Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '12

 
Kategori
Futbol
 

"Play-Off", "Süper Final" oldu (14 Nisan - 20 Mayıs)

"Play-Off", "Süper Final" oldu (14 Nisan - 20 Mayıs)
 

Türkiye Futbol Federasyonu; Mehmet Ali Aydınlar döneminde, Türk Futbolunu kaos(!) ortamından kurtaracak çözüm paketi olarak ligimize monte edilen ve Spor Toto Süper Lig Şampiyonu ile Avrupa kupalarına katılacak takımları belirleyecek karşılaşmaların ismini “Play-Off”  iken “Süper Final” olarak değiştirdi.

Süper Final logosunun; futbolun en önemli öğesi olan futbol topundan yola çıkıldığı, logoyu oluşturan, yuvarlak ve hareketli çizgilerin topun dönüşünü, heyecanı ve dinamizmi simgelerken, içindeki 4 yıldız da Süper Final Şampiyonluk Grubu ve Avrupa Ligi Grubu'na katılacak 4'er takımı işaret ettiği, ayrıca logoda kullanılan rengin; sporda en yüksek derecenin ödülü olan altın madalyayı ve şampiyonluğu anlattığı belirtildi.

Çırağan Sarayında yapılan tanıtımda; Spor Toto Süper Lig'in 8 Nisan 2012 tarihinde sona erecek 34 haftalık periyodunun ardından başlayacak olan “Süper Final Şampiyonluk Grubu”; ligi ilk 4 sırada bitiren takımlardan,“Süper Final Avrupa Ligi Grubu” ise ligi 5.,6.,7 ve 8. sırada bitiren takımlardan oluşturulacak. Süper Final’in 14-15 Nisan’da başlayıp, 12-13 Mayıs’ta tamamlanacağı belirtilirken, UEFA Avrupa Ligi’ne katılacak üçüncü takımı belirleyecek; Süper Final 4.’sü ile, ligde 5 ile 8. sıra arasındaki takımların oluşturacağı Play-Off grubunun 1.’si arasındaki karşılaşmanın 20 Mayıs Pazar günü oynanacağı açıklandı.

Süper Final’in formatının, çift devreli lig usulüne göre oynanacak karşılaşmalarda, ligde ilk 4 sırayı alacak takımlar puanlarının yarısıyla başlayacak. Bu puanların buçuklu olması halinde, buçuk, tam sayıya yükseltilecek. Ancak, Süper Final sonunda aynı puanda 2 ya da 3 takım kalması halinde, buçuk puanı tam sayıya yükseltilen takım, sıralamada altta kalacak.

Süper Final Şampiyonluk Grubu;

1. Sezonun Şampiyonu olacak ve Şampiyonlar Ligine doğrudan katılacak.

2. Şampiyonlar Ligine katılmak için ön eleme oynama hakkı kazanacak.

3. Türkiye Kupası Şampiyonu ile birlikte UEFA Avrupa Ligine doğrudan katılacak.

4. Süper Final Avrupa Ligi grubunu 1. bitiren takımla final maçı oynayacak ve kazanan takım UEFA Avrupa Ligine katılacak.

PlayOff / PlayOut Sistemleri ve Süper olamayan ligimiz

Bilindiği üzere Süper Final Şampiyonluk Grubu'na katılacak takımlar kesinleşti. 4 büyükler olarak tabir ettiğimiz ve ligdeki mevcut sıralamaları dikkate alındığında; Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor olarak 6 haftalık bir derbi serisi bizleri bekliyor. Yayıncı kuruluşun arayıp da bulamadığı belki de 6 sezona bedel bir 6 hafta. 

Play-Off ya da Süper Final; Türk Futbolunu değil Futbol Ekonomisini ayakta tutmak, yayıncı kuruluş ve sponsorları kaybetmemek için bulunan bir formül. Kuvvetle muhtemel bu sezon denenecek ve kaldırılacak. Eğer ki amaç Türk Futbolu olsaydı yapılacak çalışma, (en başta altyapı düzenlemeleri ve tüm kulüplere uygulanacak yaptırımlar başta olmak üzere) konu dahilinde, yukarıda linki bulunan yaklaşık bir yıl önceki yazımda da belirttiğim, Play-Off sistemi değil, Play-Out sistemi olurdu. Amaç yukarıdaki takımların işinin kolaylaştırmak değil, aşağıdaki kalite ve mücadeleyi artırarak tüm ligi dolaylı olarak zorlaştırmak olurdu. Bu sayede son 4-5 haftaya formalite maçına çıkan takım sayısı daha az olacağı için hiçbir takım için hiçbir maç kolay geçmezdi.

Gönül ister kaliteli futbol izlemek. Süper olan futbolumuz olsun gerisi boş kelam.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..