Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '08

 
Kategori
Spor
 

“Spor Stüdyosu” mu mahkeme salonu mu? (Hey Dergisi, 29 Ekim 1975)

“Spor Stüdyosu” mu mahkeme salonu mu? (Hey Dergisi, 29 Ekim 1975)
 

Hey Dergisi 29 Ekim 1975, Yıl 5, Sayı 50.


Yazının başlığı “‘Spor Stüdyosu’ mu Mahkeme Salonu mu?”... TRT’deki Spor Stüdyosu programın eleştiriliyor.

29 Ekim 1975 tarihli Hey Dergisi. “TV-Radyo Dünyası” sayfalarında Güngör Sayarı ve Tansu Polatkan’ın fotoğrafları var.

Bu yazıdan bir bölümü aktarmak istiyorum. Okuduğumuzda, bundan 33 yıl öncesindeki adların hala şu anda da tanıdık adlar olduğunu göreceğiz. Ve 33 yılda televizyon spor programlarının nereden nereye geldiğini karşılaştırma şansımız olacak.

HEY DERGİSİNDEKİ YAZI (1):

“Bu hafta eleştirisini yapacağımız ilk program "Spor Stüdyosu"... Bir zamanlar "Tele -Spor"da şöhrete ulaşan, Uğur Dündar'a rakip ilan edilen Tansu Polatkan Pazartesi geceleri karşımıza çıkıyor. Ama nedense boynu bükük, sanki " Spor Stüdyosu"nu istemeye istemeye sunuyormuş gibi bir hali var. Özellikle monitöre bakarken, iyice mahzunlaşıyor. Oysa bildiğimiz kadarıyla, bu programda yer alabilmek için kendisini popüler yapan "Telespor"dan ayrılmıştı. Yaşına göre Polatkan 'ı ekranda daha bir canlı, yapmacık olmayan bir güleryüzlülükle görmek istiyoruz.

"Spor Stüdyosu"nun son konuşmacılarından biri Güngör Sayarı, öteki ise İlhan Ömür'dü. Sayarı bunca gazeteciliğine bunca futbol bilgisine aykırı düşen davranışlarda bulundu ekran karşısında... Karşımızda olanca rahatlığıyla ayak ayak üstüne atıp, döner sandalyesini çevirmesi bir yana, Ertuğrul Aybay'ı muhakeme etti... Öylesine ki, "Engizisyon Mahkemeleri" yanında hafif kalırdı. Güngör Sayarı bir hakemin neleri söyleyebilip, neleri söyleyemeyeceğini iyi bilse gerek. Eskişehirspor -Fenerbahçe maçını yöneten Ertuğrul Aybay'dan Penaltı kararını "Temyiz" etmesini istedi. Başka varsayımlar söyleyerek, vermesi muhtemel kararları öğrenmek istedi. Ama Aybay bu kelime oyunlarının içine girmeyip Sayarı'nın sorularını duymamazlıktan geldi. Bir yerde de Sayarı'yı mahcup etti.

Bu arada Eskişehirspor yarı sahasında meydana gelen "Handball" olayının monitörden tekrar ederken bir montaj eksikliği dikkatimizi çekti. Maçı anlatan Abidin Aydoğdu, yayın sırasında banda aldığımız naklen yayında "Hakem bu penaltıyı vermedi. Topu çizgi dışına çıkartıyor." demişti. Aybay'a bu konuşma niçin dinletilmedi.

TRT Maç spikerlerinin cesur ve ileri görüşle yorum yapma hak ve cesaretlerine saygı duyuyoruz. Ama bunların doğru ve yerinde olmaları kararı ile. (...)

O ZAMAN VE ŞİMDİ...

1- O program için “Engizisyon mahkemesi” demişler. Şimdiki programları görseler, herhalde Nazilerin gaz odalarına benzetirlerdi.

2- O zamanlar maçın halemi televizyona çıkıp yönettiği maçla ilgili tartışmaya katılabiliyormuş.

3- TRT’nin tek kanalında bile, spor programları arasında ciddi bir rekabet varmış. Programlar arasında transferler oluyormuş. Şimdi o kadar çok kanal arasındaki rekabet çok doğal.

4- Spor programına katılan konuk gazetecinin ayak ayak üstüne atıp koltuğunu çevirerek konuşması saygısızlık olarak değerlendirilmiş. Ya şimdiki futbol programlarını görse bu yazıyı yazan, herhalde çıldırırdı.

5- Bir maçtaki tartışmalı bir pozisyonun tekrar görüntüsündeki montaj hatası haber olmuş. O zamanın teknik olanakları bu kadarmış.

6- Yorumların haksızlığı o zaman da tartışma konusuymuş.

33 YILLIK SPOR PROGRAMI NOSTALJİSİ

Ülkemizde televizyon yayıncılığının ilk yıllarından bir spor programının o günlerdeki bir dergideki eleştirisini 33 yıl öncesinden bir nostalji olsun diye aktardım. O günden bugüne değişenleri ve hiç değişmeyenleri gördük.

(1) “Spor Stüdyosu” mu Mahkeme Salonu mu?, Hey Dergisi 29 Ekim 1975, Yıl 5, Sayı 50.

Ankara, 25 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..