Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '13

 
Kategori
Sivil Toplum
 

"Srebrenitsa Cehennemi" Sergisi

"Srebrenitsa Cehennemi" Sergisi
 

Aliya 1925 de Belgrat`ta doğmus olup, tüm yaşamı boyunca ülkesi ve halkı için mücadele vermiş büyük bir liderdir.

O Bosna Hersek devletinin kurucusu ve tüm Boşnakların Bilge Kralıdır.

24 Yaşındayken Islamcılık suçundan 5 yıl hapis yatmış;1970 yılında çıkardığı kitap için 1983 de tutuklanarak 14 yıl hapse mahkum olmuştur. Ancak 1989 daki afla erken çıkmıştır.

1990 senesinde aynı kitabı tekrar bastırarak ortak yönetimin başkanı seçilmiştir.

1992 - 95 yıllarında yaşanan Bosna Savaşı'nda önemli bir rol oynamıştır. 2000 Senesine kadar Bosnak halkı icin mücadelesine devam etmiş olup, sağlık sorunlari nedeniyle başkanlıktan da parti başkanlığından da çekilmiştir.

Evinde bayılarak düşünce kaburgalarını kıran Aliya iç kanama geçirmis ve 19 Ekim 2003 de vefat etmistir. Bu buyuk lideri rahmetle anıyorum.

Yil 2013 ... Aliya Izzetbegovic ölümünün 10.yılında anılıyor.

Adana Bosna Derneği olarak Bilge Kral Aliya`yı anma etkinligi cercevesinde kendisinin bas danışmanı olarak gorev yapmış ve şu anda da Devlet Arşivi Direktörlüğü yapan Adamir JERKOVIC`i davet ettik.

Adana Sanayi Odasında düzenlenen anma programına Bosna Konsolosluğu basşatibi ve AB sor. Bayan Jasmın de katıldılar.

Program  "Srebrenitsa Cehennemi" adlı resim sergisinin Adana Valisi H.Avni ÇOŞ'un açmasıyla başladı. Adamir Jerkovic sergi açılısında amaçlarının Boşnakların uğradığı  zulmü tüm dünyaya göstermek oldugunu ifade etti.

10.Yılında Aliya'yı anma etkinlikleri içinde aynı serginin daha önce de Kahire, Bursa,Trabzon, Kayseri, Ankara, Berlin, Frankfurt, Munih ve Varsova da sergilendigini soyledi.

Yasanan katliamlarin unutulmamasını ve bunun için Türkiye'de de Bosna'nın kanlı destanının çocuklarımıza izah edilmesini istedi.

"Aliya Adana'da" adlı anma programımıza Ceyhan Bel.Bsk. Hüseyin SÖZLÜ, Sarıçam Bel.Bsk. Ahmet ZEMBILCİ de katıldılar.

Sergi sonrası  "Aliya Konusuyor" adli belgesel film gösterimi sunuldu. AB Politikalari Enstitüsuü baskani Hasan SOYGÜZEL de ona neden ALIYA denildigini anlatan konuşmasında "O Müslümanlar icin verdigi mucadelede Nelson Mandela kadar değerlidir. Aliya Bosnaklarin ütopyasını yaşatmıştır. A.Izzetbegovic sarsılmaz bir biçimde doğunun imanını kalbinde, batının felsefesini de zihninde taşımayı başarmış ender liderlerdendi." ifadeleriyle Aliya"ya  neden Babo ve Dedo denilmesini anlatmıştır.

Dernek Yönetim Kurulu ve üyelerininde katıldığı etkinlik plaket sunumlariyla devam etti.

Toc-Bir.Sen Sen.Başkanı ve Yönetim Kurulu üyemiz D.Bilal AKKUŞ'un destekleriyle Srebrenitsa şehitlerini anmak için fidan dağıtımı yapıldı.

Boşnak halk için ayrı bir yeri olan A.Izzetbegovic Mucadeleci, inanclı, kararli, karizmatik, humanist, büyük bir asker ve liderdi.

 

  

 
Toplam blog
: 103
: 1399
Kayıt tarihi
: 21.03.08
 
 

Hacettepe Ün. mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda ve okulu bitirdikten sonra bir gazetenin muhasebe ..