Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '10

 
Kategori
Okullar
 

“Okullardaki Muhbirler (!) ”

“Okullardaki Muhbirler (!) ”
 

İşte muhbir.


“Muhbir” Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlükte şöyle tanımlanır.

1.Haber ulaştırıcı, haber veren 2. Yasa dışı olan bir durumu yetkili makamlara bildiren kimse, ihbarcı.

Okullarımızdaki şiddeti önlemek için neler yapıldığına ilişkin verilen soru önergesi üzerine, Milli Eğitim Bakanının “istihbarat faaliyetleri” adı altında okul ve çevresinde güvenliğin sağlanması ve şiddetin önüne geçilmesi amacıyla, her okulda bir müdür yardımcısının irtibat görevlisi olarak polisle işbirliği yaptığını açıklamasının ardından, okulda bu iş için görevli müdür yardımcısın” irtibat görevlisi” mi yoksa “muhbir” mi olduğu tartışması yapılmaya başlandı.

Okul güvenliğine ilişkin ilk adımlar 2007 yılında atılmış, ”Okul Güvenliği Projesi” için İçişleri Bakanlığı'yla yürütülen ortak çalışmanın ardından, “Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Arttırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü’ imzalanmış, kavgaların önlenmesi ve okulları tehdit eden gençlik ve uyuşturucu çeteleriyle mücadele için okullarda 'irtibat görevlisi' adı altında sivil polisler görevlendirilmişti. Okul personeli ve okul polisi arasındaki sürekli iletişim; yaşanan sorunların tespitini ve çözümünü hızlandırmaktaydı.

Bu projenin amacı nedir ? Projeden aktaralım;

· Güvenli eğitim ortamlarının oluşturulması.

· Olası şiddet olaylarının önlenmesi.

· Okul çevresindeki her türlü umuma açık yerlerin sıklıkla denetlenmesi.

· Okul dışı faktörlerin öğrencilerimizi, okul yöneticileri, öğretmenler ve diğer personeli rahatsız etmeleri ve eğitim ve öğretim güvenliğini tehdit etmelerinin önlenmesi.

· Okul ve emniyetin işbirliği ve koordinasyonunda mevcut güvenlik durumunun belirlenerek koruyucu ve önleyici güvenlik tedbirlerinin arttırılması.

· Şiddet gören, cinsel istismara maruz kalan veya herhangi bir suçun mağduru olan öğrencilerimizin korunması.

· Okullarda çeteleşmenin önlenmesi.

· Ailelerin okul güvenliği ile ilgili endişelerin giderilmesi.

İşbirliği protokolünde, tanım olarak, “İRTİBAT GÖREVLİSİ: Her iki kurum arasında iletişimi sağlayacak İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü ile Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Bölümü Şube Müdürü ve Eğitim Öğretimden Sorumlu Müdür Yardımcısını ifade eder. “ denilmektedir.

Projeye göre özel eğitimden geçirilen “Okul Güvenliği İrtibat Görevlileri'' okulun güvenlik konularını yakın takip edecek, gerektiğinde ilgili birimlerle en kısa sürede irtibata geçerek, meydana gelebilecek güvenlik sorunlarına gecikmeden müdahaleyi sağlayacaktır. Uygulamalar sonunda ideal güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ''Örnek Okul Güvenliği Modelleri'' oluşturulacaktır.

Amerika ve Avrupa’daki okullarda meydana gelen şiddet olaylarının ülkemize göre çok fazla olmasının nedenini, yurdumuzdaki toplum genelinde geleneksel kontrol ve dayanışma bağlarının etkinliği, aile kurumunun gücü, silah ediniminin göreceli olarak düşük olması, internet kullanımının göreceli düşüklüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğünün ortak çalışmaları ile açıklamak mümkündür.

Şiddet içerikli mafya dizilerinin öğrenciler arasında şiddeti ve özellikle çeteleşmeyi tetiklediği bilinmektedir. Okul öğrencilerinin büyük bir kısmı ne yazık ki silah kullanmanın, insan yaralamanın ve öldürmenin adeta özendirildiği dizilerdeki kahramanları kendilerine rol modelleri olarak almaktadır.

Radyo Televizyon Üst Kurulu önderliğinde başlatılan ‘medya okur- yazarlığı’ derslerinin olumlu etkilerinin olduğunu söylemek mümkündür. Ancak uzmanlar, medya okur-yazarlığının yalnızca okulda verilecek bir eğitim olmadığını vurgulamakta ve bu bilinçlendirme çalışmalarının aileler tarafından mutlak suretle desteklenmesi, bu nedenle de ailelerinin medya okur yazarlığına da odaklanılması gerektiğinin altını çizmektedir. Eğitimciler, sosyologlar ve psikologlar dizilerdeki belli sahnelerin, gösterildiği hafta içerisinde dahi öğrencilerin inançlarına, tutumlarına ve davranışlarına yansıdığını ifade etmektedir.

Evde ana-babanın, iş yerinde patronun güvenliği sağlaması ne kadar doğalsa, okulda yetkili olarak koordinasyonu sağlamak için bir idarecinin emniyet ile irtibat kurması da o kadar doğaldır. Buna “muhbirlik” derken düşünmek gerekir.

Okul ve okul çevresi güvenliği konusunda rehber öğretmenlerin okul içindeki etkinliğinin arttırılması da diğer önemli bir unsurdur. Çocuklarının ders dışında neler yaptıklarını, arkadaşlarının kimler olduğunu, okula gidiş ve gelişlerini velilerin de kontrol etmeleri gerekir.

Okulda –üst makamların bilmesi gereken – bir olay olduğunda Okul Müdürünün görevi anında emniyeti haberdar etmektir. “İrtibat görevlisi” olarak görevlendirilen müdür yardımcısı da - amirinin bilgisi dahilinde - emniyetle iletişim kuracak, tespitlerini ve duyumlarını belgelendirerek emniyet ile “bilgi paylaşımında” bulunacaktır. Aynı şekilde Emniyetten gelen bilgilere göre de okulda – olası olaylara karşı - yönetimce alınacak gerekli tedbirleri belirleyecektir. Bunu yaparken de çıkarılan ilgili yönetmelik, yönerge ve genelgelere uymak zorundadır.

Buna “muhbirlik” demek için düşünmek gerek .

Kanaatimce sorumluluğu olan o müdür yardımcısın – öğretmen arkadaşlarını veya öğrencilerini keyfi olarak – olayların içinde olduğu gerekçesiyle veya iftira atarak - ihbar edeceğini düşünmek yanlış olur. Bunu belgeleriyle ispatlamak durumundadır.

Keyfi hareket ettiği tespit olunan müdür yardımcısı da amirlerine ve yargıya hesap vermek zorundadır. Okul ve çevresinde güvenliğin sağlanması ve şiddetin önüne geçilmesi amacıyla Bakanlıkça “İrtibat Görevlisi” veya bazı kişilerce “muhbir” olarak adlandırılan müdür yardımcılarının yetki ve görevlerinin de imzalanan protokolde belirlenmiştir.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı her türlü kötü alışkanlıklardan korumak, onların ruh ve beden sağlığı yerinde bireyler olarak yetiştirilmelerini sağlamak okullarda şüphesiz yönetici ve öğretmenlerin sorumluluğundadır.

Bu sorumlulukla hareket eden, Bakanlıkça “İrtibat Görevlisi” diye adlandırılan okullarımızdaki müdür yardımcılarını “muhbir” olarak tanımlamak ne derece doğrudur dersiniz ?

Sevgiyle kalın. Saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Başmüfettişi ( E )

e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..