Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '20

 
Kategori
Pazarlama
 

"Serbest Kullanıcı" Tanımı

5015 sayılı Kanuna göre “Kullanıcı” ile "Serbest Kullanıcı" arasındaki fark nedir?

Kavram yanılgısı: Bir kişinin bir kavramı algıladığı şeklin, kabul edilen gerçek ve bilimsel anlamından önemli derecede farklılık göstermesi şeklinde ifade edilebilir. Bu anlamında kavram yanılgılarını ortadan kaldırmak için enerji sektöründe "kullanıcı" ve "serbest kullanıcı" terimlerini tanımlayarak, kullanıcıların direkt ana dağıtıcılardan nasıl akaryakıt alabileceğini veya alamayacağına netlik kazandıralım mı? #Pazarlama

 

5015 numaralı Petrol Piyasası Kanununa göre Kullanıcı"Petrol kullanımı yapan gerçek ve tüzel kişileri." Serbest Kullanıcı: "Kalorifer yakıtı, fuel-oil ve motorinde yıllık 5.000 tondan (yaklaşık 5 milyon litre) aşağı olmayacak şekilde Kurum (EPDK) tarafından ürün bazında belirlenen tüketim miktarından fazla yıllık petrol tüketimi olan lisanslı kullanıcı." olarak tanımlamaktadır; yani ancak Serbest Kullanıcılar dağıtıcılardan yakıt tedarik edebilirler. Başka bir ifadeyle Dağıtıcı lisansı sahipleri, kendi mülkiyetlerindeki veya sözleşmelerle oluşturacakları bayilerinin istasyonlarına akaryakıt dağıtımının yanı sıra, serbest kullanıcılara akaryakıt toptan satışı yapabilirler.

 

Kısaca yasaya göre kullanıcılar, dağıtıcılardan değil bayilerden yakıt tedarik edebilirler. İşbu anlamda kullanıcıların direkt dağıtıcılarla yaptıkları sözleşmeler de geçersizdir.

Esen kalın, enerjik kalın,

Şenol Elbay

 

 
Toplam blog
: 79
: 1511
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Verba volant, scripta manent. Words fly away, writings remain. Les mots vol..