Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '12

 
Kategori
Sinema
 

'The Artist'

'The Artist'
 

'The Artist'


 Kimine göre yılın filmi, kimine göre beş para etmez gereksiz bir film. Fakat şu bir gerçek ki son zamanlarda izlediğim en farklı yapımlarından 'The Artist'. 5 Oscar'a layık görülmüş siyah beyaz, sessiz sedasız bir film.. Öylesine sessiz ki her sahneye müzik koyma ihtiyacı duyulmuş doğal olarak.Ne oyuncuların dudaklarından dökülen sözcükleri, ne kuş cıvıldamalarını ne de araba kornalarını duyabiliyoruz. Yalnızca müzikler.. Müziklerin önemi bir kat daha artıyor böylesine sessiz bir filmde.Müzikler demişken, en iyi film müziği dalında da heykelciği götürdü 'sessiz' filmimiz.

 
Konuşmaları duyamayınca - hazır altyazı da az - gözler ister istemez oyuncuların kişisel performanslarına kayıyor.Sesini duyuramayan Jean Dujardin, jest ve mimiklerini adeta konuşturmuş.Neden en iyi aktör ödülünü aldığı çok açık bence.Alakasız ama; filmdeki tuhaf hareketleriyle olsun, tipiyle olsun Turist Ömer'e benzettim Fransız aktörü. Çekici bayan Bérénice Bejo'nun da hakkını teslim etmek lazım.Oyunculuğu takdire şayan.Sonradan eklemeli 'Marilyn Monroe beni' de farklı bir hava katmış.
 
İçerik ve senaryodan bahsedelim biraz.1927 senesinde başlıyor nostaljik film.Siyah beyaz görüntüsüyle olsun, kostümleriyle olsun, 20'li yıllar o kadar iyi yansıtılmış ki, 2011 yapımı olduğunu bilmesem, 1920 deseler yutarım. Sessiz filmlerden, sesli sinemaya geçiş dönemi anlatılıyor başyapıtta. Gerçekten başarılı buldum. Filmin her anında romantizm ve dram türlerinin varlığını hissedebiliyoruz. Az da olsa komedi unsuru da mevcut."Spoiler" vermemek adına daha fazla yazmak istemiyorum. Yine de söylemek isterim, bir filme ancak bu kadar yakışabilirdi böylesine basit bir son.İzleyenler ne demek istediğimi anlar.
 
Son olarak, ödülleri topladı aldı diye mükemmel bir film beklemeden, beklentiyi biraz düşük tutup izlemek lazım. Yer yer sıkabiliyor tabii ki. Siyah beyaz filmlere, hele ki sessiz olanına alışkın değiliz pek. Söz konusu basit komedi ve ucuz aksiyon filmi izlemeye alışmış bir toplumsa -bizden bahsediyorum- bu filmi beğenmek zor gelebilir. Saçma bulanlara sesleniyorum ön yargıları kırıp bir şans verin. Sonuçta 110 tane ödül almış filmden bahsediyoruz..
 
Toplam blog
: 5
: 2287
Kayıt tarihi
: 25.03.12
 
 

İTÜ öğrencisi, futbol aşığı, Fenerbahçe tutkunu, sinema hayranı... ..