Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Tarım Yazarları Gazetecileri ve Yayımcıları TAGYAD çatısı altında toplanıyor

 Tarım Yazarları Gazetecileri ve Yayımcıları TAGYAD çatısı altında toplanıyor
 

Tarım sektörü her ülkede vazgeçilmez sektörlerden biridir. Çünkü bir ülkede tarımsal üretim yoksa o topraklarda yaşamın sürdürülebilirliği zor hatta imkânsızdır. Bu nedenledir ki yüzyıllar boyu insanoğlu gıda üretmek için tarım yapabileceği toprak ve su kaynaklarına yakın yaşamış, göç etmiş ve bu uğurda savaşlar vermiştir. 21 yüzyıla geldiğimizde artan nüfus, küresel ısınma, çevre kirliliği, daralan gıda ve su kaynakları tarımsal üretimin önemini daha da artırmıştır.   

Tarım geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınmalarında en önemli hareket noktasıdır. Bu ülkelerde üretim kaynaklarının büyük bir kısmı tarım sektöründe toplandığı için kalkınma için tarımsal üretimin değeri büyüktür. Ne yazık ki tarımın sağladığı avantajları en iyi kullanan ülkeler bugünün gelişmiş ülkeleridir. Bu ülkelerde tarım sektörünün her alanında ilerlemeler kaydedilmiş, güçlü danışmanlık sistemleri, güçlü örgütler ve haberleşme ağları kurulmuştur. Halende bu yapılar teknik anlamda her geçen gün geliştirilmekte, stratejik hale gelen gıda üretimi nedeniyle tarım geleceğe hazırlanmaktadır.

Bu konuda dikkate alınması gereken hususlardan biri de bu ülkelerdeki başarılarda tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcılarının önemli roller üstlenmesidir. Sektörün sesini duyuran bu kesim sorunların ortaya konulmasında, çözümünde, farkındalığın artırılmasında ve eğitimde üretimden tüketime kadar herkese destek olmakta ve tarımın geleceği için doğru adımların atılmasını sağlamaktadırlar. Bu ülkelerde tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcılarının başarılı çalışmalarının altında yatan gerçek onların örgütlü hareket etmeleri ve mesleki gelişimlerini başarı ile sürdürmeleridir. Ayrıca dünya ölçeğinde örgütlenmeyi sağlamalarıdır.

Nitekim bugün büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerden olmak üzere dünyadaki tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcıları birbirleri ile bilgi değişimi, mesleki gelişim, dayanışma konularında dünya ölçeğindeki hizmetler sunabilmek için Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu (IFAJ) çatısı altında örgütlenmişlerdir. 

Tarımda gelişmiş ülkelerde tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcıları sektörel anlamda uzmanlaşırken ve ülkemizde uzun dönem bir sektörel grup olmaktan çok genel habercilik ve yayıncılık içinde görev almışlar ve hizmet etmişlerdir. Son yıllara gelene kadar ortaya çıkan reyting kaygısı, baskı ve satış sorunları öne sürülerek tarım haberleri, yazıları ve programları günden güne azalma göstermiş, hatta anlaşılmaz şekilde en aza inmiştir. Bu konuda çalışan tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcılar zorluklar altında işini devam ettirmeye çalışmış ya da sektörü terk etmek zorunda kalmıştır.

Bu zor dönem içinde tarım sektöründe hizmet veren tarımsal kurum, kuruluşlar, firmalar ve bilim çevreleri gerek haber almakta gerekse seslerini duyurmakta, sorunlarını ve beklentilerini kamuoyuyla paylaşmakta güçlük çekmişleridir. Yaptıkları faaliyetleri üyelerine, topluma aktaramamışlar. Büyük emeklerle yapılan toplantılar, araştırmalar, yayınlar ve uyarıcı duyurular sayfalarda ve ekranlarda gereği kadar yer alamamıştır. Sektöre yönelik haksız eleştirilerin cevapları yazılı ve görsel basında gereği gibi yer almamış, ya da küçük haberlerle geçiştirilmiştir. Kimimize göre bu kasti olarak yapılan bir engelleme olarak değerlendirilmiştir.

Tabii bugün haberleşme ve bilgisayar teknolojisinin verdiği avantajlar ile bu tür haberleşme sorunları büyük ölçüde aşılmaya başlamıştır. Elektronik ortamdaki tarım ile ilgili sektörel haber portalları, web sayfaları, blogları ile facebook ve twitter’la haberleşme tekeli kırılmış, iletişim daha kolay ve hızlı hale gelmiştir. Bu gelişmeler sektör ile ilgili yazanları ve yayım yapanları teşvik etmiş ve güç vermiştir. Birbirini destekleyen şekilde genişleyen bu halka güvenlik ve güvenirlilik ile ilgili bazı eleştirilere rağmen, yazılı yayınlar ve görsel haberleşme araçları ile birlikte hızla yayılmaktadır.

Onca zor şartlara ve engellere rağmen adeta tarıma sevdalı yazılı ve görsel yayım yapanlar, yazarlar, gazeteciler büyük sabır ve kararlılık göstererek bu günlere gelmişlerdir. Bugün geçmişin deneyimi ve gelinen teknolojinin desteği ile daha iyi hizmetler verme imkânları vardır. Açlık, yoksulluk, sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomi, çevre kavramlarının ağırlıklı olarak kırsal kesim, tarım, ormancılık kesimini ilgilendirdiği dikkate alınırsa, tarım yazar, gazeteci ve yayımcılarına ihtiyaç daha da artmıştır. Sürekli yeni bilgi ve değerlendirmeler nedeniyle konular artık daha da uzmanlık gerektiren hale gelmiştir. Bu süreç tarım ile ilgili gerek ulusal gerekse bölgesel yayım yapan yazılı ve görsel yayımcılar ile yazar, gazeteci, kurum ve kuruluşların basıncılarının birleşmelerini ve dayanışmalarını zorunlu hale getirmiştir.

Belki geldiğimiz noktada dünyada birçok ülkeye göre bu konuda örgütlenmede geç kalınmış görünse de teknolojinin verdiği fırsatlarla bu aranın kısa zamanda kapatılması ve telafi edilmesi mümkündür. Bu gerçeği gören tarım yazarlığı, gazeteciliği ve yayımcılığı konusuna gönül veren, sektöre hizmet etme inancı ve kararlılığı içindeki bir avuç gönüllü insan, ülkemizde ilk olarak geçmişin deneyimini dikkate alarak, tarım sektörünün sevdirilmesi ve geliştirilerek ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına destek olmak amacıyla bir araya gelmişler ve dernekleşme kararı almışlardır.

Tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcıları içinde bulunduğumuz bilgi çağında dünya gerçekleri ışığında üreticisinden bilim adamına, esnafından, iş adamına ve tüketicisine kadar en iyi hizmetleri sunmak amacıyla uzun dönemden beri yapılan çalışmalar ışığında Tarım Yazarları Gazetecileri ve Yayımcıları Derneği (TAGYAD) çatısı altında toplanmaya karar vermişlerdir.

Birleşmiş Milletlerin çevre ve gıda konusunda gelecek planlarını da dikkate alarak atılan bu adım, bugün için küçük bir adım olmakla birlikte geleceğe yönelik olarak adımların en büyüğüdür. Çünkü tarım ve çevrenin geleceği insanlığın geleceği ve var olma mücadelesidir. Tarım yazarları, gazetecileri ve yayımcıları da bu var olma mücadelesinin önemli güçlerinden biridir.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..