Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '17

 
Kategori
Kitap
 

"Söke'de İz Bırakanlar" İçin

"Söke'de İz Bırakanlar" İçin
 

Eğitimci yazar R. Mithat Yılmaz- Elazığ


Söke’de İz Bırakanlar”   kitabım Temmuz 2017 de yayımlandı. Dağıtımı konusunda çok ilgi gösterenler oldu.  Cümlesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.  Basında ve İnternet ortamında hakkında olumlu eleştiriler aldım.  Söke’den Başta Sayın Kaymakamımız Tahsin Kurtbeyoğlu olmak üzere Söke Ekspres, Halil Güven, Necati Maldar, Yılmaz Salum, Aydın’da Mücadele Gazetesi, yazarı Güçlü İkizek, Fethiye’den Ünal Şöhret Dirlik, Recai Şahin, Adana’da Güney Hâkimiyet, Milliyet Blogta  yorum ve öneride bulunan Nahide Çelebi, Abbas Oğuz, Cemile Torun,  Sökeli Halil Güven,  Şahin Özşahin,  Kadri   Kanpak, Ali Açıkgföz, Nurbanu, Nil  Alaz, Aykar, Sönmez, Nedim  Üstün, A.Rahman Balcılar,Yılmaz Ölmez ve en son Elazığ’da  Eğitimci yazar R.Mithat Yılmaz yorum ve yazılarıyla katkıda bulundular. Bunlar elbette beni sevindiriyor. Cümlesine  özellikle  teşekkürlerimi bir kez daha tazeliyorum.

 

Şimdi Elazığ’da yayımlanan GÜNIŞIĞI gazetesinde Eğitimci yazar R. Mithat Yılmaz’ın “Söke’de İz Bırakanlar“ için yazdıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum:   

 

ABDÜLKADİR GÜLER’İN İZ BIRAKANLAR’I

R. Mithat YILMAZ  

Önce Abdülkadir Güler, sonra eseri.

Abdülkadir Güler, yazar, şair,araştırmacı, 1946 Mardin / Kızıltepe doğumlu.Diyarbakır Erkek İlköğretmen Okulu ve Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü mezunu.Yurdun muhtelif  yerlerinde öğretmenlik ve idarecilik. Şanlıurfa’dan Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Şube Müdürü olarak atandı. Dokuz yıl sonra Ordu / Çamaş İlçe Milli Eğitim Müdürü.1995 yılında emekli. Söke’de mukim. 

Basılı eserlerinden bazıları: Harran’da Atatürk Çiçeği,Bir Başka Türkü, Sökeli Bir Güzel Adam Ahmet Güçsav, Yerli ve Yabancı Gözüyle Yunus Emre, Çanakkale İzinde Aynalı Çarşı, Yaz Güneşi Bengisu. Hayatı ve Eserleriyle Mahmut Özay, Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz, Eylül Sonrası Şiirler ve “Söke’de İz Bırakanlar”.

Eserlerinden dolayı birçok ödüller aldı. Kimi şiirleri bestelendi, “ Ağaç Dikin “ başlıklı şieri ders kitaplarında yer aldı.2008 yılında Söke’nin Kültür Çınarı seçildi.   Bir araştırma, inceleme ve biyografi olan Söke’de İz Bırakanları, 2017 basımı olup 444 sayfa. Kapak İbrahim Özgezici, baskı Cumhuriyet Matbaası. Söke. Kitap dokuz bölümden oluşuyor.

1-Söke’ye Toplu Bir Bakış

2-Atatürk Söke’de

3-İdarecilerimiz

a-Belediye Başkanları,

b-Kaymakamlarımız

4-Ticari Hayatımız

5-Sökeli Hayırseverler

6-Söke Kültürüne Ayna Tutanlar

7-Eğitimciler – Öğretmenler

8-Sökeli Şairlerden şiirler

9-Söke’de Basın – Yayın Hayatı

 

Diyor ki GÜLER kitabının Önsözünde:

“ Bu kitapta yakın tarihimizdeki  Söke’nin tanınmış  ünlü kişilerini,Söke’nin kültürüne değer veren sanatçılarını, hayırsever insanlarını  yaptıkları eserleriyle  bir kitapta toplamak istedim…Bu konuda  araştırma ve inceleme yapacaklara bir gün lazım olur diye düşündüm”. Yerinde takdire  değer bir düşünce… Hatırlarsanız, Ahmet Otman’ın da  “Salihli’nin  Dişardaki Yüzü”  sonradan “150  Yüzü  “ gibie eserlerinden söz etmiştik geçmişti. GÜLER, Metin Aktaş’ın  “İZ Bırakanlar” ve Sebahattin Bulut’un  “ Erzurum’da İz Bırakanlar” isimli eserlerinden  bahsediyordu  kitabında. Takdir ederseniz  ki bu tür eserler  ait oldukları  yerler / yöreler için büyük önemi haizdirler. Bir de şu var,fedakarlık gösterip hizmet verenlerdi kadirbilirlik  gösterip hatırlamak; onları yer yer, zaman zaman takdir ile anlak, hayır ile yâd etmek gerekliliği. Eİsefle söylemek gerekir ki ilimiz Elazığ’da henüz böyle dört başı mamur bir eser yayınlanmadı

Evet Abdülkadir Güler, “Söke’de İz Bırakanlar” için çok emek  vermiştir  Çok Yararlı bir eser ortaya koymuştur.  Kitabın söylememiz gereken bir kusuruna gelince: Kağıdı keşke birincçi hamurdan seçilmeseydi,. Herhalde ağır olduğu ve sağlam da tutkallanmadığı için yapraklar şimdiden  birer birer  düşmeye  başladı. Biz Abdülkadir Güler’in  samimiyetine,gayretine, hassasiyetine inanan biriyiz. O bu vasıflarıyla daha birçok esere  imza atacaktır

Prof.Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun Güler’i övgüler yağdıran kapak arkası yazısından birkaç cümle ile finale gidiyoruz:  Araştırmacı yazar  ( Abdülkadir Güler ) yaklaşık 30 yıldır Söke’de bulunuyor.Söke’nin adını,  ve kültürünü Anadolu’ya taşıyor. “Söke de İz Bırakanlar’ı hazırlamakla gelecek kuşaklara kalıcı bir esere imza atıyor. Bu çaba  alkışlanmalıdır.Bu sevindirici bir olaydır.Abdülkadir Güler’i yürekten kutluyor  ve başarılarının devamını diliyorum. 

Biz de Nasrattınoğlu’na yürekten katılıyor ve elbet alkışlarımızla Abdülkadir Güler’in başarılarının devamını bekliyoruz.

R.Mithat YILMAZ  /  Günışığı Gazetesi, 20 Ekim 2017-  ELAZIĞ.   

 

-----------------------------------------------------------------------

 

NOT. Geçen gün  Şemdinli'den  9 şehit haberi daha geldi. Yüreklerimiz bir kez daha kan ağladı. Başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere, tüm şehit ailelerine başsağlığı diliyor, şehitlerimize Allah’ tan rahmet diliyorum.Kahraman ordumuzun  ve sevenlerinin başı  sağolsun diyorum.

( A. GÜLER)

 

Abdülkadir  GÜLER 

04.11.2017-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..