Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '09

 
Kategori
Kitap
 

"Pazar Sevişgenleri" Üzerine

"Pazar Sevişgenleri" Üzerine
 

Metin Üstündağ





Mizah ve onun çizgilisi olan karikatürler benim için gerçekten bir düşünme yöntemi. Sertlikleri yumuşatıp, hayatı daha yaşanılabilir şekilde yorumlama sanatı. Bu nedenle özellikle felsefi alt yapısı olan mizah yazar ve çizerlerine de ilgim ve saygım büyük.

Yaşamın ve insanın gerçekliğini öyle neşeli ve komik sunuyorlar ki bize, çelişkilerin , paradoksların şokunda kahkahaları patlatıyoruz. "Gerçeğin en olabilemez sandığımız olabilirlik halini, saçmayı" gösteriyor bize mizahçılar. Yakaladıkları detaylarla "hayata takla attırıyorlar" adeta. Bu anlamda Metin Üstündağ'da hayranı olduğum bir mizah yazarı, karikatürist, şair, filozof.

Onun özellikle insan , kadın-erkek ilişkileri üzerine yakaladığı detay ve gözlemlerine, ve bunu ifade ediş biçimine bayılıyorum. Çok gülüyorum.

Bir röportajında diyor ki : "Ben iki cinsi ( kadın ve erkeği) güldürerek, belki de aralarını yapıyorum. Belki de birbirlerinin üzerinde iktidar kurma çabalarının ne kadar komik ve saçma olduğunu gösteriyorum.

"Tabu nedir" diye sorulan soruya ise: "Allahın bildiğini kuldan saklamak" diyor.
Mizahıyla işte o kuldan saklananların, tabuların üzerine üzerine gidiyor ve çizgileriyle şaşırtıcı hoş sürprizler yaratıyor okuyanda.

Onun aşk kavramını kendi deyimiyle "çırılçıplak" konuşmaya çalışmasına gülüyorum.

Kadın ve erkek olarak toplumsal rollerimizi oynarken fikrimizin ve zikrimizin farklılığını yani ikiyüzlülüğümüzü yüzümüze çarpışına,

İlişkilerdeki çoğu zaman es geçtiğimiz ve belki de korkup görmezden geldiğimiz absürdlüğün ayrımına varmamızı sağlayan bir mantıkla, kadın erkek ilişkilerinin gülen yüzünü bize göstermesine.

Mizah neydi ki zaten ? Bence anarşist bir başkaldırı.

Bazen sert, bazen yumuşak nokta vuruşlarla gerçeklerin üzerindeki sert kabukları sıyıran, çoğu zaman yerleşmiş kavramları, davranışları, yargıları, tabuları, düşünceleri yerle bir eden , zıtlık ve çelişkileri gözümüzün içine en çarpıcı ve fakat gülümseten yüzüyle sokan bir sanat. Metin Üstündağ'ın deyimiyle "Bir klişe kırıcı, bir detay avcılığı bir abartma sanatı"

"İnsanı insan yapan şey gülmesi ve sevişebilmesidir" diyor Metin Üstündağ. Ve çıkardığı "Pazar sevişgenleri 1-2-3 " karikatür albümleri ile tabuları hayli zorluyor. 2002 yılında "Toplumun ar ve hayâ duygularını rencide ettiği " gerekçesiyle bu albüm yasaklanmış ve hakkında dava açılmış. Neyse ki davanın sonucu beraat.

Onun karikatürlerine bakarken ar ve haya duygularımın rencide olduğunu hiç düşünmemiştim doğrusu.

Tam aksine bence, karikatürlerinde erkek ve kadını konuşturarak ya da aklından geçenlerle yüzleştirerek cinsellik ve aşk konusundaki çoğunluk gerçeğini tüm absürtlüğüyle ve sevimliliğiyle dillendiriyor. Ve korkularımızın ayırdına varmamızı, gülmemizi, en önemlisi de , ona egemen olmamızı sağlıyor.

Tijen Taşlı- İzmir







 

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..