Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '13

 
Kategori
Magazin
 

‘Yalan Dünya’, İntikam’a kurban gidiyor!

‘Yalan Dünya’, İntikam’a kurban gidiyor!
 

Komedi dizisi yapmak zor iş… Ancak daha da zoru, ekrana çıkartılan komedi dizisine izleyici ilgisini uzun süre çekebilmek. Hele ki, 90 dakikalık bölümler yüzünden ilk sezonda esprilerin tüketildiğini, izleyicinin yeni tipleri kanıksadığını düşünürsek, ikinci sezonu da başarıyla atlatmaya çalışan komediciler için durum hayli güç. Dolayısıyla çarpık kadın-erkek ilişkilerinin ağdalaştırdığı öykülerde, ajitasyonla gelişen ve ekran başındakileri cezp etmeyi rahatça başaran yapımlar karşısında tutunmak bizdeki komedi dizilerinin harcı değil!

İkinci kuşakta kendi halinde takılan ‘İşler Güçler’in arkasındaki sosyal medya desteğine rağmen dinlenme bahanesiyle bir süreliğine ekrana çıkmadığı, kolaj-kamera arkası bölümle durumu idare ettiği malum. Hakkında ‘kalktı-kalkacak’ dedikoduları ayyuka çıkan ve nihayetinde D yapımın ‘Kanal D’nin büyük bir beğeniyle izlenen sevilen dizisi “Yalan Dünya” kısa bir tatile girmiştir. 2 hafta sonra yepyeni bölümleriyle ekrandaki yerini alacaktır’ bildirimiyle açıklık getirilen ‘Yalan Dünya’ da şimdilerde aynı durumda.

***

D yapımın, ‘Yalan Dünya’nın ortalıkta görünmemesi konusundaki duyurusu bu yönde. Ancak gerçekleri de görmek lazım.

İçeriğindeki ‘Fırat’ın Yazgısı’ ile dizi sektörünün çarpıklıklarını ve popüler izleyici profilini eleştiren ‘Yalan Dünya’nın gerçeği, senaryonun yanı sıra oyunculuğu da yüklenen Gülse Birsel’in tüm çabalarına rağmen, ikinci sezonunda toplam izleyicide beklenen reytinglere ulaşamaması.

İlave karakterlerle yaratılmak istenen yenilikler kısa sürede eskidi. Bu da, küfrün ve zekâ seviyesini iyice düşüren zevzekliklerin sinemada komedi niyetine tüketildiği günümüzde, eli ayağı düzgün bir komedi dizisi olarak ekrana çıkan ‘Yalan Dünya’nın tekleme sürecini başlattı.

‘Arka Sokaklar’la yer değiştiren yapım, yeni gününde de ‘Karadayı’nın ve yarışmaların karşısında beklenen sıçrayışı yapamadı. Bana göre yeni yıl programlarının en iyisi ‘Yalan Dünya’, yılbaşı gecesi de yarışma handikabını aşamayıp epeyce gerilerde kalınca, Beren Saat’in varlığında ilgi çekeceği yüzde yüz olan ‘İntikam’a yer açmak isteyen Kanal D’nin ‘ikinci planına’ düştü.

 

CEO’ların tercihi ‘Yalan Dünya’ ikinci kuşağı hazmeder mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerinden sonra TV dizisi izleme alışkanlıklarını ortaya koymaya çalışan pek çok araştırma yapılmaya başlanmış. Ceo’lar ve Ceo Life dergisi okurları arasında yapılan anket de bunlardan biri.

Buna göre en çok izlenen dizi sıralamasında ‘Kurtlar Vadisi’ ve ‘Muhteşem Yüzyıl’ın arkasından üçüncülükte yer alan ‘Yalan Dünya’, komedi dizisi meraklısı patronların favorisi!

Ceo’ların gülmeyi tercih ettiklerinin ortaya çıkarmasından başka, her yıl Türkiye’nin nabzını yaptığı araştırmalarla tutan Uluslararası Araştırma Şirketi Ipsos KMG’nin ortaya koyduğu bir başka seçki de kadın yıldız konusunda. Araştırma, Türkiye’nin en beğenilen kadın dizi yıldızı olarak Beren Saat’i işaret etmekte. Bu sıralamada Gülse Birsel de üçüncülüğü almış.

Şimdi her iki yıldız da, yer aldıkları dizilerle Kanal D çatısı altında olduğuna göre asıl mesele hangisinin vazgeçilmez olduğunda!

Bir önceki yazımızda vurguladığımız gibi Beren Saat faktörü olmasa aynı ilgiyi görmeyeceği kesin olan ‘İntikam’ taze bir uyarlama… Üstelik ankette birinci çıkan Beren Saat’in dizisinin icraatı, komedi değil aşk ve entrika. Tam da ekran başındakilerin meraklı olduğu şeyler! Bu avantajlarıyla Beren Saat’li ‘İntikam’, Gülse Birsel’in ve ‘Yalan Dünya’nın önünde.

Reytingde avantajı Kanal D’ye kaptırmak istemeyen Star TV’ye bile yayın akışını değiştirtip Perşembe gecesine ‘Yetenek Sizsiniz’i koydurtan ‘İntikam’ dışında bir de Gökçe Bahadır’ın Aysel rolüyle erkekleri birbirine düşürüp nefesleri kestiği, konusuyla kayıp ruhlara dokunan ‘Kayıp Şehir’ var… Ki, dizinin her geçen gün daha iyiye gittiğini gören kanal da bunu boş geçmedi. ‘İntikam’ın gelişiyle yerinden olan diziyi Pazartesi’nin birinci kuşağına alıp ‘Yalan Dünya’yı açıkta bıraktı.

***

Mevcut durumda ‘Yalan Dünya’ya seçenek olarak, tıpkı ikinci sezonda orijinalinin dışında ilavelerle yolundan sapan ve mantıksızlıklarıyla eski çekiciliğini yitiren ‘Umutsuz Ev Kadınları’na reva görülen, ikinci kuşağın geç saatleri kaldı.

Kimilerince gidiciliği müjdelenen ‘Yalan Dünya’ bu ötelenmeyi hazmeder mi? Daha iyi bir seçeneğin olmadığı yerde, sezon sonuna dek el mahkûm edecektir. Dahası, ‘yenik’ damgasını yememek için etmelidir.

‘Arka Sokaklar’ ya da ‘Kayıp Şehir’den sonraya konacağı söylentileriyle akıbeti şimdilik belirsizlikte bırakılan yapım için bir seçenek de, gözden çıkartılan Kanal D dizilerinin yolundan gidip Star TV’ye transfer olmak!

Nasıl ki, ‘Akasya Durağı’, ‘Bir Çocuk Sevdim’ gibi yapımlar soluğu Star’da aldılarsa o da gidebilir diyeceğiz ama haftanın dört gecesini yarışmayla dolduran…  Diğerlerinde de ‘20 Dakika’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ ve ‘Dila Hanım’la yeterli izleyiciyi çeken Star TV’nin görünürde birinci kuşak dizisine ihtiyacı yok.

Sonuçta; Kanal D’nin, itiraf edilmese de, topun ağzına koyduğu ‘Yalan Dünya’ ya gözden düşmeyi sineye çekip kendi yerine gelen ‘Kayıp Şehir’in düşük reytingle ikinci kuşağa atılmasını temenni ederek bekleyecek ki, bu da sonuçlara bakılırsa zor… Ya da ‘İntikam’la harcanan bir yapım olarak bir süre sonra noktayı koyacak. Her iki durum da ‘Yalan Dünya’nın ‘İntikam’a kurban gidişinin resmidir.

Velhasıl görünen köyün kılavuz istemediği gibi, ne kadar kaliteli olursa olsun komedi içerikli dizilerin ekranlarımızda uzun ömürlülüğünün zorluğu meydanda!

En olmadı, biri çıkar sanki diğer yapımlar sosyal sorumluluk projesiymiş gibi, komedi sit-com’larını ‘ticari’ görüp ‘aşağılık’ olarak niteler… ‘Aman Çocuklar Duymasın’ yaklaşımındaki yapımcıya da, kendini ‘reytingi en yüksek konuşmacı’ esprisiyle niteleyip bu hakareti hoşgörüyle karşılama olgunluğunu sergilemek düşer.

Yeni medya anlayışının tartışıldığı gerçek yalan dünyanın komedi yaklaşımı bu işte! Ötesi, üstünde kara bulutlar dönmeye başlayan ‘Yalan Dünya’daki Fırat’ın Yazgısı’nın ajitasyonu…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..