Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '13

 
Kategori
Kitap
 

“Üzülmez misin?” Ve Vural Şahin

“Bir kulun hakkını alma elinden

Gönlünde hiç eser bırakma kinden

Yanma hak yolunda kaybettiğinden

Bir gün artar dostum sakın unutma”

“Sakın Unutma” isimli şiirinden / Vural Şahin

Şiir kitabına ismini veren, aynı zamanda da arka kapağa konuk olan “Üzülmez misin” isimli şiirden bir dörtlükle başlamak istiyorum sözlerime…

“Yalvardım günlerce bana koş diye

Anlattım sen yoksan hayat boş diye

Mezarım başına mermer taş diye

Resmini dikersem üzülmez misin?”

“Üzülmez mi yürek, üzülmez mi… Kahrolur.” demek geliyor içimden şiiri bitirdiğimde. Yüreği yakıp kavuran bu şiirin peşinden tamı tamına yüz elli dört şiir daha sarıp sarmalıyor okuyucusunu. O şiirler ki birbirinden güzel, birbirinden kıvamlı, birbirinden alımlı.

Vural Şahin’in şiirleri hüznü, özlemi, ayrılığı, vuslatı, aşkın kutsallığını ve mahşerlik olduğunu,  vefasızlığı, aşkı, sevgiliye duyulan hislerin yüceliğini anlatıyor… Türkiye’yi anlatıyor… Bayrağı anlatıyor… Allah’ı anlatıyor… Peygamber’i anlatıyor… İnsanı anlatıyor… Doğrusu, eğrisi, yanlışı, olması gereken, yaşanması olası şeyler mısralardan, dizelerden haykırıyor adeta.

Dili sade. Anlatımı yalın. Su misali akıyor mısralar dudaklarınızın arasından telaşsızca ve doluveriyor can siper hanenize.

Bir süre önce Foça Haber Gazetesi için yaptığımız bir röportajda Hocama bir soru yöneltmiş ve “Başarının gizi nedir?” demiştim. Ve bakın Hocamın cevabı nasıl olmuştu: “Şiirlerimde kelime oyunlarının yörüngesine girmekten ve kafiyeye köle olmaktan kaçarım. Önce duygu gelir. Duyguyla bilgi birleştiği ve bu konuşur dilde kâğıda döküldüğü zaman kalıcılık başlıyor. Herkesin kendinden bir şey bulması kaçınılmaz oluyor.”

İşte tam da kendi sözleriyle ifade ettiği gibi bu kitabında da kafiyeye bağlı kalmadığı kat edilen sayfalar boyunca görülebiliyor.

Genellikle ben dili kullanılmış şiirlerde ve sanki karşısında biri varmış, onunla konuşuyormuş gibi sakin sakin yazılıvermiş, oya oya işlenivermiş neredeyse kitapta yer alan tüm şiirler.

Şiirlerinde hece vezninin yanı sıra serbest vezne de yer verdiği görülüyor Şahin’in. Kullanılan kalıpların genellikle 7+7, 6+5 olması dikkat çekici.

Dikkatleri üzerinde toplayan bir başka husus ise Şair’in duygularını anlatmakta seçtiği olumsuzluk içeren kelimelerin çokluğu. İşte o kelimelerden bazıları: Üzülmez misin, yatamıyorum, unutmadın ya, ümitsiz, çaresiz, dönülmez, düşmezdim…

Bir şiirden diğer şiire geçerken ve kitaptaki yüz elli beş şiiri okuyup bitirdiğinizde kullanılan imge zenginliğine, duygu yoğunluğuna, mana derinliğine hayran oluyorsunuz. 

İlk baskısı 2012 yılında yapılan “Üzülmez misin?” in kapak tasarımı Mehtap Arslan tarafından yapılmış. Mizanpaj Şahser Şahin imzasını taşıyor. Esen Kitap’tan çıkan “Üzülmez misin?”in sayfa sayısı 222.

“Üzülmez misin?” bir şiir kitabı ancak Şair’in pek çok eseri değerli müzik adamlarınca bestelenmiş. Kimler kimler yok ki Vural Şahin’in şarkı sözlerini besteleyen sanatçılar arasında. Orhan Gencebay, Talat Er, Cengiz Cermen, Ferhat Sarumsak, Gürdal İnal, Şükrü Büyükçınar, Yavuz Taner, Suat Aydoğan, Suphi İdrisoğlu ve daha pek çok değerli üstat…

Saz, tanbur, cümbüş ve ud çalan Şahin tabii ki bazı şiirlerini de kendisi bestelemiş. Dile kolay yedi yüze yakın şiir kazandırmak edebiyat ve müzik dünyasına. Bu eserlerden yirmi tanesi TRT repertuarından geçmiş, elli altı tanesine klip çekilmiş.

Vural Şahin’in eserleri Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Müslüm Gürbüz, Cengiz Kurdoğlu, Kibariye, Kamuran Akkor, Seda Sayan, Adnan Şenses, Kadri Şarman ve daha pek çok değerli sanatçı tarafından icra edilmiş.

Trabzon doğumlu olan Şahin, ilk şiir eğitimini kardeşi Erol Şahin ile birlikte babası Neşeli’den (Necdet Şahin) almış. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, kitabın 215. sayfasında Neşeli’nin kendi el yazısıyla kaleme aldığı, beni de hayli etkileyen ve “Oğluma” adını verdiği çok anlamlı bir şiir var.

“Üzülmez misin?” in 208. sayfasından itibaren Vural Şahin’in gönül dostlarıyla beraber çekilmiş fotoğrafları arasında dolaşırken O’nun anılarına yolculuk yapma fırsatını da yakalıyorsunuz. Aynı zamanda da Milliyet Yayınları’nın çıkardığı Müzik Magazin Dergisi ile İmparator Dergisi’nde hazırladığı ve “Mısraların Dili” adını verdiği şiir köşesinin ihtişamıyla karşılaşıyorsunuz.

Elbette yalnızca “Üzülmez misin?” isimli şiir değil, kitaptaki tüm şiirler tam tetimatında. Hocam Vural Şahin’in şiirlerinin yüreklere böylesine dokunmasının, dinleyenleri çekim alanı içine bir mıknatıs edasıyla çekivermesinin elbette bir gizemi olmalı.

Sadece şiirleriyle, besteleriyle değil mütevazı, insancıl, yardımsever, edepli, dürüst bir kişiliği bünyesinde barındıran Hocamın sağlıklı, mutlu, huzurlu bir şekilde sevdikleriyle birlikte uzun bir ömür sürmesini ve daha pek çok şiire, şiir toplantılarına, organizasyonlara, güzelliklere imza atmasını canı gönülden diliyor ve yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

KİTAP TANITIM: SİBEL UNUR ÖZDEMİR

  

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..