Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

“Teğet mi geçiyor” silindir gibi mi eziyor?..

“Teğet mi geçiyor” silindir gibi mi eziyor?..
 

Sanayide çekiç ve anahtar sesi duyulmuyor. Katlanılabilir faizle işini çeviren neredeyse yok. İş yeri açmanın mutluluğu değil, kepenk kapatmanın hüznü yaşanıyor.

Vitrinler dolu alıcı yok. Alışveriş merkezleri müzeye dönüşmüş.

Türkiye kayıt dışı bir mahzen, paranın değil mülkiyetin el değiştirdiği bir ülke, haksız servet dağlarının dibinde işsizlik ve yoksulluk içinde. Kriz teğet mi geçmiş?..

Tasarruf ederek yuva sahibi olunan çok az tapu kaydı var. Dayanıklı tüketim malı edinme veya yenileme yerini borcun borçla kapatıldığı kredi kartı sarmalına bırakmış.

Diplomalar meslek, meslekler refah içinde emeklilik sağlamıyor. Tam bir cendere katıksız bir ekonomik işkence…

Milyonlarca işsiz, milyonca aç! Teğet mi geçiyor, silindir gibi mi eziyor?..

Türkiye’nin gündemini insanlarımızın gündeminden bağışık kılmak ne derecede doğru tartışılır ama herhalde Türkiye’nin olanaklarını yatırımlara bölmemek ve ekonomiyi yeniden üretir hale getirmemek tartışmasız her sorunun başlangıcıdır.

Cari açık duyarsızlığı, yüksek faiz, düşük kur politikası küresel krize eklemlenmeyi kolay kılıyor ve kendi krizini kronik hale getiriyor…

Katma değer ve verimlilik artışına dayalı yapısal dönüşüm katsayısını yükseltemiyoruz. Tüketim mallarının ithaline dayanan büyüme kendi küçülme ataklarını içinde taşıyor.

Küçük ve Orta ölçekli işletmeler, tarımdan sökülen nüfusu sanayide iş gücü olmaya taşımada katalizör işlevi görecek halde değiller.

Türkiye, haddehane, tersane çözülüyor, yöre, bölge çözülüyor. Umuda tahvil edecek çok az şey var. Elimizdeki, doğal kaynakları ile “açık (bir) pazar”.

Çekler yazılıyor, senetler protesto ediliyor. Görülmedik oranda, olmadık ölçüde üstelik.. Haciz kol geziyor. En verimli topraklarımızın çiftçileri, Ege’li, Tire’li köylüler, icra borçları nedeniyle hapis yatmak için sıra bekliyor.

Kriz teğet geçmiyor. Silindir gibi eziyor! Ve bu ekonominin aktörleri, sektörleri, en üst perdeden TÜSİAD eliyle mesela “siyasete yönelse” ve Anadolu kaplanları ile daha tutucu şekilde o açılımların dengelenmesi beklense de, ekonomi ve siyaset bir birini tamamlamıyor.

Son yıllarda kara ve demir yolu yatırımları dışında bayrak açan fabrika yok gibi. Kapananlar ise diz boyu. Tekstil sürgünde, otomotiv rölantide, inşaat aksak rekabet halinde, turizm naif, tarımın genetiği değiştirilmek üzere…

Kriz teğet geçmiyor, silindir gibi eziyor!

Oysa Türkiye, kalkınmayı bütünsellik ve bölgesel denge içinde sürdürmek, kamudan başlayarak yatırımlarını artırmak, teknolojiye dayalı üretimle dış satım olanaklarını artırmak ve…

insanına aş ve iş yaratmak zorunda olan bir ülke…

Krizsiz yaşamak için! Kriz olmadan önlemler alınmalı ve ödünsüz uygulanmalıdır.

Bu da her şeyden önce söylem ve siyaset de değil, etkin ve doğru yönetim sorundur.



www.insancilsol.com

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..