Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

“Standart” geri kalmış toplumlarda klişe, gelişmiş kültürlerde hayatın ruhudur

“Standart” geri kalmış toplumlarda klişe, gelişmiş kültürlerde hayatın ruhudur
 

“Standart” günümüzde anlaşılmayan, anlaşılamayan kavramlardan biri… Bilgisi kültürü yeterli olmayan bir kısım insanımız standart kavramını “şekil” düzenlemesi, diğerleriyse “kalite” olarak algılıyor.

Bir mal/ürün TSE (Türk Standartlar Enstitüsü) belgeliyse tamam… Ancak ürünün TSE belgeli olması kaliteli olduğu anlamına gelir mi? Türk Standartlar Enstitüsü ürünün kalitesini mi denetliyor yoksa üretim standartlarına uygunluğunu mu? Bunlar pek bilinmiyor.

Haliyle böyle olunca TSE damgalı ürünleri kaliteli sanıyoruz. Üst düzey kültüre sahip kimseler TSE ile ikna olmuyorlar. Demek ki TSE ürünün kalitesini göstermiyor.

Bu bir kandırmaca. Tamam, güvenerek alırız ama kalitesinden emin olamayız. Bakanlık şartlara uyan her ürüne (kontrol ettik) anlamında bu damgayı basar. Ama biz TSE belgeli olunca aynı zamanda kaliteli sanıyoruz. Bir ürünün standartlara uygun olması aynı zamanda kaliteli olduğu anlamına geliyor mu?

TSE kaliteyi göstermez, gösteremez zaten; çünkü kalitenin sınırı olmaz, sen iyi dersin yarın daha iyisi çıkar. Ayrıca ISO kalite belgeleri var ama bazı ürünlere konuyor, kullanım alanı geniş değil artı hakkında pek fazla bilgimiz de yok, yani yaygın değil.

Ayrıca halkımızda “standart”ın gerçek anlamını bilmeme sorunu da var. Vatandaş standart deyince klişe bir şekilde sadece güvenliği anlıyor. Standardın diğer anlamı ise her konuda seçkin, üstün, elit yaşantı. Standart bir nevi yaşam çıtası. Yüksek standartlar denildiği zaman daha iyi bir yaşam anlatılıyor. Aynı zamanda standart belli bir düzeni(belli ölçüleri falan) de ifade ediyor. Halkın bu konularda bilinçlendirilmesi lazım. En önemlisi da halkımız TSE damgasını kalite sanıyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..