Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '15

 
Kategori
Dilbilim
 

(Yabancı dilleri) İngilizce öğrenmenin en kolay yolu -1-

(Yabancı dilleri) İngilizce öğrenmenin en kolay yolu -1-
 

Dil Öğrenmek için en pratik ve kolay yöntemleri yazmadan önce kendimize şunu sormalıyız?

Neden dil öğreniyorum ya da öğrenmem gerek”. Bunun çeşitli nedenler var tabi ki ama en önemlileri sıralandıralım.

1-Mesleğimizde ilerlemek için: Sadece akademisyenlik değil daha bir çok konuda araştırma ve geliştirme yapabilmemiz seçtiğimiz meslekteki yenilikleri öğrenmek için dil bilmek şarttır.

2-Seyahatlerde Yaşanan Eziklik: Yurt dışına yapılan gezilerde eğer dil bilmeden ve rehberliği olan bir firma olmaksızın gideceksek işimiz daha da zor. Gidilen ülkeyi öğrenmek ve o ülkedeki farklılıkların neler olduğunu anlamak ve varsa yenilikleri taşımak adına dil bilmek gereklidir.

3-Hacca veya Umreye gidildiğinde yada başka dinsel mekanlara gidildiğinde karşılaştığımız insanlarla kaynaşmak adına dil bilmek önemlidir, zira bugün dünyada milyonlarca insan inanç amaçlı yer değiştirmektedir. Gidilen yerlerde kendi inancından olan inanç kardeşliğinin yaşandığı kişilerle konuşabilmek önemlidir. Yada kendi inancımız hakkında sorulan sorulara cevap verebilmek adına dil öne çıkmaktadır.

4-Bilgi ve haber almak: Dünyanın bir çok ülkesinde o ülke ile ilgili İngilizce, Rusça, İspanyolca, Fransızca haberler çıkabilmektedir. Ülkelerde olan olaylara farklı bakan insanlardan haberleri almak ufkumuzu genişletecektir. Sadece kendi ülkemizde yayınlanan ve olaylara sadece Türkçe bakan servislerden haber alınması yeterli değildir. Haberleri kaynağından ve kend dilinde öğrenmek önemlidir.

Benim konuşup anlaşabildiğim dil sayısı yaklaşık olarak sanırım

Almanca, Hollandaca, Rusça, Kazakça, yabancılara Türkçeyi kendilerini idare edecek ve tercümana fazla ihtiyaç duymayacak derecede öğretebilecek durumdayım. İngilizceyi ise her seviyeden öğretebilecek durumdayım. Ayrıca Danimarka, İsveç, Norveç, Sırp, Bulgar, Ukrayna, Beyaz Rus, Kırgız, Tuva, Uygur, Tatar, Başkurt gb bildiğim dillere çok benzeyen dilerlide yavaş konuştuklarında anlayıp onların diline benzeyen dilde cevap verdiğimde anlamaktadırlar. Mesela bir Sırp bana Sırpça konuştuğunda ona Rusça cevap verdiğimde çok rahat anlaşmaktayız. Bu durum İsveçli biri hiç İngilizce bilmese bile yavaş konuştuğunda ben onu o da Almancayı anlayabilmektedir. Dil öğrenmek ve yabancılarla sohbet inanılmaz keyifli bir uğraştır. Bunun size sayısız katkısı olacaktır. Mesela hayata ve insanlara, kavramlara daha evrensel bakma gibi çok önemli bir vizyon kazanabilirsiniz.

Türklerin dil ( Hint Avrupa Dillerini) öğrenmesinde yaşadıkları en büyük sorunlar;

1- Gramer (Dil Bilgisi) sorunu,

2- Kelimelerin Türkçedekilere benzemesi sorunu

3- Telaffuz sorunu

4- Yazıldığı gibi harflerin okunmaması sorunu diye sıralayabiliriz.

Ortaokul (6. Sınıftan beri) İngilizce görmekte olan bir kuşağın üyesiyim. Kendi kuşağımdan veya genç kuşaktan İngilizceyi çok güzel konuşan insan çok az gördüm.

Peki neden yabancı dil öğretemiyoruz yada öğrenemiyoruz? Bunun nedenlerini de şöyle sıralayabiliriz;

1- MEB’de dil öğretme deyince aklına Main Course ve Practice Book geliyor. Yani Oxford, Cambridge, Longman vb para kazansız diye çocuklara dayatılan sıkıcı kitaplar geliyor. Bu kitaplardan çocukların veya dil öğrenen yetişkinlerin çoğu nefret ediyor zira yıllarca bunlardan ders aldı ama seviye hala What is your name? How are you? Düzeyinde. Bu aşılmalı…

2-Yeni nesil öğretmenlerin bile Akıllı tahtayı kullanma konusunda eksiklikleri çok ve dilin akıllı tahtada öğretilmesine yönelik çalışmaları kitap satıcısı olan Oxford, Cambridge, Longman vb yanaşmıyorlar yada eften püften dandik programlar veriyorlar CD’den, o da en çok verilen şarkılan MP3 yada kötü bir animasyon şeklinde.

3-Mevcut dil öğretim sistemleri okullarda iflas ettiği halde MEB hala bu saçmalıkların devamında ısrar etmesini Kitap satan şirketlerin MEB içinde ki güçlü lobilerine bağlıyorum.

4- Dil öğretecek öğretmende aranan en temel özellik o öğretmenin kesinlikle iyi bir aktör ve aktris olması, çocukları sevmesi, mesleğini severek yapması aynı zamanda Okul Müdürünün kendisinden istediği kağıt işlerini yetiştireceğim diye uğraşırken mesleğinden soğutulmaması gerekmektedir.

Konuyla ilgilenen zeki okuyucularıma sesleniyorum, zira ben MEB’e sesi duyuramadım. Allah aşkına MEB bunların hangisine dikkat ediyor? Yada Özel Eğitim kurumlar?

Hiç Birine….

MEB’in ve Türkiye’deki eğitim kurumlarının düzelmesini beklemek Türkiye’nin AB’ne kabul edilmesini beklemek kadar saçma olacağı için ben size ( En azından  Liseyi bitirmiş ama hala dil öğrenememişlere) kendi kendinize de dil öğrenme konusunda bazı tüyolar vereceğim. Lütfen dikkatle okuyunuz…

1-PLAN: Dili ORTA (Intermediate Level) öğrenmenin en az 150 saatlik ciddi, programlı bir iş olduğunu kabul etmelisiniz. Her gün düzenli olarak çalışmalısınız. Dili çok iyi kusursuz öğrenmek ise daha fazla zaman alacaktır.

2- UYKUDA ÖĞRENME: Kulağınıza MP3 İngilizce başlangıç seviye hikayelerin sesini dinlemek üzere ya kulakla yada kısık sesle Akıllı telefondan sabaha kadar dinleyin. Başlangıçta bu sizi uyutmayabilir siz bu taktirde evde daha geç yatan birinden sizin baş ucunuza MP3’ü siz uyuduntan sonra açmasını isteyin. Bu sizin teleffuzunuza büyük katkı sağlayacak. Öğrenmenizi daha da hızlandıracak.

3- Tongue Do / Tongue Fu: Uzak doğu dövüş sanatlarında müsabakadan önce ön antreman yapmazsanız dayağı yersiniz. Dolayısıyla belli hareketleri dikkatle ve çeviklikle yapmalısınız. Buradan esinlenerek bunun dile uygulanan haline Tongue DO yada TONGUE FU dedim ve bu tekniği geliştirdim. Teknik çok basit.

En basit cümlelerle kronometreyle I, You, He, She (it), We They ile olumlu-olumsuz düz cümle, onay sorusunu söylemelisiniz.

Mesela

(+) Olumlu Cümle

I’m happy

You’re happy

He’s happy

…..

(-) Olumsuz Cümle

I’m not happy

You’re not happy

….

(?+) Olumlu Soru Cümlesi

Am I happy?

Are you happy?

Is he happy?

…..

Bu cümleler geçmiş gelecek form olmak üzere “To Be” den başlanmalı, “Have Got” için, 12 Aktif tense, 9 pasif tense, 12 ettirgen çatıda kurumalı ve devamlı süre tutulmalı ve her yapıldığında daha hızlı olunmaya çalışılmalıdır. Unutmamalı ki ne kadar hızlı söylenirse o kadar hızlı anlaşılır. Bu sayede hem gramer (dilbilgisi hem de kelimelerin beyinde oturması sağlanır)

4-     Kelime Bilgisi: Kelime bilgisi için 3. Maddede çıkladığım ve bana ait bir teknik olan uyglama çok faydalı. Ancak bundan başka şeylerde var. Rating’i en yüksek kelimeler neler olabilir kendinize sorun. En çok kullandığımız kelimeler kendimiz, evimiz, sokağımız ve işimizle ilgili olanlardır ve ilk önce bunların öğrenilmesi gerekmekte. Ben bunları 23 yıllık bir deneyimle çıkarttım ve kendi öğrencilerimle paylaşmaktayım. Sizde bunları bir sözlükle çıkartabilirsiniz. Sözlüğü alıp tarayın işinize yarayan kelimelerin altını hızla tek tek çizin.

Aslında kelime öğrenmek çok basit biraz dikkat ve biraz çaba gerektirir.

a) Benzeştirerek öğrenme: Bu yöntemi bilmeden herkes dener ve en iyi yöntemlerdendir. Mesela: söylemede ve telaffuzda çok az fark olsa da eyes-ice, rise-rice, dead-dad

b)Gruplama: Benzer seslerle yada benzeyen kelimelerin farklarını yakalayarak…

İsimlerde:

red -bread- Fred,

ache-bake-cake-lake-make-shake-wake

ill-bill-hill-kill-nill-till-will

fiillerde

drink-drank-drunk

sing-sang-sung

begin-began-begun

Sıfatlarda-Zarflarda

Slow-slowly

Sad-sadly

Happy-happily

c)     Kümeleme: Bir isimin sıfat, zarf ve fiil halini bularak. Mesela;

Life: Yaşam

To live: Yaşamak

Lively: Canlı (şekilde)

Live: Canlı

Zıddını Bularak:

Death: Ölüm

To die: Ölmek

Deadly: Ölümcül

Dead: Ölü

5- Şarkı söyleyerek öğrenme: Bu yöntem çok eğlencelidir ve telaffuza çok büyük katkısı vardır ancak ilk önce alt yazı slow şarkılar dinlenmelidir, daha sonra daha hızlı şarkılara geçilmelidir. Mümkünse Adele, R. Williams vb İngiliz şarkıcılar Amerikalılara tercih edilmelidir. https://www.youtube.com/watch?v=IQEzFe9-bsg

6-Film İzlemek: Bu da eğlenceli yöntemlerdendir. Bunun için yapmanız gereken dil değiştirme imkanı olan cdler satın almanız. Bir CD’yi en az dört değişik yöntemle izlemelisiniz. Nasıl mı?

I) İzlemediğiniz bir filmi ilk önce Türkçe ses ve İngilizce alt yazı ile izleyin,

II) sonra İngilizce ses ve Türkçe alt yazı ile izleyin 

Daha fazlasını, hızlı etkin dil öğreniminin ileri adımlarını bilmek istiyor ve merak ediyorsanız ayrıca sizde çok dilli ve farklı kültürlü olmak istiyorsanız lütfen bana yazın….

ayhanozcimbit@gmail.com

http://www.facebook.com/basaksehirsanatveegitimmerkezi?fref=ts

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..