Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '07

 
Kategori
Kitap
 

"Siyah Süt"

"Siyah Süt"
 

“Bu kitap okunur okunmaz unutulmak için yazıldı, suya yazı yazar gibi” diyor yazar…

Ama okunduğunda unutulmayan ve hatta farkındalık kazandıran bir ROMAN!

Tarızının, duruşunun, kaleminin değerli olduğuna inandığım bir modeldir Elif ŞAFAK Türk yazın hayatında. Pembe panjurlu ev hayalleri içermez kitaplarında, gerçekçi ve bir o kadar da masalsıdır eserleri. Okudukça okuma isteği uyandırır hayranlarında benim gibi…

Son eserinde hemen hemen her kadının geçtiği bir süreci ele almış Sayın ŞAFAK… Evlilik, hamilelik ve lohusalık süreçlerini anlatmış sıra dışı bir otobiyografi(k) + ROMAN la. Bir de Yazın hayatı ile çocuk doğurma arasında yaşadığı gel gitleri derinlemesine.

Bu gel gitleri çok güzel gözlemlemiş kendi karar sürecinde ve eserine de yansıtmış etkileyici bir dille. ANNE OLMAK, Evde kalmak, yazar olmak, entel takılmak ve AŞIK olmak kavramlarını buldum bu eserde…

Elif Şafak’ın iç sesleri ile tanıştım hem de bir bir tokalaşarak kendileriyle. İlki PRATİK AKIL HANIM… oldukça pratik kendisi de tıpkı adı gibi, adını da bu sebepten ötürü almış olsa gerek. Şafak’ın pratik yönü, kitaplarındaki pratik ve hazır cevap karakterlerin katalizatörü. Rahat düz uyumlu karakterini yansıtıyor Şafak’ın karakter karmasında ve kitaplarına yansıyan ruhsal dalgalanmalarda.

İkincisi CAN DERVİŞ HANIM ki Mevlevi ilgisi ve tasavvufi yönü olsa gerek yazarın ve yazdığı kitaplardaki kahramanların. Dini bilgisi kuvvetli, dilinde kelam elinde kehribar tesbih… Elif Şafak’ın karakterinin özü, seslerinden baskın olanı, kitaplara yansıyanı.

Diğeri HIRS NEFS HANIM ki adı gibi hırsın temsilcisi, yoğun çalışma sürelerinin nacizane bekçisi. Hayatta her daim daha fazla başarı, daha fazla emek ve daha fazla çalışmaya odaklı yönü. Düsturu VAKİT NAKİTTİR! Kalıcı eserler vermekten yana gönlü.

Bir diğer SİNİK ENTEL HANIM ancak adının sinik olduğuna bakmayın! Entelektüellik adına ne varsa temsil etmekte sinik entel hanım.

Tabi bunlarla sınırlı değil Elif Şafak’ın iç sesleri ve karakter yansımaları. İç içe geçmiş onlarcası var elbette. Örneğin ön plana çıkmayı bir türlü başaramayan SATEN ŞEHVET HANIM ve zamanla yönetimi ele almayı başararak monarşi ilan eden ANAÇ SÜTLAÇ HANIM gibi pek çok diğerleri.

İç sesleri her ne kadar farklı yönlere sürüklese de insanı, Alın yazısını silemiyor elbette…

Elif Şafak Sinik Entel Hanım, Hırs Nefs Hanım, Pratik Akıl Hanım her ne kadar itiraz edip DARBE yapsa bile yazarlık kariyeri ile evlilik ve annelik sürecini birlikte yürütme kararı aldığında, sesini duyurmaya başlıyor her daim geri planda kalan Anaç Sütlaç Hanım. Ve monarşi ilan ederek bir anda liderlik koltuğuna otursa da hamilelik, doğum ve lohusalık akabinde yaşanan pospartum(ya da postnatal) olarak adlandırılan süreci atlattığında yazarımız ilan ediveriyor bir sabah DEMOKRASİYİ iç sesleri olan parmak kadınlar arasında…

Bu kitap iç seslerimizin ve karakterimizi oluşturan farklı damarlarımızın olduğunu anlatıyor bize. Israrla ortaya çıkarıyor içimizde çelişen minik insancıkları… Israrla gösteriyor bize çok yönlü olmak için sadece içimize yolculuk yapmamız gerektiğini. Kendimizi tanımayı öğretiyor bir anlamda keşfedebilmeyi iç seslerimizi.

Kendi içimizde bir yolculuğa davet ederken Elif ŞAFAK pek çok edebiyat üstadını da konuk ediyor sayfaların arasında Süt SİYAH ta… kimler yok ki bu koskocaman 300 sayfalık romanda. Adalet Ağaoğlu’nun evini de geziyor, Rus, İngiliz Edebiyatından ünlü yazarların hayatlarında da perde aralıyorsunuz. Ve hatta annelik kavramına bakış açıları ile anneliği nasıl yaşadıklarını da görebiliyorsunuz tüm şeffaflığıyla.

Şöyle diyor yazar kitabında;

“ Çünkü ne kadar girift olursa olsun her dehlizin bir çıkışı var… ummadığın kadar yakında bir yerde seni bekleyen… oraya doğru yürümek tek yapman gereken”


Pospartum denen depresyondan çıkmak da öyle bir şey işte…

Anneliğe dair karar sürecinden, annelik ruh haline bir yolculuk SİYAH SÜT’

Tüm ebeveynlere, olmak isteyenlere ve özellikle de olmak istemeyenlere…

 
Toplam blog
: 65
: 1800
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Biricik Sudelina'sının annesi, kitaplar ülkesinin sarışın prensesi, kocasının bir tanesi, İzmir/K..