Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '16

 
Kategori
Müzik
 

Tavrı punk şarkıları mutlu , Barış Erdem

 Tavrı punk şarkıları mutlu , Barış Erdem
 

Barış Erdem


 

Tavrı punk şarkıları mutlu

 

Barış Erdem  

 

 

Tavrıyla ve enerjisiyle, bizdeki pop müzik çizgisinin dışına çıkıyor. Tavrına punk diyor, müziklerine ise freak pop… Barış Erdem’in yüksek enerjili şarkısı “Tam 1 Yavru” mutlu şarkıların ve Erdem’in yepyeni sürprizlerinin de ilk habercisi…

 

 

 

Bahara yetişen single “Tam 1 Yavru” sözleriyle de daha cesur… Barış Erdem’in kıpır kıpır ve sıradışı şarkısının ayrıca alışılmışın dışında bir klibi de var. Erdem’in büyük beden mankenlerle rengarenk klibinde şarkının Sezen Aksu’nun “Namus” şarkısından alıntılarla “hadi hadi yandan” kısmı partilerde sesini iyice açmak üzere…Şarkının düzenlemesini Kelis ve Pet Shop Boys gibi R&B ve pop- dans devleriyle çalışan Orkun Tunç gerçekleştirmiş.

 

Barış Erdem’le kendini ifade ettiği “freak pop” tanımını, punk tavrını, bizdeki klişe pop müzik formüllerini ve formülün daha da çok dışına çıkacağı yepyeni sürprizlerini konuştuk.    

 

 

*Şarkını freak pop olarak sunuyorsun, peki freak pop türünü sen nasıl tanımlıyorsun? 

Freak pop tanımlaması stüdyo sürecinde ortaya çıktı. Yaptığımız şeyin Türkiye’de kalıplaşmış pop müzik algısından oldukça farklı bir noktada olması nedeniyle yeni bir tanım yaratma ihtiyacı doğdu. Yeni neslin kural tanımaz yaşam tarzının pop müziğe yansıması olacak freak pop. Orta yolcu Türk Popu’nu ve klişeleşmiş ‘’ağlak’’ söylemini yıkma vakti geldi. Sokaktaki çılgınlığın ve gençler arasındaki ultra modern yaşam tarzının mainstream sanata sıçramaması için elinden geleni yapanlar var. Bu anlamda ülkemizdeki pop müzik endüstrisi oldukça muhafazakar. Tanımlayamadığı ve yetişemediği yenilikleri yok saymaya çalışanlara bir tür anti pop müzik yaratarak cevap verme amacındayım.

 

 

*İşin içinde Orkun Tunç var ve R&B pop efsanesi Kelis ile bile çalışmış, sizin hikayeniz nasıl başlıyor?

 

Yaklaşık olarak 1 yıldır beraber prodüksiyon yapıyoruz. Orkun’un Türkiye’nin en iyi prodüktörü olduğunu düşünüyorum. Endüstri içindeki nepotizmin korkunç boyutları yüzünden isminin duyulması zaman alıyor sadece. Şu anda dünya yıldızlarıyla da çalışmalarını sürdürüyor.

 

Biz Orkun’la bir remix vesilesiyle tanıştık ve kafalarımızın çok uyuştuğunu farkettik. Bütün işlerimizi punk bir tavırla yapıyoruz. Kısa zaman zarfında benim şarkılarımın dışında başka isimlere de şarkılar hazırlamaya başladık. Yurtdışında örneklerine çok rastlanan ‘’Songwriter Team’’ modeliyle ilerliyoruz. Yakında serüvenimizi bir plak şirketi kurarak daha ileri aşamalara taşıyacağız.
 

 

*Klibinde sözler eğlenceli ve sıradışı ama bizim Amerikan pop devleri gibi cesur sözler için hala edepli sayılmaz mı?

 

Bütün dengeler lehime değiştiğinde çok daha etkili ve sarsıcı sözler de gelecek. Sağlam cephanemiz var, bunu sadece bir başlangıç olarak kabul edebilirsiniz. En güçlü silahlarınızı en önce kullanmak istemezsinizJ. Ben Amerikan Pop Müziği’ndeki çöküşü de görebiliyorum. Gençlerin öfkesini içi boşaltılmış bir seksüaliteye indirgemek için yoğun çaba sarfediyorlar. Öte yandan burada yazılan sözlerin de çağdışı bir örtülü cinselliğe kanalize edildiğini söyleyebilirim. Bu kalıplara karşı çıkmak uzun soluklu bir macerayı gerektiriyor. Albüm çalışmalarına başladık, sanırım daha ‘’edepsiz’’ sözleri orada bulacaksınızJ

 

 

*Şarkının Sezen Aksu'nun Namus şarkısından alıntılarla "Hadi hadi yandan" kısmı tam partilik; partilerde sen hangi Türkçe şarkıları seviyorsun? 

 

Gerçek anlamda bir parti vermek isterseniz Türkçe Pop müzik çalamazsınız. Gençlerin ayakta dikilmesi, birbirini saatlerce kesip yalnız başlarına evlerine dönmeleri için kurgulanmış bir müzikle kimse dans edemez. 90lı yıllarda görece daha ilginç işler çıkıyormuş. Dönem müziği çalınan partiler eğlenceli olabiliyor.



*Herkes diyetle oynatmışken, şarkının plus- Size modellerle özgürleştiren bir tarafı da var diyebilir miyiz?

 

Şarkı henüz yapım aşamasındayken bu fikir aklımıza geldi. Bu dünyada herkese yer var ancak pop müzik endüstrisi bunu görmezden gelmeye devam ediyor. Ben dayatılan her şeye karşıyım, bu anlamda ‘’öteki’’yim. Kalıplara uymayan herkese ve her şeye ‘’alternatif’’ muamale yapılmasından nefret ediyorum. Bu açıdan pop müzik gerçek bir silah. Plus size modellerle klip çekmemiz; ‘’Kenarda durmayacağız, gelip en ortada bağırıp çağıracağız, rahatsız olan olsun’’ şeklinde bir mesajdı. Klonlanmış pop müzik sanatçılarından beklenmeyen, onların da elini sürmeye cesaret edemeyecekleri şeyleri yapmaya devam edeceğim.
 

*Acıyı yücelten şarkılar yerine sence de yüksek enerjili şarkılara daha çok ihtiyacımız yok mu? 

 

Duygularınızda samimiyseniz acı dolu şarkılar da yapabilirsiniz. Ancak lümpenliğin ve kurgulanmış acı kültürünün yüceltilmesine karşıyım. Türkiye’de gençler gülmek ve mutlu olmak istiyorlar. Birileri de inatla onlara depresyon paketleri sunuyor. Bu yapay mazoşizm eninde sonunda bitecek. Ülkenin yarısı gençlerden oluşuyorsa bu enerjinin sanata mutlaka yansıması gerekir.
 

 

*Sırada nasıl sürprizlerin var? 

 

Albüm için şarkıları seçme aşamasındayız. Her adımda şaşırtıcı olmak istiyorum. Bir sonraki klip için fikrimiz şimdiden hazır. Oldukça olay yaratacak bir fikir olduğunu söyleyebilirim şimdilik, sürpriz olarak kalsınJ

 

 
Toplam blog
: 20
: 119
Kayıt tarihi
: 21.03.16
 
 

Boğaziçi Üniversitesi, "Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" bölümüyle birlikte..