Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '08

 
Kategori
Fotoğraf
 

"San ki"

"San ki"
 

İlke Veral'ın sergide yer alacak çalışmalarından biri...


Blogdaşımız, fotoğraf sanatçısı İlke Veral'ın "San ki" adlı fotoğraf sergisi yarın (12 Kasım) Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi'nde açılıyor. 19 Aralık'a kadar açık kalacak sergide Veral'ın 24 adet fotoğrafı yer alıyor.

İlke, sergi katalogunun sunuş yazısında, “Doğa ile kaynaşmış insanın huzurlu hikâyesi masallarda mı kaldı?” diye soruyor. Belki gerçekte insan soyu hiçbir zaman tam bir huzur içinde yaşamadı ama hep bunu hayal etti, her zaman bunun arayışında oldu. Bu yolda masallar uydurdu. O masallar çoğu zaman korkunç olayları anlatsa da sonları hep mutlu bitti. Adalet işledi, kötüler cezasını buldu, sevenler kavuştu, iyiler hak ettiği mutluluğu buldu; gökten üç elma düştü, biri sana, biri bana, öteki hepimize… İşte İlke de bu arayışı dijital tekniklerle işlediği fotoğraflarında sürdürmeyi deniyor.

“San ki, masalların gerçek olmuş”

“San ki, kelebeklerin kanadı özgürlük şarkın olmuş.”

“San ki, deniz kabuğunun uğultusu ayın ışığını ayaklarına indirmiş.”

“San ki, papatya falı sana hep seviyor demiş.”

“San ki, şeker tarlasında yaramaz bir çocukmuşsun.” deyip bu mucizenin nasıl gerçekleşebileceğine dair hayaller kurmuş.

Çiçek tarlaları, kıyılar, sonbahar sarıları, kaçış düşleri, hep “seviyor” çıkan papatya fallarıyla bezeli görüntülerinde mutluluğu ve mutlu sonları yeni bir masal diliyle anlatmak istemiş. Bir masal odası hayal edip bu odanın bizleri “yaşamın gerçeklerine ve yorulmuş yüreklerimize inat çocuk ve genç hallerimizin tazeliğine, sıcaklığına sürüklemesini” hedeflemiş; “san ki, sonu güzelliklerle bitecek bir masalın orta yerindeymişiz gibi…”

Daha önce de “Anahtar” ve “Anafor” adlı iki projesinde modern insanın kasvetli ve buzullaşmış hallerine sorgulayan Veral’ın yeni projesi bu arayışın bir başka boyutunu oluşturuyor.

Veral’ın fotoğrafçılık serüveni 1991’de başladı. Ulusal ve ulusalar arası karma sergilerin yanı sıra, biri retrospektif, diğerleri “Anahtar” ve “San ki” olmak üzere sekiz kişisel sergi açtı. Ayrıca “Anafor” isimli fotoğraf tabanlı video çalışmasına imza attı. Çalışmaları çok sayıda yarışmada çeşitli ödüllere layık görüldü. Uzunca bir dönem İFOD (İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği) yürütme kurulu üyeliği yapan Veral, fotoğraflarında ilk yıllarda kolaj, üst üste çekim, boyama gibi teknikleri kullandı. Kendi atölyesinde Photoshop programı dersleri veren ve proje danışmanlığı yapan Veral, "Obur Solucan" dergisi yayın kurulunda yer alıyor; Photo Digital dergisinde yazıları yayımlanıyor. Veral, yaklaşık bir yıldır da Milliyet Blog üyesi… (http://blog.milliyet.com.tr/Blogger.aspx?UyeNo=1148081)

İlke Veral’ın “San ki” sergisi yarın (12 Kasım) saat 17:30’da İzmir 50. Yıl Sanat Köşkü Sanat Galerisi’nde açılıyor. http://www.egesanat.ege.edu.tr/ adresinden ayrıntılı bilgi edinilebilir.

Sanatın hep tedavi edici bir boyutu olmuştur. Şu her gün birbirinden kötü, birbirinden acı, birbirinden saçma olayların gerçekleştiği, şoktan şoka sürüklendiğimiz ortamda İlke’nin fotoğraflarında kendimizi kısa bir süreliğine olsun masalların kucağına bırakmak iyi gelebilir. Özellikle İzmirli blog dostlarına sergiyi ziyaret etmelerini öneririm.

Sevgili İlke’yi kutlar, “San ki” sergisinde ve tüm çalışmalarında başarılar dilerim.

.........

 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..