Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

'Ultra vires' kalktı, siyasi partilere sınırsız bağışın önü açıldı...

'Ultra vires' kalktı, siyasi partilere sınırsız bağışın önü açıldı...
 

İktidar partisi son dönemde, uygulamayı planladığı değişimi hızlandırdı.

1 Temmuz itibarı ile hayatımızda birçok şey değişti. Bu değişimden vatandaşın maalesef haberi olmadı. Hala da yok!

Örneğin; ekmeğimizle ilgili değişiklikleri, ekmeği üreten fırıncı bile bilmiyor! Sitede oturan ve profesyonel yönetici ve hizmetli çalıştıran yönetimlerin yapması gerekenlerle ilgili, apartman veya site yönetiminin hiçbir bilgisi yok. Bilmedikleri bazı şeyleri yapmazlarsa, aylık on bin lira ceza alacakları. Ancak ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Hayatımıza giren değişikliklerin başında da Ticaret Kanunu geliyor. Ticaret Kanununda yapılan değişiklikleri, ticaretle uğraşanların bilmediği gibi defter tutan muhasebeciler bile tam olarak bilmiyorlar.

Mesela Ticaret Kanununda yapılan ve kimsenin ilgisini çekmeyen bir madde var. Bu madde ülkenin geleceğine yön veren siyasi iktidarın tamamen lehine!

Evet, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu iş dünyasında büyük değişiklikler yaratacak. Bu değişikliklerin başında da şirketlerden partilere sınırsız bağış imkânı geliyor.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre artık şirketler diledikleri siyasetçilere para yardımı yapabilecek. Yapmayanlar da hemen kara listeye alınıp, gereği yapılacak.

Peki, şirketlerden partilere sınırsız bağış nasıl olacak?

Türk Ticaret Kanunu, devlet için kayıt dışılığın azaltılması, iş dünyası için ise ticareti doğrudan etkileyen bilişim alanındaki gelişmelere uyumlu hale getirilmesi nedeniyle önemli.

Ancak Yeni Ticaret Kanunu’ndaki bir madde herkesin gözünden kaçtı. O da şirketlerden partilere sınırsız bağış yapılabilmesi…

Türk Ticaret Kanunun eski halinde bulunan 137. Maddesi'nde düzenlenen  'ultra vires' (Sermaye veya şahıs şirketlerinin faaliyetlerinin işletme konuları ile sınırlı olma kuralı demek) yasağının kalkması, katı bir engeli ortadan kaldırarak, şirketlerden partilere sınırsız bağışın önünü de açmış oluyor.

'Ultra vires'kısıtlaması nedeniyle 1 Temmuz'a kadarki hukuk düzeninde, herhangi bir şirket, kasasından filanca partiye şirket kayıtlarında göstererek bağışta bulunamıyordu.

Bir siyasi partiye 'gönül vermiş' herhangi bir işadamı, yardımını şahsen yapabiliyordu. 

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre artık şirketlerden partilere sınırsız bağışın önü açıldı.

'Ultra viresyasağının kalkması, siyaset-finansman ilişkisini esaslı etkileyecek nitelikte. Önümüzde üç seçim var. Yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler. O nedenle, Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'nda da bununla uyumlu değişiklik yapılması gerekiyor.

Eğer bu haliyle herhangi bir parti, ya da vekil adayı, falanca işadamına (haydi bu yasak kalktı, şirketten bana şu kadar bağışta bulun) diyebilir. Bunun zorlamalara yol açmasının sakıncası bir yana, zaten siyaset-finansman ilişkisine dair bütün işlemlerin şeffaf olması, siyasetin bir gereği olması gerekir.

Biraz da  'Ultra vires' hakkında bilgi verelim. Bu hukuki bir terim! Ticaret Hukuku'nda bir şirketin faaliyetlerini, ana sözleşmesine hangi konuları yazdıysa, yazdığı kadarıyla sınırlıyor. Yani şirket ana sözleşmesinde 'inşaat-taahhüt yapacağım' demişseniz, ihracat yapamıyorsunuz. 

İhracat da yapmak isterseniz,  ana sözleşmenizi sil baştan değiştirmeniz gerekiyor.  

Ana sözleşme değişikliği külfetli iş. Ortakları toplayacaksınız, ticaret komiseri gelecek, onay süreçleri, yayım vs. Sözleşme değiştirmeden, bir ticari-parasal faaliyette bulunacaksanız ancak kendi adınıza yapabiliyorsunuz. Daha doğrusu yapabiliyordunuz... 1 Temmuz'dan itibaren 'ultra vires' yasağı kalkmış olduğundan, iktidar partisine istediğiniz kadar bağış yapabilirsiniz!

Görüldüğü gibi, yonga hep iktidardan yana yontuluyor.

Siyasi partiye yapılan bağış, gider olarak gösterilip, vergiden düşüleceği için, iktidar partisi büyük bir vergi dairesinden fazla vergi, pardon bağış toplayabilir.

Tıpkı Deniz Feneri Derneğinin topladığı bağışlar gibi… Biliyorsunuz Deniz Feneri’ne bağış yapmak, bu bağışı vergiden düşmek anlamına geliyor. O nedenledir ki; hiçbir yandaş firma devlete doğru düzgün vergi vermiyor. İşi bağışlarla geçiştiriyorlar…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..