Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '10

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

"Pkk terörünü kaçak et finanse ediyor" dünya bu haberi konuşuyor…

"Pkk terörünü kaçak et finanse ediyor" dünya bu haberi konuşuyor…
 

“TÜKORDER” Genel Başkanı, Öner Samanlı, kaçak et ticareti pkk’nın elinde mi, soruyor (Medyatik)


TÜRKİYE’DE KAÇAK ETİN ARKASINDAKİ GERÇEK

İspanya’daki ABC Gazetesinin 11 Ağustos 2009 tarihli internet sayfasında, yayımlanan, "PKK TERÖRÜNÜ KAÇAK ET FİNANSE EDİYOR" başlıklı haberinde dikkat çekici ve tehlikeli bir haberi gündeme taşımıştır.

Durumu daha önceki yazı ve duyurularımızda defalarca yetkililere duyurmaya çalıştık ise de bugüne kadar bir çözüm elde edilebildiğine dair ne Türkiye basınında habere ulaşamadık. Bu hususta, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ nca da resmi haber nitelikli bir kamuoyu açıklaması yapılmadı.

Bu nedenle, DSP İstanbul Milletvekili, Süleyman Yağız’ın, TBMM’de, yanıtlanmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a,

PKK’NIN ET KAÇAKÇILIĞI YAPTIĞINA

İlişkin kamuoyunda duyulan haberlerin gerçeğinin ortaya çıkartılması için verdiği yazılı soru önergesi, ülkemiz et tüketicileri açısından fazlasıyla önem taşımaktaydı.

İNSAN SAĞLIĞINDA TÜKETİM EKONOMİSİNDE ÖNEMLİ YERİ OLAN ET ÜZERİNDEN PKK DENİLEN İLLEGAL ÖRGÜT GELİR SAĞLIYOR MU..?

DSP İstanbul Milletvekili, Süleyman Yağız tarafından Derneğimiz iletişim eposta adresine gönderilen önerge ve bu önerge sonrasında elde edilen sonucun neler olduğunu, sivil toplum örgütü sorumluluğumuz ve “TÜKORDER” Genel Başkanı da olmam gereğince, bu bağlamda sizlerle paylaşması gereken oldukça önemli bir husustur.

TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI BİR EKONOMİSİ BULUNAN TÜRKİYE’ DEKİ DURUMUN VAHAMETİ

PKK’nın gelir kaynaklarının önemli bir bölümünün et kaçakçılığına dayandığı” iddialarıyla ilgili olarak Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, DSP İstanbul Milletvekili, Süleyman Yağız tarafından yöneltilen, yazılı soru önergesi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından ilginçtir ki üzerinden aylar geçtikten sonra yanıtlanmıştır.

Oysa, Ağustos 2009 tarihinde, DSP İstanbul Milletvekili, Süleyman Yağız, TBMM’de, yanıtlanmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “PKK’NIN ET KAÇAKÇILIĞI YAPTIĞINA” ilişkin kamuoyunda duyulan haberlerin gerçeğinin ortaya çıkartılması için verdiği soru önergesi, haberin internette yayınlandığı, tarihlidir.

Başbakan her zamanki tavrı ile, olayı önemsemeyerek topu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e atarak, tüketici kamuoyunun ve ülkemiz ekonomisini bu denli önemli bir şekilde ilgilendiren hususta farklı bir sorumluluk örneğini de böylece göstermiştir.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in 14 Ağustos 2009 da verilen önergeye, yanıtı ise tarih olarak, 9 ARALIK 2009 tarihidir.

DSP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ, SÜLEYMAN YAĞIZ’ IN ÖNERGESİ:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğimi bilgilerinize sunarım.

Saygılarımla. 14 Ağustos 2009

Süleyman Yağız

DSP İstanbul Milletvekili

İspanya’daki ABC gazetesinin 11 Ağustos 2009 tarihli internet sayfasında, Daniel Iriarte imzasıyla yayımlanan ve TBMM’nin İntranet Sitesi’nde de 12 Ağustos 2009 tarihinde yer alan, "PKK TERÖRÜNÜ KAÇAK ET FİNANSE EDİYOR" başlıklı haberinde, PKK’nın gelir kaynaklarının önemli bir bölümünün et kaçakçılığına dayandığı öne sürülüyor. Haberde şöyle deniliyor:

“Bu ülke (Türkiye) etin arz ve talep miktarında istikrarsızlık yaşıyor; zira nüfus son yıllarda oldukça arttı, ancak hayvan üretimi sabit kaldı, hatta azaldı. Şimdilerde ülkede tüketilen etin dörtte birinden fazlası (400 bin ton), Güneydoğu sınırındaki (Suriye, İran ve Irak) ülkelerden kaçak olarak geliyor. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na göre bu işin yüzde 70'i PKK'nın elinde bulunuyor.

İşsizlik oranları en yüksek seviyeye Türkiye'nin Güneydoğu’daki, Köylerinde ulaşıyor. Birçok genç hayatını PKK tarafından kontrol edilen dağlardan yasa dışı olarak hayvan sürüsü geçirmekle kazanıyor. Kaçak et satışı, özellikle Hakkâri, Şemdinli, Yüksekova ve Başkale'de yapılıyor. En çetin noktayı ise, Afganistan, Pakistan ve hatta Hindistan gibi uzak ülkelerden hayvanların getirildiği İran sınırındaki geçit oluşturuyor.

Türkiye, etin en pahalı olduğu ülkelerden biridir. Hayvancılık çok pahalı ve riskli bir uğraş hâline geldi. Bu nedenle birçok kişi kaçak et satın almayı tercih ediyor, bu da PKK'nın çok işine geliyor. Ankara'ya göre bu faaliyet yoluyla oluşan gelir kaybı yıllık beş milyar dolara yükseliyor. Türkiye'deki yıllık et açığının 2015 yılı için 170 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu bağlamda sormak istiyorum:

DSP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ, SÜLEYMAN YAĞIZ’ IN SORULARI:

1 - İspanya'daki ABC Gazetesinin 11 Ağustos 2009 tarihli internet sayfasında, Daniel Iriarte imzasıyla yayımlanan,

"PKK TERÖRÜNÜ KAÇAK ET FİNANSE EDİYOR" başlıklı haberinde yer alan iddialar doğru mudur?

2- Gazetenin iddiaları doğru ise PKK et kaçakçılığını kaç yıldır yapmaktadır? Türkiye’nin yıllık gelir kaybı 5 milyar dolar olduğuna göre, PKK’nın bu yolla elde ettiği kazancın bugüne kadarki yaklaşık toplam miktarı ne kadar tahmin edilmektedir?

3- Ülkemizde yaşanan et kaçakçılığına karşı alınmış önlemler nelerdir? Kaçakçılık devam ettiğine göre alınan önlemler yeterli değildir. İvedi ilâve önlemler alınacak mıdır?

4- Gazetenin haberine göre, Türkiye’deki yıllık et açığının 2015 yılı için 170 bin tona ulaşacağının tahmin ediliyor olması ne anlama gelmektedir? Haberdeki bu ifade, Türkiye’deki et açığının ve kaçakçılığının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine mi işaret etmektedir?

5- İspanya Gazetesinin, PKK’nın et kaçakçılığını; sözünü ettiğiniz, ancak içeriğini henüz açıklamadığınız “Kürt açılımı”yla aynı günlere denk getirmesinin bir amacı var mıdır? Bu haberle Türkiye’ye bir mesaj mı verilmek istenmektedir?

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAYIN MEHMET MEHDİ EKER’İN YANITI:

CEVAP 1–2–3–4–5) Güneydoğu ve Doğu Bölgelerimizde sınırlarımız çok uzun olup, coğrafi yapı kaçak hayvan ve hayvansal ürün kontrolünü zorlaştırmaktadır. Komşu ülkelerin sınır güvenliği yetersizdir ve sınır komşularımızdaki değişken fiyatlar hayvan ve hayvansal ürün giriş ve çıkışlarını etkileyebilmektedir. Yeni hazırlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu konuyla ilgili ilave caydırıcı önlemler planlanmıştır.

Ticaret borsaları ve hayvan pazarlarında denetim ve kontroller artırılmıştır. Mezbaha ve kombinalarda kulak küpesiz ve belgesiz hayvan kesimini önleyici tedbirler alınmıştır. Sınır illerimize personel takviyesi devam etmektedir.

Hayvan kaçakçılığı konusunda Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Tarım Bakanlığı ve ilgili kuruluşların katılımı ile toplantılar gerçekleştirilmektedir.

Sınır illerimizde Bakanlığımız koordinasyonunda İl Valileri, Jandarma Komutanları, Emniyet Müdürleri, Tarım İl Müdürleri ve diğer görevlilerin katıldığı toplantılarda ve yazılı talimatlarla konunun önemine dikkat çekilmiş, mevcut durum ve yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır.

Polis ve Jandarma ile yapılan yol kontrollerine gerekli durumlarda Bakanlığımız elemanları da katılmaktadır.

TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI BİR EKONOMİSİ BULUNAN TÜRKİYE’ DEKİ DURUMLA İLGİLİ SORULAR VEYANITLARI HAKKINDA;

DSP İstanbul Milletvekili, Süleyman Yağız, TBMM’de, yanıtlanmak üzere, TÜKETİCİ SAĞLIĞI, ÜLKEMİZ EKONOMİSİ için fevkalade öneme haiz sorulan sorular 5 maddeden oluşmaktadır.

Oysa, bu çok önemli ayrıntıları önemsemeyen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in, dört ay sonrasında uzun düşünceler arkasından yanıtı ise, CEVAP 1–2–3–4–5 şekli ile geçiştirildiği gibi, esasında sorulanların da tatmin edici yanıtı değildir.

TÜKETİCİ SAĞLIĞINI ÖNEMSEMEYEN İKTİDAR HANGİ SİYASİ PARTİDEN OLURSA OLSUN “TÜKORDER” TAM BAĞIMSIZ KİMLİĞİ İLE, “

“Güneydoğu ve Doğu Bölgelerimizde sınırlarımız çok uzun olup, coğrafi yapı kaçak hayvan ve hayvansal ürün kontrolünü zorlaştırmaktadır.”

Söylemi şu anda tek başına iktidarda bulunan, AKP’nin öncelikle konu hakkındaki duyarsızlığının net bir görüntüsüdür.

“ Komşu ülkelerin sınır güvenliği yetersizdir ve sınır komşularımızdaki değişken fiyatlar hayvan ve hayvansal ürün giriş ve çıkışlarını etkileyebilmektedir. Yeni hazırlanan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu konuyla ilgili ilave caydırıcı önlemler planlanmıştır.”

Söylemi şu anda tek başına iktidarda bulunan, AKP’nin, Anayasa Maddelerini değiştirmek yahut ülke ülke gezmek gibi uğraşlar yerine, muhalefetteki bir milletvekilinin gündeme getirdiği bu denli öneme haiz konu ile ilgilenmesi gerekir.

Ne demek; “Ticaret borsaları ve hayvan pazarlarında denetim ve kontroller artırılmıştır. Mezbaha ve kombinalarda kulak küpesiz ve belgesiz hayvan kesimini önleyici tedbirler alınmıştır. Sınır illerimize personel takviyesi devam etmektedir.” Zaten bu durum yıllardır uygulanmakta olan bir yol ve yöntem olarak işlevini sürdürmektedir.

“Hayvan kaçakçılığı konusunda Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Tarım Bakanlığı ve ilgili kuruluşların katılımı ile toplantılar gerçekleştirilmektedir.” Bu toplantılar nerede, ne zaman yapılmıştır, yapılmışsa neden bu ülkede önemli bir misyona sahip olan “TÜKORDER” Genel merkezi bile haberdar olmamıştır.

Ülkemizde son günlerde çok önemli memleket meselelerinde olduğu gibi, anlaşılan odur ki; Yapılmak istenenler, yapılmış gibi bir gölgenin arkasında ilerlemeye devam etmektedir.

“Sınır illerimizde Bakanlığımız koordinasyonunda İl Valileri, Jandarma Komutanları, Emniyet Müdürleri, Tarım İl Müdürleri ve diğer görevlilerin katıldığı toplantılarda ve yazılı talimatlarla konunun önemine dikkat çekilmiş, mevcut durum ve yapılabilecek çalışmalar ele alınmıştır. Polis ve Jandarma ile yapılan yol kontrollerine gerekli durumlarda Bakanlığımız elemanları da katılmaktadır.”

Paragrafındaki ifadeleriyle, Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanı, temsil ettiği hükümeti adına, Tüketicileri tatmin edici aydınlatıcı ne gibi somut bir durum hakkında veri ve bilgi aktarımda bulunmuştur.

Ekonomik gücünü bilindiği üzere yıllarca, zararlı ve tehlikeli beyazlar üzerinden yapan PKK, aşırı fiyatları yükselen ve evveliyatta ülkemizdeki ticaretini bir zamanlar elinde tuttuğu kaçak sigara konusunu yeniden gündemine almıştır.

Şu anda tüm illerde, sigara tüketicisi, raflardaki en ucuz TPDK bandrollü sigaraları 5.TL. ya gibi bir fiyatla almak yerine, kaçak piyasadan, 2.TL. ya bu ihtiyacını gidermek yolunda devam etmektedir.

Bu illerin yukarıda bahsi geçen kolluk kuvvetleri bu kaçakçılıkları görmemekte midir.

İşte böyle önemli duyarsızlıkların ardında şimdi de, PKK denilen illetin, kendi ekonomisine finansman kaynağı olarak eti gündeme getirdiği gerçeğidir.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN VE VATANDAŞIN TEMSİLCİLERİ TBMM’de TAM YETKİYE HAİZDİRLER.

Milletin temsilcileri olarak, TBMM’de bulunan iktidar ve muhalefin bu önemli memleket meselesi karşısında duyarsızlığı akıllara durgunluk verecek düzeydedir.

Bir muhalefet partisinin milletvekili bu hususta ciddi bir önerge veriyor, çoğunlukta bulunan iktidar tatmin edici cevap ve çözüm ile, milleti bilgilendirmek yerine, cevabı 1-2-3-4-5 olarak geçiştirebilecek kadar yürekli midir. Yada at mı oynatmaktadır.

Son durum şudur. Siyah bir bayrağı alıp da elimize, şu anda Anayasa görüşmelerinin yapıldığı meclise gitsek. Ve bu bayrak siyahtır önergesi versek, kesinlikle, yapılacak oylamada başbakan bu bayrak yeşildir der ise, 337 tane yeşildir onayı ile sizde bayrağın yeşil olduğuna inandırılacaksınız. Bizim penceremizdeki durumun vahametine karşı durum değerlendirmesi budur.

Yazık bu vatan evlatlarına, hergün şüheda olanlara.

Yazık..

Yazık…

Demokrasilerde gün gelir ki herkes günahının cezasını hukukun üstünlüğü karşısında çeker

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..