Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '07

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

"Oto-karavanlar" yeni bir tatil kültürü...

"Oto-karavanlar" yeni bir tatil kültürü...
 

HARİKA!


Dünyanın birçok yerinde, atmışlı yılların başından beri, alternatif yaşam ve tatil anlamına gelen "oto-karavan" tutkusu yaşanıyor. Ülkemizde pek sık görmeye alışık olmadığımız bu araçların sayısında hızlı bir artış gözleniyor. Bu artışta, kuşkusuz, kimi kampçılık ve otomobil derneklerinin de payı büyük.

Çoğumuz, babalarımız, amcalarımız ya da ağabeylerimizin, emekli olduktan sonra, bir minibüs satın alıp, Türkiye' yi şöyle bir dolaşma hayali olduğunu işitmişizdir. Ülkemizde işsizlik sigortası gibi uygulamaların olmaması, ve eski tarihlerde, orta halli bir insanın araç satın almasının çok zor olması yüzünden bu hayaller, çoğu zaman, ertelenmiş ve unutulmuştur. Oto-karavan kültürü bir türlü yerleşememiştir.

Ancak, ülkemiz ekonomik koşullarının kısmen de olsa iyileşmesi, kredi alma imkanlarının artması ve söz ettiğim araçların yaşlanıp ucuzlaması ile birlikte insanların oto-karavanlara ilgisi arttı. Her ne kadar, özellikle Amerika'da çok yaygın olduğu gibi, yaşamımızı bu araçlarda sürdürme imkanımız olmasa da, hafta sonları şehrin stresinden kaçmak ve daha ucuza, hem de çok daha eğlenceli tatiller yapmak için bu araçlar ideal.

İnsanımız artık, yazlık evlerde hiçbir yere kıpırdayamadan, ya da beton yığınlarına dönmüş tatil köylerinde tatillerini geçirmekten sıkıldı. Değişik tatil arayışları başladı. Bu yüzden "yazlık ev" inşaatlarında gözle görülür düşüşler yaşanıyor. İnsanlara kaplıcalara gitmek bile daha cazip gelmeye başladı!

Oto-karavan tutkunlarının sayısının hızla artması da belki bu arayışlar yüzündendir. İstediğiniz yerde, hem de extra para harcamadan, istediğiniz kadar kalma imkanına ancak bir oto-karavan sahibi olarak kavuşabilirsiniz. Sizlere bu araçlar konusunda daha fazla bilgi vermek isterim.

Herhangi bir minibüsü çok kolay bir şekilde oto-karavana dönüştürmeniz mümkün olsa da, bu iş için en uygun araçların, sağlam, içlerinin genişliği ve eski modellerinin hesaplı olması göz önünde bulundurulur ise, volkswagen minibüsler olduğu kesin.

Söz ettiğim minibüsler, yaşlarına ve modellerine göre, Type1 en yaşlısı olmak üzere, Type2, Type3, Type4 şeklinde sıralanıyor. Yukarıda resmini gördüğünüz araç bir Type2(Westfalia).

2006-2007 modelleri uçuk fiatlara satılan bu araçların, T1, T2 ve T3 modelleri ise oldukça hesaplı. İkinci el fiatları, araçların yaşına ve temizliğine göre 5 ila 20 bin ytl arasında değişiyor. Bu işin tutkunları, çoğunlukla yaşlı ama orjinalliğini koruyabilmiş bir aracı satın alıyor ve her tarafını restore(yenileme) ettikten sonra, içini kendi zevki ve ihtiyaçlarına göre dekore ediyor.

Bu amaçla kullanılan minibüsler, içinde konaklayabilecek kişi sayısına göre, 2 kişilik olanlar ve 4 kişi kalınabilenler, şeklinde iki ayrı kategoride değerlendirilebilir.

İlk olarak iki kişinin konaklayabileceği minibüslerden söz edelim.

Araçların içine, çok amaçlı dolaplar, lavabo, buz dolabı gibi, uzun süreli konaklama için gerekli her türlü malzeme konulabiliyor. Su ihtiyacı ise, bu iş için özel olarak imal edilmiş su tankları sayesinde karşılanıyor. İçlerindeki çek yat tarzı koltukta 2 kişi rahatlıkla yatabiliyor. Eğer istenirse 3. kişi, çocuk olmak kaydı ile, sürücü koltuğunun olduğu bölüme basit bir hamak koyarak, ya da ön kısımdaki çift kişilik koltukta yatarak kalabiliyor. Söz ettiğim malzemelerin çoğunun, tekneler için üretilmiş iç dekorasyon malzemeleri olduğunu söylemekte yarar var.

İkinci olarak ise, 4 yetişkin ve bir de çocuk 5 kişinin rahatlıkla kalabileceği, sadece, Almanya' nın "Westfalia" kentinde üretilen, adını da kentten alan oto-karavanlardan söz edelim. Araçlar Volkswagen fabrikasından çıktıktan sonra, sipariş üzerine, Westfalia kasabasındaki fabrikaya gönderiliyor. Burada tavan kısımları tamamen kesilen araçların üst kısımlarına, fazladan 2 kişinin uyuyabileceği özel bir aparat takılıyor. Aynı fabrikada Westfalia' ların iç dekorasyonu da, her türlü konfor düşünülerek yapılıyor. Türkiye' de bu araçlardan sınırlı sayıda var, dolayısı ile fiatı 2 kişilik olanlardan biraz daha fazla. Meraklıları bu araçları, yüklü gümrük vergileri ödeyerek ülkeye sokmuş. Araçların konforu düşünülecek olursa, sıradan bir yazlık eve verilen paradan daha fazlasını hak ediyor.

Ne dersiniz? Kesemize uygun bir oto-karavan satın alıp, hayallerimizi gerçekleştirmenin vakti gelmedi mi?

Araç içine koyulabilecek dekorasyon malzemeleri ve özellikleri:

1:Portatif DVD Player:

Sony MV-700HRB Araç içi Portatif Dvd Player

Mobil Taşınabilir DVD Monitör Sistemi, DVD video, DivX, Video CD, CD, MP3, JPEG uyumlu, Memory Stick™ yuvası...
Genel Özellikler :
• 7" aktif matris TFT monitör
• DVD video, DivX, Video CD, CD, MP3, JPEG uyumlu
• İsteğe bağlı kablosuz kulaklık (MV-02HP) için Kızılötesi verici
• Memory Stick™ yuvası
• Araç içi kullanımda 1 düğmeli kolay montaj yuvası
• İsteğe bağlı pil (MV-100BAT) ile 3 saate varan pil ömrü
• Ek AV kaynakları için RCA 3, 5 mm mini fiş giriş
• Evde kullanım için AC adaptörü, araç içi kullanım için çakmak yuvası adaptörü, kolay monte edilebilen araç montaj yuvası, uzaktan kumanda ve taşıma çantası.

2:Araç Buzdolabı:

KLEO KMB 60C Mini Buzdolabı

Soğutucu kapasitesi(L) : 60

Elektrik gücü(Watt) : 58

Voltaj(VAC-Hz) : 220-250

Komprasör kapasitesi(watt/kcal) : 58-50

Net ağırlık : 20kg

 
Toplam blog
: 85
: 540
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimimi Karabük TED Kolejinde tamamladıktan sonra İngiliz Dil Bilimi okumak ..