Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '10

 
Kategori
Sivil Toplum
 

“Tükorder” Genel Başkanı Öner Samanlı, Ekmek İsrafının Önlenebilmesinde Yapılabilecekleri Sıraladı…

“Tükorder” Genel Başkanı Öner Samanlı, Ekmek İsrafının Önlenebilmesinde Yapılabilecekleri Sıraladı…
 

Öner Samanlı, ekmek israfının önüne geçilmelidir dedi…(Tüketici Gazetesi)


“ Tükorder” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi’nce,

Ekmek İsrafının Önlenmesine İlişkin, İstanbul’da Düzenlenen, Panelin Sonuç Raporuna Göre;

“TÜKORDER” Genel Başkanı Öner Samanlı’nın, kamuoyunca da bilindiği üzere yurt genelinde “ekmek zammı” hakkında yaptığı basın açıklamalarının birkaçında, bazı illerimizde faili meçhullerin saldırılarına da uğramış olduğunu anımsatmakta yarar görmekteyiz.

Tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi, kamuoyunun bilgilendirilmesi gayesi ile tamamen gönüllülerimizin çaba ve çalışmalarıyla hiçbir maddi devlet desteği görmeksizin yürütülen çalışmalarımızın esas galesi, tüketici bilincinin sağlanmasıdır.

Derneğimizce, yaptığımız araştırmalarımız sonrasında ekmek israfının önlenebilirliği hususlarında uzman komisyonlarımızca yapılan çalışmalarımız sonrasında, aşağıdaki veriler elde edilmiştir.

İSRAF NASIL ÖNLENEBİLİR..?

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Merkezi olarak, ekmek israfını en aza indirebilmek için şunları öneriyoruz;

1. Üretimin talebe göre planlanması.

2. Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretimi.

3. Ekmeğin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda muhafazası.

4. Ekmeğin pişirilmesi ile satışı arasındaki sürenin en aza indirilmesi.

5. Ekmeğin poşetlenmesi.

6. Küçük gramajlarda ekmek üretimi.

7. Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş olarak verilmesi.

8. Self servis tezgâhlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması.

9. Toplu yemek tüketim yerlerinde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi.

10. Artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlemesi.

11. Satılamayan ekmeklerin fırınlar tarafından, galeta unu, kurutulmuş ekmek içi gibi başka gıda maddelerinin üretiminde kullanılması.

12. Orta derecede bayatlamış ekmeklerin düşük fiyattan satılması. (Amerika Birleşik Devletleri’nde, 48 saat içinde satılmayan ekmekler, “tasarruf dükkânları” olarak tanımlanan yerlerde, daha düşük fiyattan satılmaktadır.)

13. Tüketicinin, soğumuş ekmeği bayatlamış saymaması.

14. Evlere ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması.

15. Evlerde ekmeğin oda sıcaklığında veya buzdolabında değil, derin dondurucuda saklanması.

16. Ev hanımlarının bayatlamış ekmeği değerlendirme konusunda bilgilendirilmesi ve teşvik edilmesi.

17. Aile büyüklerinin ve ana okulundan başlayarak sınıf öğretmenlerinin, çocukları ve öğrencileri dinlenmiş ekmek yemelerinin sağlıklı büyümelerinde önem taşıdığı yönündeki öğretileri kazandırmaları.

18. Türk Standartları Enstitüsü’nün, üretilen ekmeğin uzun süreli dayanıklılığını sağlayıcı bir normu mutlaka Türkiye ekonomisine kazandırması…

Hususlarından oluşmaktadır.

Öner SAMANLI

"TÜKORDER"

Genel BaşkanI

 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..