Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '11

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

"Vicdanı ret" hakkı geliyor!

"Vicdanı ret" hakkı geliyor!
 

Türk Halkı,Özal döneminde çıkarılan bir yasa ile  AİHM'ye başvurma hakkını elde etmişti...

Bu, bir hukuk devrimiydi...

Hukuk alanında büyük bir devrimi gerçekleştiren Özal'a ağır eleştirilerle saldıranların bir çok kişinin sonradan uğradığı hukuksuzluklara istinaden AİHM'ye gittikleri görülmüştü...

Yani alışmıştık !..

Benim üniversite yıllarımda ,Necip Fazıl'ı okuyanların ;Nazım  Hikmet'in şiirlerle donatılmış resimlerini duvarlara asanların ne çileler çektiklerini artık duymayan kalmadı...Bugün ,artık her türlü siyasi düşünceden olanlar bu şairlerimizi okuyor ve alkışlıyorlar...

Bu bir düşünsel evrimdi...Fikirsel bir devrimdi...

İşte yıllardır,paralı askerliğe karşı çıkanlar,talep edenler;şimdi sus pus olmuş ,sonucu bekliyorlar...

Bu da bir düşünsel evrimin ,''parasal devlet çıkarına dönüşme devrimidir.''

Artık ''Cephe Savaşlarının '' anlamını yitirdiği günümüzde, kıtalarda yığınla bekleşen disiplinize edilmiş insan kalabalıklarının bir anlamı kalmadı...'' Kahraman asker ''  deyimi,yerine '' Akıllı taktik nokta vuruşlu kahraman küçük timler '' söylemi kullanılıyor...

Şimdi,cesurca ve sessizce bir değişime gireceğiz gibi...Bu karar biraz patırtı koparacak  !..

Sonunda ,taşlar yerine oturacak...

Peki nedir bu vicdani ret ?..

 

Vicdanî ret , bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.

En çok karşılaşılan ret sebepleri şunlardır:

  • Düşman olsa bile insan öldürmeyi ahlaki bulmamak,
  • Hiyerarşik ve statüsel yapılandırmalarda yer almayı ahlâki bulmamak,
  • Güncel sorunlardan dolayı o ülkenin silahlı birliğinde bulunmayı ideolojik ve dini inanca aykırı bulmak.

Bu hakkın uygulanması ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkeler zorunlu askerliğe alternatif olarak vicdani retçilere kamu hizmetinde bulunma olanağı sunarlar. Birey kamu hizmetini de redderse buna "total ret" denir.

Vicdani ret düşüncesi geniş anlamda ilk olarak 19. yüzyılda ortaya atılmış, 20. yüzyılın başlarında I. ve II. Dünya Savaşları sırasında taraftar bulmuştur. Vicdani ret hakkı, günümüzde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul edilmiştir.

(Vikipedi'den )

..................

Türkiye vatandaşına Vicdani ret  hakkıı geliyor

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, vicdani ret ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın bir çalışma hazırladığını bildirdi

Bu konuda hafta içinde olmazsa gelecek hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacağını söyleyen Ergin, çok kısa süre içinde de çalışmanın Bakanlar Kurulu'nda görüşeceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki dava süreçlerinde Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasındaki işbirliğinin daha etkin hale getirilmesi ve sürecin hızlandırılmasına ilişkin çalışmaları Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısıyla değerlendirdi.


 Bu konunun öteden beri Türkiye'den beklenen bir konu olduğunu belirten Ergin, "Milli Savunma Bakanlığımız ile bu konuyu takip ediyoruz. Onlar belli bir hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Kısa süre içerisinde çalışmalarını Başbakanlık'a tevdi edecekler" dedi.(Cumhuriyet )

.........

Bekleyelim...Görelim...Sarsıntılı günler geçiriyoruz...Her şerde bir hayır vardır !..

 
Toplam blog
: 1521
: 1639
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..