Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '08

 
Kategori
Sivil Toplum
 

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği’nden HASTANE MUAYENE ÜCRETLERİNE TEPKİ

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği’nden HASTANE MUAYENE ÜCRETLERİNE  TEPKİ
 

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği http//www.tukorder.org


“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği’nden MUAYENE ÜCRETİNE TEPKİ


“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'ne getirilen yeni bir düzenlemeyle tutarları artırılan muayene ücretlerinin tahsilatından yine eczacıların sorumlu tutulduğunu hatırlattı.

SAMANLI, hastaların reçeteye yazılı ilaçlarını almak üzere eczanelere gittiklerinde, takip numarası sistemindeki problemlerden dolayı anormal miktarda çıkan muayene ücretleriyle karşılaşmaya başladıklarını belirtti.

SGK ile sözleşmeli hastanelerin, hasta başvurusu anında her hasta için bir takip numarası almak üzere sisteme girdiğini kaydeden SAMANLI, ancak kurumun kendisinden veya hastanenin otomasyon programından çoğu zaman da internet bağlantısında yaşanan aksaklıklardan dolayı sistemin anında takip numarası veremediğini, görevli personelin de bu işlemi tekrar tekrar yapmak durumunda kaldığını anlattı.

Bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine iletildiğini belirten SAMANLI, kurumun, yurttaşların mağdur olmamaları bakımından hastaların sağlık kuruluşlarına başvurularında alınmış, ancak işlem görmemiş takip numaralarının, sağlık kuruluşları tarafından en kısa sürede silinmesinin büyük önem arz ettiğinin bildirmesine rağmen söz konusu problemin devam ettiğini ifade etti.


“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI’, şunları kaydetti: ''Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatı derhal durdurulmalıdır. Muayene ücretleri eczanelerde değil, kaynağında yani hastanın sağlık kuruluşuna başvurusu esnasında tahsil edilirse, nasıl bir sistem hatası yaşanırsa yaşansın, hastanın ve görevli memurun o andaki müdahalesiyle sorun yine o anda çözüme kavuşturulacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nu hastalarla eczacıları karşı karşıya getiren bu akıl almaz yöntemden bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz. Eczaneler tahsilatçı, hastalar müşteri değildir.''

Devletin kestiği 10 YTL'lik muayene ücreti, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getiriyor

Devletin kestiği 10 YTL'lik muayene ücreti, eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getiriyor, ayrıca, devletin vatandaşlarının sağlığı ile ilgili en önemli anayasal ödevi ihlal ediliyor. Kim tarafından ihlal ediliyor yine devlet tarafından.
Yıllarca devletine pirim ödemeleri yapmış, işçi-memur ve bağkur esnafı hastanelerde, tedavi katılım ücreti ödemekle yükümlü hale getirilmiştir, bu nasıl sosyal adalettir. Bu sosyal değil siyasal bir harekettir. Devletin koruması altındaki vatandaşını evire çevire dövmesi gibi bir şeydir bu, vatandaşımız bitirilmiştir, Allah bu insanların vicdanları ile cüzdanları arasındaki mesafeyi görmelerini sağlasın diye dua edecek hale getirilmişlerdir


Sağlık alanında 1 Ekim'den bu yana uygulanan katılım payı ücreti, özellikle özel hastanelerde ücret karşılığında muayene olan hastalar, bir de ilaç alırken eczanede 'muayene ücreti' kesilince çileden çıkıyor. Söz konusu uygulamanın hükümetin, "Özel hastaneleri de vatandaşa açtık." sözleriyle bağdaşmadığının göstergesidir. Artık vatandaşın ücret ödemekle ilgili olanaksızlığı yüzünden tedaviden kaçması gibi sonuçları gündeme getirecek önemli bir vakıadır bu durum.

Tüketicilerimiz dolandırılmaktadır.


Bir rahatsızlığı dolayısıyla, ikamet ettiği büyükşehirin küçük ilçesinde devlet hastanesi olmadığından özel hastaneye giden Remzi Demir'in başına gelenler, sağlıkta atılan yeni adımların vatandaşa getirdiği ek maliyeti gözler önüne seriyor. Gittiği hastanede 10 YTL muayene ücreti ödeyen Demir, doktorun yazdığı ilaçları almaya gidince eczacı kendisinden bir 10 YTL daha talep edince şaşırdığını söylüyor. Eczacı, kanun gereği bu rakamı 'muayene ücreti' olarak tahsil etmeleri gerektiğini, sonra devlete aktaracaklarını anlatıyor. Demir, uzun tartışmaların ardından toplam 6, 25 yeni lira tutan ilaç giderleri ile birlikte eczaneye 16, 25 YTL ödediğini ifade ediyor. Söz konusu uygulama sadece özel hastanelerde muayene olanlar için geçerli idi, şimdi tüm hastanelerde de geçerli olan durum ile karşı karşıya tüketicilerimiz. Nerede AB. Hasta Hakları…?


Bir yetkili, sağlıkta gereksiz yere hastaneleri meşgul edenlerin bu şekilde önüne geçileceğini söylemesini aklı selimler olarak soruyoruz sizlere, kim nasıl izah edebilir.


Bu nasıl bir açıklamadır.


Bu insana yapılacak en insanlık dışı ayıptır. Sağlık harcamalarını frenlemek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun hazırladığı Sağlık Uygulama Tebliğiyle ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor. Vatandaşın 28 gündür uygulanan katılım paylarıyla ilgili şikayetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Çift kesintiye tepki gösteren Remzi Demir gibi kişilerden, "Özel hastaneye gitmek zorunda kalan hastalardan neden çift muayene ücreti alınıyor. Her özel hastaneye giden zengin mi zannediliyor. Uygulama yüzünden önceden 16, 25 yeni lira ödediğim muayene ve ilaç ücreti birden 26, 25 YTL'ye çıktı." eleştirisinde bulundu.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI’ “tüm hastanelerden ivedi olarak tedavi ücreti alınması gibi bir uygulamanın kaldırılmalıdı”, çift ücret kesintisini eleştirdi. "Vatandaş sağlık primi ödüyorsa ikinci kez muayene ücreti ödememeli." diyen SAMANLI, özel hastanelerde daha fazla alınan muayene katılım payı ücretlerinin de kamuyla eşit hale getirilmesini istedi. Konunun vatandaş lehine yeniden düzenlenmesini talep eden “TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI’, "Tüketicinin Hasta Hakları ile oynanmamalıdır, Devletin vatandaşına karşı sorumluluklarını tam anlamıyla etik ve doğru olarak yapması gereklidir, aksi takdirde bu insanlık ayıbıdır, bu durumu AB. İnsan Hakları Komisyonuna ihbar edeceğiz.." dedi.

KONTROLE GİDEN HASTADAN DA 10 YTL KESİLİYOR
Özel hastane veya tıp merkezinde tedavi olan bir hasta, 10 gün içinde tekrar muayeneye giderse kurum yeni bir ücret talep etmiyor. Oysa hasta ikinci gidişinde de kurum kayıtlarına işlendiği için, vatandaşlık numarasına 10 YTL'lik devletin kestiği 'muayene ücreti' borç olarak işleniyor. Edinilen bilgiye göre, Medula sisteminde 'hasta kontrole girdi' diye bir ayrım olmadığı için doktor ilaç yazdığında sanki muayene olmuş gibi hastanın cebinden bir 10 YTL daha çıkıyor.

“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı, Öner SAMANLI’ ; özel sağlık kuruluşlarında muayene olan hastalara her seferinde durumu izah etmek zorunda kaldıklarını ve bazen tatsız durumlar yaşandığını aktardı. Hastalarda 'iki defa katılım payı ödedim' izlenimi oluştuğunu ifade eden SAMANLI, eczane tarafından tahsil edilen tutarın, fatura döneminde SGK'ya aktarıldığına vurgu yaptı. SAMANLI, eczacılar olarak muayene katkı payının eczanelerden tahsil edilmesi uygulamasını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Özel Tıp Merkezleri de esasen bu konudan muzdaripler, çünkü söz konusu uygulamalar yüzünden hasta sayılarının giderek azaldığından dert yanmaktadırlar. Hükümetin bu icraatı "Hem hastaları cezalandırılıyor, hem kurumları. Üç ay daha bu sistem uygulansın özel hastanelerin de kapılarına ya kilit vurulacaktır, yada özel hastane sahipleri tüketicilerin sırtına bu yükten sıyrılabilecek modeller geliştireceklerdir." diyen SAMANLI, bu hususlardaki şikayetlerin,
“TÜKORDER” Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği İl veya İlçelerdeki Şube veya temsilciliklerine yapılabileceğine dikkat çekti. 03.12.2008 (TÜKORDER HABER MERKEZİ)


 
Toplam blog
: 295
: 3087
Kayıt tarihi
: 22.08.08
 
 

Prof.Dr. Öner Samanlı, yıllarını eğitim ve öğretim faaliyetlerine adamış, birçok bilimsel makalen..