Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

“PKK’nın elinde ABD tankı bile var”

“PKK’nın elinde ABD tankı bile var”
 

Genç, yaşlı, kadın, erkek, cahil, köylü, şehirli ne olursa olsun, insanlar kendi hayat standartlarını yükselten, onlara insan gibi bir yaşam sunan şartları kolayca ayırt ediyorlar. Bunun için ekstra bir bilgi ve beceriye ihtiyaç kalmıyor.

Bu yüzdendir ki, “iyi şeyler” hiç reklama ihtiyaç duymadan toplumun büyük kesimi tarafından genel kabul görüyor.

Demokrasi bizim sahip olduğumuz iyi şeylerden biri. Fakat hâlâ onu gerçek ve güler yüzüyle yansıtamadığımız için reklamını yapmak zorunda kalıyoruz, hatta kimilerinin ona karşı bir tavır alacağından endişe bile ediyoruz.

Oysa Dünyanın iki kutuplu bir oluşuma doğru yol aldığı zamanlarda, Türkiye yönünü Batı’ya, özellikle de Amerika’ya çevirmişti. Komünizmin yoğun propagandasına rağmen ülkemizde Amerikan yanlısı görünen bir taraflılık vardı. “Amerikan uşağı” ithamlarını hepiniz hatırlayacaksınız.

Aslında tercih edilen şey özgürlük, varlık ve demokrasiydi. İnsanlar tek başına değil de toplum halinde yaşamaya müsait olarak yaratılmış olmalarına rağmen, bireysel özgürlüklerini her zamanda ön planda tutmuşlardır.

Kendi sınırları içinde de olsa insanın rahatça hareket edebilmesine imkân tanıyan demokrasi, bu yüzden dünyanın her yerinde en iyi imkânları vatandaşlarına sağlayan baskıcı rejimlerden daha çok sevilmiş ve tutulmuştur.

Bir zamanlar “Küçük Amerika” olma hayalleri olan bir ülkede, giderek yaygınlaşan Amerikan karşıtlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’daki temasları sırasında gündeme gelmiş ve kendisine bunun sebebi sorulmuştur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'taki PKK kamplarında Amerika'ya ait top, tank ve buna benzer silahlar bulunmasının Türkiye'deki ABD karşıtlığını güçlendirdiğini belirterek, sözde Ermeni soykırım tasarısının ABD Kongresi'nden geçmesi durumunda da ilişkilerin derinden yara alacağını kaydetti.

Başbakanın verdiği bu cevap, bugünkü gazetelerin bir kısmında karşımıza günün manşeti olarak çıkıyor. “PKK’nın elinde ABD tankı bile var.”

Hürriyet, Sabah, Güneş ve Yeni Şafak gazeteleri, aynı kelimelerle bu konuyu ilk haber olarak sunarlarken, Radikal ikinci haber olarak vermeyi tercih etmiş.,

,

Star gazetesi aynı konuyu, -Başbakanı kastederek- “PKK silahlarını Bush’a soracak” başlığıyla haber yaparken, Bugün gazetesinin manşeti “ABD’yi evinde tankla vurdu” şeklinde belirlenmiş.

Akşam gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra, Başkan Bush’un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de Amerika’ya davet edeceği haberini, “Bush’tan Çifte randevu” manşetiyle duyurmuş.

Cumhuriyet gazetesi anayasa çalışmalarıyla ilgili Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun açıklamalarını birinci haber yapmış. Yargıtay da uyardı başlıklı haberde, Anayasa değişikliğinde en geniş toplumsal uzlaşmanın sağlanması gerektiğine işaret edilerek olmazsa olmazların sıralandığı anlatılıyor.

Milliyet gazetesi TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın bir çıkışını manşetine taşımış: Toptan devrede… Meclis Başkanı, vatandaş AKP’ye Anayasayı tek başına değiştirecek çoğunluk vermedi. Dolayısıyla meclis Anayasanın toplumsal uzlaşmayla hazırlanmasını sağlayacağından şüphe duymayın, dedi.

Posta gazetesinin manşetinde yine tam bir film senaryosu kıvamında farklı toplumsal bir haber var. Kıyamadı başlığıyla verilen haberde, kendisini aldattığından şüphelendiği eşini takip eden ve onun sevgilisiyle buluştuğunu gören koca ortaya çıkınca, kadın intihar etmek için kendini ırmağa atar. Bu acıya dayanamayacağını fark eden adam, kendisini aldatan eşini kurtarmak üzere suya atlar ve onu ölümden kurtarır.

Radikal’in manşetinde yer alan Polisin dehşet diyaloğu haberi, Vatan gazetesinde de manşetten verilmişti: Yapanın eline koluna sağlık... Gazeteci Hırant Dink’in öldürülmesi üzerine Erhan Tuncel’le bir polis memuru arasında geçen konuşma gerçekten tüyler ürpertici. Bu diyalog polisin cinayeti önceden bildiği savını güçlendiriyor.

Aynı haber daha küçük puntolarla Milliyet’te, “Vurulma şekli belliydi”, Star’da, “Vuranın eline sağlık” başlığıyla yer almış.

Takvim gazetesi, İSKİ’deki kayıp rögar kapakları yüzünden önce ceza kesilen, sonra görevleri tenzili rütbeyle değişen müdürleri konu yaparak Rögar Patladı şeklinde bir haber yapmış.

Türkiye gazetesi dünkü gündemi oluşturan bir konudan yola çıkarak başbakanın demecini manşetine taşımış: Malezya olmayız.

Zaman, Türkiye ile Irak arasında dün imzalanan anlaşmayı manşetten veren tek gazete. Irak antlaşmasından Türkiye kazançlı çıktı başlıklı haberi, sadece Bugün gazetesi “Sıcak takibe ince ayar” başlığıyla duyurmuş.

Spor gazetelerinin manşetleri ise Fenerbahçe’ye ayrılmış. Sarı Lacivertliler üst üste aldıkları üç beraberlikten sonra 2-0’lık Ankaragücü galibiyetiyle üç puana da kavuştular. Haberi Fanatik, Aaa, Fener kazandı başlığıyla verirken, Fotospor, Şeytanın bacağına iki kurşun demeyi tercih etmiş.

Fotomaç ise Fenerbahçe’nin İnter karşısındaki oyunun % 25’yle bütün takımları yeneceğini söyleyen ikinci başkan Nihat Özdemir’in sözlerine gönderme yaparak % 25 manşetiyle haberi duyurmuş.

Bugünlük bu kadar… Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..