Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '11

 
Kategori
Sinema
 

‘Türk Pasaportu’yla kurtulan canlar…

‘Türk Pasaportu’yla kurtulan canlar…
 

Türk diplomatlarının gizli kahramanlığına sinematur bakış!


Bugüne dek pek çok soykırım yaşanmış yeryüzünde. Kimileri unutulup gitmiş, mezarlarının üstüne golf sahası kurulan ve asimilasyona tabi tutulan Aborjinler gibi… Kimileri de ‘savaş’ bahanesiyle sunulmuş dünyaya, altın uğruna topraklarına göz dikilen ve ‘Son Mohikan’ benzeri mücadelelerle akıllarda iz bırakan Kızılderili kıyımı misali! Bunlar, arayamazken soykırıma uğrayan atalarının haklarını… Şanslı olup destek bulan ırklar kabul ettirmeyi başarmış tüm âleme, kendilerine uygulanan soykırım ayıbını.

Nice filme konu edilmiş, İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’in ırkçı gazabına uğrayan Yahudi toplumunun yaşadıkları. Bazen, Rachel Stein isimli bir Yahudi şarkıcının Nazilerden kaçış ve direniş öyküsü olarak ‘Kara Kitap’ isimli yapımla çıkmış karşımıza… Bazen de, Alman ordusuna metal kaplar üretmek için Yahudi sermayesiyle kurduğu fabrikayı onları kaçırmak için kullanan Oscar Schindler isimli bir Alman girişimciyi anlatan ‘Schindler’in Listesi’yle boy göstermiş sinemalarda. Öylesine tükenmez bir malzeme kaynağı yaratmış ki Yahudi soykırımı,  ‘Hayat Güzeldir’ adlı filme ‘En İyi Yabancı Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Müzik’ Oscarlarını da getirmiş… Amerikan çizgi dünyasındaki süper kahramanları da beslemiş… Pek çok filminin arka planına bu olguyu yerleştiren Steven Spielberg’ünse vazgeçilmezi haline gelmiş!

Böylesine geniş bir yelpazeyle sinema sektöründe yer bulan, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çeşitli vesilelerle hatırlatılıp büyük lobilerin oluşmasını sağlayan Yahudi soykırımı, şimdi de bir Türk yapımıyla gündemde. Belgelere ve canlı tanıklıklara dayanan, ilk gösterimini Mayıs ayındaki ‘64. Cannes Film Festivali’ndeki bir etkinlikte yapan, TÜRK PASAPORTU bizim için bir ilk! Projenin fikir babası, Güneş Çelikcan… Devlet Demiryolları’nın kurucusu Behiç Erken’in mezarından çıkış alan proje, İsrail, ABD, Avrupa ve tabii ki Türkiye’de sayısız dosyanın incelenmesiyle; yüz yüze görüşmelerle gelişmiş. Bahçeşehir Üniversitesi’nin girişimi sayesinde, uluslararası soykırım müzeleri ve tarihçileriyle irtibat da sağlanınca TÜRK PASAPORTU için vize işlemleri tamamlanmış. Sonuçta, yoğun bir çalışmanın ve özverili emeğin ürünü olan, Yael Habif’in proje direktörlüğü ve Burak Arlıel’in yönetmenliğindeki belgesel nitelikli bir film konulmuş ortaya.

Fransa’daki Yahudileri, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan soykırımdan kurtarmak isteyen Türk diplomatların hikâyesi olan TÜRK PASAPORTU, sıkı Alman denetimine rağmen gerçekleştirilen kaçışı anlatmakta! Paris’ten kalkıp İstanbul’a varan trenlere doluşmuş insanlar… Bombalanan tren rayları… Açlığa ve her türlü güçlüğe direnenlerin zorlu yolculuğu… Kısacası, hayatta kalma mücadelesinin yalın bir örneği TÜRK PASAPORTU!

Romanya’dan Bükreş’e, İstanbul ve İzmir’den Adana’ya farklı mekânlarda gerçekleştirilen canlandırmalarla belgesel olmanın ötesine geçen TÜRK PASAPORTU, bu yolla daha etkileyici bir anlatım meydana getirmiş! Bugüne kadar gündeme gelmeyen bir konuyu ele alıp ‘66 yıllık sır ortaya çıkıyor’ sloganıyla aktaran yapımda, 19 Türk diplomatın, kendi inisiyatifleri ve Fransa’nın desteğiyle, Türk pasaportu verdikleri Yahudileri nasıl dokunulmaz kimliğe büründürdükleri yansıtılmakta.

Ancak bunları izlerken akıllara şu soru takılabilir: ‘Nasıl olmuş da Avrupa’yı titreten, gaz odaları ve krematoryumlarıyla dehşet saçan Adolf Hitler bu kaçırılma düzenine seyirci kalmış’… İşte TÜRK PASAPORTU bu noktada suskunluğu tercih ediyor! Belgesel açısından, bu bilinmezlik yönü objektif yaklaşımın eksikliğini hissettirmekte… Ancak, olayın derinine inmese de, geçmişin gizli kalmış yönlerine ışık tutması açısından takdire değer bir çalışma olduğunu belirtmekte fayda var. Dünyanın en büyük Yahudi soykırım müzesi ‘Yad Vashem Müzesi’ne ilave belge niteliğindeki TÜRK PASAPORTU, sürülen izlerin varıldığı noktada gizli kalmış anıları açığa çıkartmakta. Bu bağlamda, övgülere mazhar olan Oscar Schindler’e karşı bir ‘Türk Listesi’nin de varlığını belgeleyen yapım, tarihe tanıklığın ve belgeselin canlandırmayla harmanlanışının başarılı bir örneği olarak karşımızda!

Anibal Güleroğluhttp://www.sinematur.com

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..