez anne deyişi, ilk adımı, ilk hastalığı ve nihayet ilköğretim...

Anaokulu ile başlar hayat koşusu...

Okula hazırlanış, okul araç gereç temini, arkadaşlar öğretmenlerle uyum problemleri, ulaşım sorunu, eve döndükten sonra bir sonraki gün için son enerjiyi toplama gayreti...

İlköğretimin dördüncü sınıfında yarış hazırlıkları başlamıştır. Daha, dünyada ne olup bittiğini anlamadan, yuva sıcaklığını içine sindiremeden , kendini hızla dönen bir çarkın içinde bulur çocuk..

Testler, yazılılar, kurslar, bir yandan sosyal etkinlikler...Çocuğunuz ve siz bir zaman fakirisinizdir, yirmidört saat yetmiyenlerdensinizdir artık..

Çocukların sıkı takipçisi olan süper annelerin; ev, çarşı pazar işlerini yoluna koyduktan sonra, adeta çocukları ile bütünleşerek okul yollarında onlarla helak olduklarını gözlemleriz.

Çalışan anneler ise çocuğuna gönlünce yeterli olamadığını düşünerek kendisini suçlu hisseder. Bunun olumsuz tepkisinin, işyerinde ailesinde, kendisinde ortaya çıktığını çevremde gördüğüm gibi, bizzat yaşadım da.

Her şeyde olduğu gibi aşırılıklar bizi yanlışlara götürür. Aşırılıklardan, uçlardan uzak olmak hem çocuğumuzun hem kendimizin ruh sağlığını olumsuzluklardan korur diye düşünüyorum.

Çocuğunun hangi sınıfta, arkadaşlarının kimler olduğunu bilmeyen, okul dışındaki saatlerde nerede olduğunu takip etmeyen anneler de var. (Tabii babalar da; ama yazım annelere yönelik olduğu için anneleri konu alıyorum.) Çocuğunun deneme sınavlarında aldığı “net” lerle, tabiri caizse “kafayı bozmuş” öğretmenleri bıktırmış, ailesindeki diğer bireyleri de canından bezdirmiş anneler de var.

Fox ‘da Cuma akşamları yayımlanan OKS anneleri’ni tüm OKS annelerinin izlemesini öneriyorum.

Çocuğumuzun kapasitesini, neyi nereye kadar yapabileceğini objektif olarak tartmaya çalışmalıyız. Onun yeteneklerini, zekasını, tepkilerini yeterince ölçebilirsek, ondan yapamayacağı şeyleri beklemeyiz. Onu, bir yarış atı gibi çatlama derecesinde koşturmaya yeltenmekle, kaş yapayım derken göz çıkarabileceğimizi unutmamalıyız.

Allah herkese, farklı zeka, farklı yetenekler vermiş. Elbette okul sıralarında bol kitap okuma, düzenli beslenme, hele mutlu sorunsuz bir yuva başarı için en önemli etkenler.Bunları gücümüz yettiğince, çocuğumuza sağlamaya çalışmak görevimiz. Ama “ filancanın çocuğu, deneme sınavından şu kadar net almış, sen niye alamadın” gibi karşılaştırmalar, suçlamalar kuşkusuz çocuğu, ileri değil geri götürür.

Çalışma disiplini, sorumluluk duygusu, kitap dostluğu, insan sevgisi ana okulu yaşlarından itibaren çocuğa benimsetilmeli. 7. 8. sınıfa gelmiş, bunlardan uzak kalmış bir çocuğa “ o saatten sonra” göstereceğiniz çaba için hayli geç kalmış olacağınız kanısındayım.

Tüm SBS ve OKS yolcularına, annelerine sabır, sağlık, başarı diliyorum.

Ayrıca bu vesile ile “bir gün gecikmeli olarak” 8 Mart Dünya Kadınlar gününün bütün bayanlara, özellikle de annelere mutluluklar getirmesini diliyorum.

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..