Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '12

 
Kategori
Tiyatro
 

"Tiyatroma dokunma"

"Tiyatroma dokunma"
 

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu 'Tiyatroma Dokunma'


 

 

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Lefkoşa Belediye Orkestrası, Kültür Sanat Şubesi sanatçıları ve çalışanları, Belediye Tiyatrosu’nun kapatılacağı iddiaları üzerine Belediye Tiyatrosu önünde eylem gerçekleştirdi. Sosyal paylaşım sitesi Facebook’da Belediye tiyatrosundan birkaç arkadaşın ‘TİYATROMA DOKUNMA’ sloganı ile açtığı gruptan olayın duyuruları yapıldı. Tiyatro binası önünde toplanılıp, tiyatroyu reddeden zihniyetlerin kınanacağı duyurusu yapılarak bir araya gelme çağrısında bulunuldu. Bir çok kişi tiyatroma dokunma çağrısına madalyonun diğer yanına bakmadan at gözlüklerle yürüdü gitti. Grupta, ‘aklını kullan toplanma yerine gel’ gibi aşağılayıcı paylaşımlarda yapılmasına rağmen kimse buna tepki verip bir yorum bile yapmadı. ‘Tiyatro kimin umurunda’ sözü alınıp basında lastik gibi çekiştirilen Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana’nın soy ismiyle alay etmeye kadar varan diyaloglar, sanatçı çevrelerden ve özelikle açılan gruptan hayretle takip edildi.

Tiyatroma dokunma hareketi 24 Temmuz Salı 18:30’da gerçekleştirileceği duyurulurken, aynı gün öğlen saatlerinde Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı yetkisiyle bir basın açıklaması yaptı; Lefkoşa Kaymakamı Dana, LTB çalışanlarının Temmuz maaşlarını gününde alacağını, LTB Tiyatrosu ve Kültür Sanat Şubesi'nin kesinlikle kapatılmayacağını vurguladı.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar gereği Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) başına getirilen Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, LTB Kültür Sanat Kurumu’nun kapatılmasının asla söz konusu olmadığını açıklayarak, “Böyle bir konu ne görüşüldü ne de bu yönde bir karar alındı” dedi.

Hopala! Dedirten bu açıklama akıllara şöyle bir soru taşıdı… O zaman ‘Tiyatroma Dokunma’ paniği neden?

LTB için göreve gelirken ortaya koydukları hedefler arasında bulunan mali ve idari yapının düzeltilmesine yönelik önemli adımlar attıklarını ve havuzun deliklerini kapattıklarını belirten Dana, “Tahmin ediyorum ki büyük özveri gösteren belediye çalışanlarımız Temmuz ayı maaşlarını gününde alacaktır” diye konuştu.

Maaşlar tamamsa her şey tamamdır. Zihniyetiyle sarf edilen bu cümle ‘Tiyatroma Dokunma’ etkinliğini durdurmaya yetmedi. Çünkü bir toplum okulunu kapatmak fikri, tüm maaşların üstünde bir değerdir.

Mali ve idari yapının düzeltilmesine gelince… Lefkoşa Belediyesinde mali ve idari yapının yeniden yapılandırılmasında görünen ihtiyaç kaçınılmazdır. Ve sanırım bu duruma tarafsız bakan hiç kimsenin de itirazı olmayacaktır.

İdari yapıda disipline dayalı bir sistem getirdiklerini ifade eden Dana, bu sisteme uymayanların Belediyede tutulmayacağını vurguladı.

40 kişinin sözleşmesinin yenilenmediğini açıklayan Dana, kalan 2 kişinin sözleşmelerinin de süre sonunda yenilenmeyeceğini belirtti.

Dana, Sayıştay denetçilerinin halen çalışmalarını sürdürdüklerini, çalışmalar sonucunda gayrı yasal bir durum ortaya çıkarsa bunların yargıya havale edileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu'nun LTB Başkanı ve Belediye Meclis üyelerini 90 gün zorunlu izne çıkartan yasa gücünde kararnamesiyle LTB Başkanı'nın bütün sorumluluklarını üstlenen Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana, Lefkoşa Belediyesi Kültür Sanat Kurumu konusundaki iddialara yanıt verdi.

Cümleleriyle çıkan haberler, her ne kadar tiyatronun kapatılması söz konusu değildir ifadesi yüreklere su serpse de, birçok soruyu da beraberinde getirdi. ‘Kültür Sanat Kurumu’ diye dile getirilen birimin esas konumu ne? Lefkoşa Belediyesi bir kurum ise kurum içinde kurum olur mu?  Her ay ödeneği çıkan kültür sanat biriminde bu para nerede nasıl kullanılıyordu? Tiyatro alanında eğitim almış gençler dışarıda iken, kurum içinde emekli olmuş kişiler belediyeden ikinci bir maaş mı çekiyor? Belediye bütçesinde Belediye Tiyatrosu’nun bütçesi ayrı bir havuzda mı toplanıyordu? Yoksa Neyin nereye gittiği bilinmez mi? Gelirin giderin denetlenemediğinden dolayı mı bu haller oldu? Her yıl düzenlenen ‘Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Tiyatro Festivali’ için bir proje çıkarılıyor mu? Örneğin geçen yılki festival kaça mal oldu? Kaynağı nasıl sağlandı? Belediye Tiyatrosu’nun gişe gelirleri ne kadar? Personel giderleri ne? Tiyatronun geliri giderini karşılamıyor mu? Ve daha birçok soru…

Eğer Lefkoşa Belediyesindeki diğer birimlerde olduğu gibi Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nda da mali ve idari yapısında delikler oluşmuşsa ki oluşmuştur. Görünen o… Yeniden yapılansın. Örneğin; kişiler kendini ‘Sanat yönetmeni’ mi? Şube amiri mi? Bilerek iş yapsın. Kandırmaca uyduruk işlerden usandığımız şu günlerde bırakın tiyatroya dokunsunlar. Çünkü tiyatro sadece benim tiyatrom değildir. Bu ülkedeki tiyatro herkesin tiyatrosudur. Engellemeyin tiyatroya dokunsunlar… Belki de tiyatroya bunca yıl dokunamadıklarındandır tüm bu olup bitenler…

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu adına gerçekleştirilen etkinliğe birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri destek belirtirken; ülkeden ve Türkiye'den birçok destek mesajı geldi. Okuduğum yazılardan biri de Kıbrıslı Tiyatro Sanatçısı Oyuncu-yönetmen Hüseyin Köroğlu’nun yazısıydı.  Uzaktan kuşbakışı seyriyle her fırsatta gönderdiği suya sabuna dokunmayan yazılarından birini kalbim sizinle diyerek göndermiş yine… Uzaktan davulun sesini dinlemek kolaydır. Oysa sevgili Köroğlu, gel… Ülkene gel de burada bizlerin yaşadıklarını sen de bire bir yaşa. Elini taşın altına koy! Burada bizimle birlikte yerini sabitlemiş köşe taşlarına kendi meramını, ‘hadi sende yeni yetme!’ sözlerine kulağını tıkayarak savaşını ver… İktidar savaşları içinde sanatın yasallaşmasına destek ol! Üzerine ölü toprağı serpilmiş halkının, derin uykusundan uyanması için bu topraklarda nefes alıp ver de görelim.

Bugün diğer ülkelerde ve ülkemin ilk ve tek Sahne Sanatları Fakültesi, Yakın Doğu Üniversitesi Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunları dışarıda iken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devlet Tiyatroları ülkesi için yetiştirdiği bu insanlarına ihtiyacı olmasına rağmen kadro açmamaktadır.   Nedeni ise maddi kaynaksızlık… Bu ülkede birçok gerekli gereksiz şey için maddi kaynak bulunurken tiyatro sahnesi yıllardır yanık bir vaziyette beklemekte. Artık çatlaklar bir birini tutmaz, kırıklar bütün olmaz oldu. 

‘Tiyatroma Dokunma’ etkinliği bir etkinlik olmaktan öteye gidemeden saygısızca yaşandı ve bitti. Umudum dürüst, parmağının ardına saklanmadan, kimsenin kimseyi ötekileştirmediği bir toplumda Tiyatroya herkesin dokunabilmesi…

 
Toplam blog
: 29
: 628
Kayıt tarihi
: 03.01.12
 
 

Tiyatro Sanatına gönül vermiş, içinde yaşadığım topluma yazarak hizmet etmeyi seçmiş sanatın bir ..