Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ruşen Nur Arıkan Uzman Psikolog

http://blog.milliyet.com.tr/rusennurarikan

05 Kasım '11

 
Kategori
İlişkiler
 

"Vefasızın meclisinde bade içilmez"

Vefa; sözünde durma, sevgiye, dostluğa bağlılığa sebat etme diye tamımlanıyor sözlüklerde. Zeki Müren yazdığı şiirde sözetmiş ilk, Vefa' nın sadece bir semt adı olduğunu.

Vefa dostun, sevgilin diye düşündüğün kişiye gösterilir ya da ondan beklenir en çok.
 

Rahmetli anneannem bana, "Kızım ben yapılan kötülüğü unuturum ama iyiliği asla unutmam." demişti, nur içinde yatsın... Ben bunu çok iyi içselleştirmişim, vefa hayatımın en önemli belirleyicilerinden biri.

İlişkiyi ne güçlendirir en çok! Emek değil mi? İlmek ilmek örersin sağlam bir doku çıksın diye.. Dikkatini, zamanını, enerjini, aklını, beynini verirsin ilişki ilerlerken, öyle kolay değildir.

Sonra belki kötü bir zamandan geçiyordur arkadaşın ya da yakın dostun, sen destek verirsin, yüreklendirirsin, acısını paylaşırsın, ekmeğini bile bölüşürsün onunla.

Sıkıntılı günler her daim sürüp gitmez, güneş açar birgün, karanlıkken, aydınlığa doğru çıkılır.

İşte insanın değer kodları böyle zamanlarda ortaya çıkar; acı, sıkıntı geçmiştir artık ve sana o karanlıkta ışık olanlar da çekilirler eski yerlerine. Sana düşen ise;

Vefa, emeğe saygıdır,

Vefa, erdeme sahip çıkmaktır,

Vefa, senin için zor gününde yorulan dostuna, "Bütün bunların kıymetini biliyorum" demektir,

Vefa, özünden bunları hissetmektir,

Ve bunu gerçekten karşı tarafa da hissettirebilmektir, onu layık olduğu yerde taşımaktır.

Gerçek ve güçlü dostluklar, ilişkiler kurmak asla kolay olmayan ama bir o kadar da hayata hayat katan, anlam kaynaklarımızdır. Yaş ilerledikçe elimizdeki en kıymetli birikimimiz; biri ürettiklerimiz, diğeri dostluklarımızdır.

Ahde vefanız yoksa yalnızlık en büyük korkunuz olur. Eskiler "Düşene bir tekme de sen vur" gibi garip ve sadistik bir cümleyi herhalde vefasızlar için söylemişler. Bu kadar gayri insani bir sözün ortaya çıkması, herhalde insanların dostlarının vefasızlığı karşısında ne büyük kırgınlık yaşayabildiklerini düşündürttü bana...

"Vefasızın meclisinde bade içilmez" demiş Ziya Paşa, vefanın olmadiği yerde gerçek bir yakınlıktan söz edilemeyeceğini düşünüyorum ben de. Vefa; mertliğin, sözü özü bir olmanın yani güvenin adı bence.

Hoyratça harcamamalı kötü günde yanımızda olanları, kadir kıymet bilmeli... "Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var" ise, siz düşünün gerisini... Bayram arifesi "vefayı" çağrıştırdı bende, hadi bir yüzleşelim, vefa var mı sizde?  

 

 
Toplam blog
: 169
: 2363
Kayıt tarihi
: 23.11.10
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul' da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü' ünde..