Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '18

 
Kategori
Sivil Toplum
 

“Türkiye'yi Doyuran İl" mi, Yoksa "Yerinde Tepinen İl" mi...?

“Türkiye'yi Doyuran İl" mi, Yoksa "Yerinde Tepinen İl" mi...?
 

Lafa gelince en parlak, en iddialı cümleleri kurmada üzerimize yok ama içeriği doldurulmadığı ve gereği yapılmadığı için sözlerimiz birbirimizi kandırmaktan, kendi kendimizi tatmin etmekten öteye gidemiyoruz bir türlü..

Neymiş “Türkiye’yi Doyuran İl” mişiz, neymiş “Et ve Süt üretiminde ilk sırada”ymışız…

İşin doğrusu Balıkesir “Her İl Koşarken Yerinde Tepinen İl” dir…

İspat isteyenlere işte belgesi:
Yıl 1935…Nüfus sayılarına göre o zamanki tablonun adı “Ehemmiyetleri Sırası ile Vilayet Nüfusları”:
İstanbul 833.414, İzmir 596.078,  Konya 570.992, Ankara 538.669, Balıkesir 482.261….
Yanlış okumadınız Balıkesir Türkiye’nin 5. büyük ili, İstanbul iki katı bile değil…

Sonra iller hızla  gelişmiş, sanayisini, ticaretini arttırmış, cazibe merkezi olmuş, göç almış. Bu arada Balıkesir yerinde saymış göç vermiş…

80 yıl sonra 2017 nüfus sayımına göre Balıkesir 17. Sırada…
Bu çark bu şekilde devam ederse 80 yıl sonra muhtemelen 47. Sırada olabilirsek iyi..

1935 ten bu yana göreve gelip Balıkesir’in yönetiminde söz sahibi olan siyasetçileri, yerel yöneticileri, bürokratları hiçbir şey yapmadan oturmuş değil elbet…Sorun diğer illerin bizden çok çalışması. Bizim ise vaktimizi mevcut makamımızı korumak ve bir üst makama terfi etmek için sürekli birbirimizle didişmemiz, performansımızı şehrin ortak çıkarına değil bireysel hedeflerimize harcamamız, birlik olup diğer illerle yarışmak yerine kendimiz için birbirimizle yarışıp birbirimizi tüketmemiz…

Bu geri kalmışlığımızı her alanda belgelemek mümkün.. Bu yazıda en iddialı olduğumuz “Tarım” ve “Hayvancılık” alındaki geri kalmışlığımızı örneklemek istiyorum..

Tarım Bakanlığı çatısı altında ve desteğinde ülkemizde tarıma dayalı sanayinin girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin işlenmesine dönük sanayi tesislerinin yer aldığı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri oluşturuluyor.

Amaç Tarım ve Sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlanmak.

Bunu diğer Organize Sanayi Bölgelerinde olduğu gibi tamamını Devlet, Hükümet kurmuyor…Yerel kurumların oluşturduğu bir Müteşebbis heyet Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ni kuruyor..

Kimler bunlar? Valilik, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi, o konuda faaliyet gösteren Meslek Kuruluşları ve Odalar(Ziraat Odası, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası vs.) ve şahıslar…

Ülkemizde durum şöyle: Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde 13 projenin yatırımı devam ediyor, 9 yeni proje ise yatırım kapsamına alındı.. Liste ve ihtisas konularını birlikte okuyalım:

 Yatırımı devam eden Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri:

1-Amasya - Suluova (besi),
2-Ankara - Çubuk (besi),
3-Eskişehir - Beylikova (besi),
4-Yalova - Çiftlikköy (çiçekçilik),
5-Denizli - Sarayköy (sera),
6-Hatay - Altınözü- Enek (süt),
7-Kars (besi),
8-Ağrı - Diyadin (sera),
9-Şanlıurfa (besi),
10-Diyarbakır (besi),
11-Elazığ (hayvansal ürünler),
12-Gaziantep-Oğuzeli (besi),
13-Samsun-Bafra (sera)

(Ankara-Çubuk, Amasya- Suluova, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da pilot olarak başlatılan ve Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı'nın kredi desteği ile yürütülmekte olan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarında; Amasya- Suluova, Ankara-Çubuk ve Diyarbakır projelerinin altyapı çalışmaları tamamlanarak yatırımcılara açıldı. Şanlıurfa ile Eskişehir- Beylikova projelerinin ise 2017 yılında tamamlanması planlanıyor. Altyapı çalışmaları süren Kars projesi 2019 yılında tamamlanacak, Hatay-Altınözü Süt OSB'nin proje çalışmaları ise devam ediyor. Türkiye'de ilk örnek olan jeotermal kaynaklı seracılık projelerinden Denizli- Sarayköy ve Ağrı-Diyadin Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB'lerin altyapı çalışmalarının 2018 yılında tamamlanarak yatırımcılara açılması ve ileri teknolojili seraların kurularak üretime geçilmesi planlanıyor.)

Yatırım Kapsamına Alınan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri:

1-Sivas-Şarkışla (Besi),
2-Afyonkarahisar-Bolvadin (Besi),
3-Malatya-Yazıhan (Besi),
4-Erzincan (Besi),
5-Gümüşhane-Kelkit (Besi),
6-Zonguldak-Çaycuma (Sera),
7-Adana-Karataş (Sera),
8-Çorum-Alaca (Besi),
9-Van (Besi)

(Yeni projelerden; Malatya -Yazıhan, Sivas-Şarkışla, Afyonkarahisar-Bolvadin Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB'lerinin yer seçimi yapıldı. Erzincan, Gümüşhane-Kelkit, Çorum-Alaca ve Van Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB ve Zonguldak- Çaycuma, Adana-Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB projelerinin ise başvuruları yapıldı, halen değerlendirilme aşamasında bulunuyor.)

Et ve Süt üretiminde ilk üçte olduğu ve Türkiye’yi Doyuran İl iddiasındaki Balıkesir ilk 22 ye girememiş.  Peki  bu konuda halen bir çalışması var mı?

İstatistiklerde bu gün tarım, et ve süt üretiminde velevki ilk üçte olsa bile 20 yıl sonra kaçıncı olacağımız bu listeden anlaşılmıyor mu?

Siyasetçiler, Belediyeciler, Oda Başkanları, Bürokratlar slogan atmayı bırakın artık..

 

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..