Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '11

 
Kategori
Eğitim
 

"Tel kırma" Bartın'ın simgesi oldu.

"Tel kırma" Bartın'ın simgesi oldu.
 

Bartın'lı kızımız, okulun dokuma tezgahı başında.


Bartın Valisi İsa Küçük, her seferinde çeşitli vesilelerle yaptığı ataklarla, ilindeki her türlü sosyal faaliyetleri denetler. Onları hem teşvik eder, hem yüreklendirerek geniş katılımlara sebep olur. Böylelikle şehrin nabzı , teşkil edilen koordineli uğraşlar yüzünden işlerin mükemmeliyeti, her seferinde su yüzüne çıkar. Vali Küçük kadar o işin sahipleri de bundan kıvanç duyar. Böylelikle işe daha da dört elle sarılanlar, hızlı mesafeler alarak örnek bir durum sergilerler Bartın Vilayetinde.

O gün Vali Beyin misafirleri vardı. Halk Eğitim Merkezinin ve kursiyerlerinin emekleri sergilendi o gün. Davetliler, takdirlerini ifade ederek “ Bartın’a da bu yakışır” dediler.

Bartın Halk Eğitim Merkezinin ortaya koyduğu sanat eserleri, değme okullarımızda yok. Müdür Yardımcısı Hilal Halulu’nun anlattığına göre, dokumaların iplikleri, suyun başından, yani Denizliden satın alınıyor. Üstelik de yüzde yüz pamuklu cinsinden.

Elde ve makinede yıkanabilir yıkanabilir özellikteki ürünlerin kenarları, Kastamonu Çarşaf Düğümü, makrome iğne oyası, mekik oyası gibi çeşitli tekniklerle süslenmektedir.

Davetliler ayrıca dokuma tezgahlarında işlenen mamulleri gıpta ile seyrettiler. Masa ve sehpa örtüleri, perdeler, çanta, heybe, gözlük kılıfı, pike, koltuk örtüleri, ve çeşitli aksesuarların sergilendiği salon gezildi.

Bartın Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir, hayranlığından övgüler yağdırdığı sergide, “Başarılamayacak hiçbir şey yoktur hayatta” diyerek kursiyerleri kutladı.

Yıl, 1800 lü yıllar. Keten iplikle yapılan Bartın bezini günümüzde yaşatmak amacıyla Bartın Halk Eğ. Mrk. Ve Akşam Sanat Okulu Md.ğü, 2003’de bez dokuma atölyesi kurdu. 10 adet tezgahla yola çıktı merkez. Böylelikle işler, bu günkü bilinçli seviyeye varmış oldu.

Kursiyerlerin başarısı, yörede dillere destan. Kursiyerler, gerekli bilgi ve becerilerini, kurs öğretmenlerinden alırken, bu işi severek yapıyorlar. Ki, ortaya konan eserler, bunu gösteriyor. Her biri sanat yapıtı mertebesinde.

Bu bakımdan el sanatları, yörede baş tacı ediliyor haklı olarak. Bartın, el sanatları konusunda önde giden illerimizden. Dillere destan tel kırması, Bartın’ın önemli özellikleri arasında. Bu gün için her kızın çeyizinde, bu kırmalar mevcut. Yine de diyebiliriz ki "tel kırma" Bartın'ın simgesi oldu.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..