Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '11

 
Kategori
TV Programları
 

‘Üsküdar’a Giderken’, cezve kahvesi tadında!

‘Üsküdar’a Giderken’, cezve kahvesi tadında!
 

Kanal D’de yeni bir dizi başladı; ‘Üsküdar’a Giderken’… İyi ki de başladı çünkü sayesinde, ‘iğneli fıçı’ formatında bir komedi izleme fırsatı doğdu. Farklı kurgusu ve doğal anlatımıyla, sıradan olmadığını ilk bölümünden ispatlayan yapım, yayın saatinin geçliğine rağmen, dördüncülüğü yakalamayı başardı.  

Ters köşe esprileriyle, yüzlerde düşündüren bir tebessüm yaratan ‘Üsküdar’a Giderken’, dizinin başında da vurgulandığı gibi, öncelikle tablolar ve biblolarla süslü evdeki yaşanmışlıkların gölgesini taşıyan bir ‘aile’ hikâyesi! Kişisel sorgulamaların ötesinde, ince göndermeleriyle dikkat çeken yapımda yaşama dair saptamalar fazlasıyla mevcut… ‘Hayat pilav gibi değildir’ benzetmesini yapan hayalet babanın doğru yolu bulma nasihatleriyle bezeli dizide, korsan taksiden tutun da Türkiye’de okuyamayıp kapağı dışarıya atanlara, pek çok konuda iğne sokulmakta… Albüm çıkartan mankenler, sinemacı olan türkücüler ve nesli tükenen eski sinemacılar… Her şeyin değişime uğrayarak yozlaştığını satır aralarında işleyen bu eleştirel komedi, güldürmek için bedensel faaliyet yerine kelimelerin gücünü kullanmakta! Kendileri gülmeden güldürmeyi başaranların oyunculuğunun yanı sıra asıl önemli unsur, esprilerin iyi yakalanması. Yalnız tepkisel düşünme aşamalarının daha seri geçmesi gerek. Böylece, oyunculukta zorlama varmış hissini doğuran durum ortadan kalkar.  

Türk insanının geçmişinden gelen ve günümüzde yitirilen değerleri, otoparka dönüşen yazlık sinema gibi olgularla hatırlatan ‘Üsküdar’a Giderken’, ‘cezve kahvesi’ tadındaki komedisiyle keyifle izlenecek bir yapım. Belki ‘neskafe’ kolaycılığına kapılan ve hazır yiyecek tüketir gibi ‘kalıp’ dizileri izleme sıradanlığına meraklı olanlar için, esprileri algılamak biraz zor gelebilir. Fakat alışılmışın ötesindeki üslubuyla çıtayı yükselten ‘Üsküdar’a Giderken’, tıpkı Türk kahvesi gibi, bir kez tadına varıldı mı bırakılmayacak bir dizi olduğunu onlara da hissettirecektir! Fotoğrafın ustası Ara Güler nasıl ki herkesi bir kareye sığdırmayı başarmış, komediye yeni bir soluk getiren ‘Üsküdar’a Giderken’ ekibi de aynı beceriyle çeşitli mesajları bu diziye yerleştirmiş. Emeklerine sağlık…  

Anibal Güleroğlu 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..