Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '09

 
Kategori
Siyaset
 

"Sivil anayasa için darbe duasına mı çıkalım?"

"Sivil anayasa için darbe duasına mı çıkalım?"
 

Genç Siviller "Göstere göstere hayır"


Bugün Ankara'da Genç Siviller Platformu’nun düzenlediği "Sivil Anayasa Nasıl Yapılır?" konulu sempozyum, Hotel Midas'ta gerçekleştirildi; anayasa tartışmaları yeniden alevlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Kuzu, Türkiye'de şu anda sivil anayasa yapma konusunun değil, küresel sorunların tartışılması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin yeni kurulmuş bir devlet gibi anayasa tartışması yapmasını üzüntü ile karşıladığını belirtti.

Kuzu, 1982 Anayasası'nın hazırlanırken Anayasa Komisyonu, Danışma Meclisi ve Anayasa Konseyinden geçtiğini, üç kurulun anayasa şekil verdiğini anımsatarak, anayasa yapan sivillerin kafalarının sivil olması gerektiğini, aksi halinde anayasaların sivilleşemeyeceğini söyledi.

İyi anayasaların olağan dönemlerde çoğunluğun bir araya gelmesiyle hazırlanabileceğini anlatan Kuzu, bu şartların Türkiye'de tam olarak sağlanamadığını, bu şartlar oluşmadan sivillerin Türkiye'de anayasa yapamayacağını öne sürdü.

‘Anayasa Mahkemesi engel oluyor’

Mevcut Anayasa'nın 70'e yakın maddesinin değiştiğini, değişikliklere devam edilebileceği gibi mini paketler halinde de anayasa yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Kuzu, "Türkiye'de anayasa maddelerinin değiştirilmesinin Anayasa Mahkemesi'nin kararlarıyla imkansız hale geldiğini" savundu.

Tarihte anayasaların ihtilaller, iç savaş, bölünme, totaliter dönemlerden kurtulunduğunda yapıldığını anlatan Kuzu, şöyle konuştu:

"Anayasa yapmak için bu dönemlere mi dönecek Türkiye. Anayasalar darbe dönemlerinde yapılıyor diye oturup yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına mı çıkacağız. Bugünkü TBMM bir kurucu meclis sıfatıyla seçilmiş olmadığı halde yeni bir anayasa yapmaya yetkilidir, asli kurucu organ yetkisi kullanabilir. Bunun aksini düşünmek anayasa yapma yetkisini yalnız kurucu meclislere ya da ihtilal sonrasının olağanüstü iktidarlarına tanımak olur ki bu da şiddet yolunu önermek anlamına gelir. Geçmişte böyle düşünen arkadaşlarımız bizim metin ortaya çıktığında hiç ses çıkarmadı."

Kuzu, anayasa taslağının kapalı kapılar ardında yapıldığı eleştirisinin doğru olmadığını, bugüne kadar değişik kurumların hazırladığı taslakların da belli bir heyet tarafından hazırlandıktan sonra tartışmaya açıldığını belirterek, AK Parti'nin akademisyenlere hazırlattığı anayasa taslağını tartışma fırsatı bile bulamadıklarını söyledi.

‘Mahkeme, yetkisi dışına çıktı’

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından "artık maalesef Anayasanın değiştirilmez maddeleri dışındaki maddelerini acaba değiştirebilir miyiz noktasına geldiklerini" ifade eden Kuzu, "Anayasa Mahkemesi yetkisi dışına çıkmıştır, olmayan yetkiyi kullanmıştır. 'Yaptım, oldu' mantığıyla hareket etmiştir. Bu durum karşısında yeni bir metin hazırlamak, değişiklik yapmak çok zor hale gelmiştir. Belki bütün partiler bir araya gelirse, Anayasa Mahkemesine gidilmezse bir umut var. O zaman da ana muhalefet, 'ben bu işte yokum, siz yapın' diyor. Biz yapalım da sende bir yerinde dur o zaman. Hemen Anayasa Mahkemesine gidiyor. Orası zaten bekliyor, gelen metin kuşa çevriliyor. Metin midir, değişiklik midir bilinmiyor" diye konuştu.

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, “Anayasalar darbe dönemlerinde yapılıyor diye yağmur duasına çıkar gibi darbe duasına mı çıkacağız” dedi.

Siyasal sitemimizin açıklı tıkanmış hali; vekil bir hukukçunun vesayet altındaki çaresizliği.

Darbe duasından önce hem aldığınız desteğin hakkını verin, hem verdiğiniz sözleri tutun.

Samimi iseniz referanduma gidin; Cumhurbaşkanını yargı seçtirmedi ise, asiller seçti.

Hukuksal denetimi yasama organı üzerinden indirin.

Toplumun ya önünü açın ya da biz bu işi beceremiyoruz deyin çekilin.

Ya Cemil Çiçek' zihniyetinin yanında yerinizi alın ya siyasal alanın genişlemesi için gerekeni yapın...

Haber kaynağı: tempo24.com

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..