Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

“Recep Bey’in” cibilliyeti[1] ve meşrebi[2]…

“Recep Bey’in” cibilliyeti[1] ve meşrebi[2]…
 

Başbakan “Recep Bey”, Zonguldak Karadon kömür madeninde yaşanan ve 30 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrasında “Bu mesleğin kaderinde maalesef bu var. Bu mesleğe giren kardeşlerim bunu bilerek giriyorlar. Kemalpaşa'da Dursunbeyli'de bu tür olayları yakın zamanda gördük” demişti de, itiraz etmiştik. Başbakanın, olayın “Kaza” boyutunda çok, “Tedbirsizlik ve denetimsizlik” boyutu ile ilgilenmesi gerektiğini söylemiştik.

Bakın bu tenkitlere ”Recep Bey” nasıl karşılık vermiş…

“Merak etme ben kaza ve kadere imanı anlatmadım. O konuda sizin meşrebinizi de biliyorum cibilliyetinizi de biliyorum. Ben onu anlatmadım. Anlattığım şey, bu mesleğin fıtratında bu var. Polis mesleğinin, askerlik mesleğinin fıtratında ne var. Şahadet var. Oraya giderken, o mesleği seçen bir defa buna hazır olarak gidiyor. Bunu yok farz edebilir misin? Edemezsin.”

Yani,”Recep Bey” bu konuda yazan çizenlerin “Cibilliyetini” ve “Meşrebini” biliyormuş…

Bugün (Dün) gazetelerde okumuş olmalısınız… AKP’nin ileri gelenlerinden Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ, CHP Genel Başkanı KILIÇDAROĞLU’nun “Recep Bey” söylemine şöyle yaklaşıyor: "(Recep Bey) konuşması, kendi ifadesi ile 'ismini söyledim' diyor ama genelde anlaşıldığı kadarıyla biraz küçültücü bir ifade şeklinde konuşulmuş. Eğer böyle bir amaç taşıyorsa bu çok yanlıştır. Kimse hakkında küçültücü olmak doğru değil.”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ÇELİK ise Kılıçdaroğlu'nun üslubunu "Ana muhalefet partisinin başına geçecek olan bir insan ilk adımında bu şekilde sokak jargonuyla konuşmaz" demiş…

Öncelikle şunu ifade etmem gerekir…

Siyasete “Küçültücü” ve “Sokak jargonunu” sokan kişi ne yazık ki bugün ”Recep Bey” ifadesine kızanlar ve özellikle de ”Recep Bey”in bizzat kendisi getirmiştir ve devam ettireceğinden de hiç kuşkumuz yok.

Çünkü…

Nasıl ki “Recep Bey” bizlerin “Cibilliyetini” ve “Meşrebini” iyi biliyorsa, biz de Sayın ”Recep Bey”in “Cibilliyetini” ve “Meşrebini” çok iyi biliyoruz.

Sayı Başbakan “Recep Bey”in “Cibilliyeti” ile bizlerin “Cibilliyeti” başlangıçta birdir. Herkes gibi o da bizler de “İnsan” olarak yaratılmışızdır. Sanırım buna bir itirazı olmaz…

Sonra da “İnançlarımız” ve “Bilgi birikimi-beceri” ile de “Meşrebimiz” oluşur.

Bizim “İnançlarımızı” sorgulamak, yargılamak kimsenin haddi de değil, hakkı de, ama açıklayalım…

Her ne kadar “İmam Hatip Lisesi” menşeli değilsem de, imanın ve İslam’ın şartlarını bilir, amentüye de bel bağlarım. Kuran’ın Arapçasını okuyabilirim. Arapça dilini her ne kadar bilmesem de, “Tarzanca” derdimi anlatabilirim. Çok ihtiyaç duyduğum için Arapça “Şekersiz bir bardak çay” isteyebilirim. Kuran’daki “Ahlak” üzerine öğretilere son derece dikkat ederim ve uyma gayreti içinde olurum. Haram yemem, yetim hakkı da yemem. Hele “Devlet malı” ve “Vakıf malı” konusunda titiz davranırım. Elbette borcum harcım vardır, ama en azından inkâr etmem.

“Meşrebimize” gelince…

Öncelikle insanlara “Saygıda” kusur etmem. Dinlerim ve değer veririm. İnsanları incitmemeye çalışırım. Evet; küfür ettiğim olmuştur, ama kimseye “Ananı…” diye başlayan cümle kurmadım daha…

Bizde bir deyim vardır…

“Mancusun, muncusun, insanlar cusun cusun” derler… Yani, “insanlar çeşit çeşit” anlamında kullanılır.[3]

Elbette herkesin bir “Meşrebi” vardır. Önemli olan, doğru yönde “Meşrebe” sahip olmaktır.

Ancak Sayın “Recep Bey”in sözünü ettiği “Cibilliyet” ve “Meşrep” kelimeleri Sayın Bülent ARINÇ’ın “Recep Bey” ifadesine gösterdiği tepki ile değerlendirecek olursak, “…anlaşıldığı kadarıyla biraz küçültücü bir ifade şeklinde konuşulmuş. Eğer böyle bir amaç taşıyorsa bu çok yanlıştır. Kimse hakkında küçültücü olmak doğru değil” diyeceğiz…

Bizim “Cibilliyetimiz” ve “Meşrebimiz” de bunun söylememizi gerektirir. Kaldı ki ne “Cibilliyetimiz” ne de “Meşrebimizi” sorgulamak, Sayın Başbakanın görevi değil. Onun görevi, maden ocaklarında “Dikkatsizlik, tedbirsizlik ve denetimsizlik” nedeniyle canlarından olanların sorumlusunu bulmaktır.

24 MAYIS 2010


[1] Cibilliyet: Yaratılış.

[2] Meşrep: Huy, karakter, mizaç...

[3] Mancusun, yeni adıyla Yeşilkent, Kayseri’nin köyü…

 
Toplam blog
: 146
: 576
Kayıt tarihi
: 17.01.09
 
 

Yazacak belki bir çok şey vardır, ancak sadece "Yazmak en büyük tutkum" desem!... Sonrasında da zate..