Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
Okullar
 

“Yarı yıl Tatili”i deyince ?

“Yarı yıl Tatili”i  deyince ?
 

Yarı yıl tatili dinlenme ve değerlendirme fırsatı olmalıdır.


Adı üzerinde değil mi ? Tatil. Ama  öğrenciler için hem dinlenme, hem de eğlenme amaçlı bir tatil olmalıdır. Dersler nedeniyle yerine getirilemeyen sosyal aktiviteleri gerçekleştirmek için de bir fırsattır. Bazı öğrenciler için yarıyıl tatili, ”yeterince boş vakit” anlamına da gelmektedir. Burada öğrencilerin yönlendirilmesi için ailelere, kamu kurumlarına, medyaya önemli görevler düşmektedir. Öğrenciler için etkinlikler düzenlenmelidir.

Bir dönem ders çalışmanın yorgunluğunu üzerinden atmak, değişik aktivitelerle dinlenmek ve ikinci döneme daha canlı ve okulu daha bir özler hale gelmek için yarı yıl tatili gereklidir.  

Eskiden Fransızca’dan gelme “sömestre” kelimesi kullanılırdı. Yarı yıl tatili çocuklarımızın “okuldaki başarısını değerlendirmek” açısından önemlidir. Öğrenciler için de “kendini toparlama zamanı”dır. Ana-babalar için de çocuklarıyla daha çok –bire bir konuşma- fırsatıdır.

Aileler genelde “yaşam savaşının içinde” olduklarından, ana-babalar iş-güç peşinde koştuklarından, çocuklarıyla yeterince uğraşamamaktadırlar. Yeterli ilgiyi göremeyen çocuklar da, ilgi alanlarını arkadaşlarında, cep telefonlarında ve –başından kalkamadıkları internette - ararlar. Bu konuda uzmanların da görüşlerine yer vermek isterim.

İnternet kullanımı konusunda da öğrenciler “sanal alem”de yalnız bırakılmamalıdır.

 “ Yarıyıl tatili ”dolayısıyla çocukların internet kullanımı konusunda velilere uyarılarda bulunarak,''Çocuklarımızı gerçek hayatta nasıl koruyorsak, internette yani 'sanal ortamda'da güvende olduklarından emin olmalıyız'',diyen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek’in dikkate alınması gerektiğini ifade ettiği  13 altın kuralını da paylaşalım.

“1. İnternet hayatınızın tamamı değil, sadece bir parçası olsun. Çok fazla zamanınızı çalmasına izin vermeyin.

2. İnterneti ailelerinize ve arkadaşlarınıza değişmeyin. Aileleriniz ön koltukta, internet ise arka koltukta otursun.

3. İnternette her bilgi doğru olmayabilir. İnternette elde ettiğiniz bilgiyi en az 3 kaynaktan kontrol edin. Ödevinizde kullanıyorsanız kaynağını belirtin

4. İnternet ortamındaki bedava teklifler büyük ihtimalle gerçek değildir. Tanımadığınız kişi size neden bedava bir şey teklif etsin ki.

5. Adınız, okulunuz, adresiniz, telefon numaranız, aile bireylerinizin adı vb. gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Paylaşılan küçük gibi görünen bilgiler, büyük zararlara sebep olabilir.

6. İnternet ortamında paylaşacağınız resminiz, size ait video gibi paylaşımları önce düşünün, sonra paylaşın. Paylaştıklarınız sizin veya sevdiklerinizin üzülmesine sebep olmasın.

7. Şifreleriniz güçlü olsun. Adınızı ve doğum tarihinizi, ard arda gelen kelimeleri ve sayıları şifre olarak belirlemeyin. Anlamlı bir cümle kurun ve o cümlenin kelimelerinden seçtiğiniz en az 8 karakterden oluşan şifreler oluşturun

8. İyi ve nazik bir kullanıcı olmaya çalışın. Gerçek hayatta Merhaba dediğiniz arkadaşınıza internet ortamında "mrb" değil, yine “merhaba “, "Ok." veya "Tmm" yerine de  “tamam”  deyin.

9. Gerçek hayatta yüzüne söylemeyeceğiniz ifadeleri internet ortamında da söylemeyin.

10. Gerçek hayatta olduğu gibi, internet ortamında da tanımadıklarınızı arkadaş edinmeyin.

11. İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin

12. İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailelerinize söyleyin. Ailelerinizle birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun

13. İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak için tamamıyla ücretsiz olan ''Güvenli İnternet Hizmeti''nden ailelerinizi haberdar edin.”  Doğru değil mi ?

Yarı yıl tatilinde çocuklarımıza boş zamanlarını değerlendirmede yardımcı olmalı ve  zamanı nasıl iyi değerlendireceklerini öğretmeliyiz. Çocukların başarılı veya başarısız olmaları anne- babalarının eseridir.

Çocuk Psikiyatristi Dr. İsmail Yavaş’ın yarıyıl tatilinde neler yapılması konusundaki güzel görüşlerini de sizlerle paylaşmakta yarar görüyorum.

“Bu dönemde anne-babalar ve çocuklar neler yapmalıdır?

1. Çocuğunuzun karnesi aynı zamanda anne-babaların da karnesidir. Çocuğunuza kızmayın. Kızacaksanız önce kendinize kızın. "Neden çocuğum böyle?" diye kendinizi eleştirin ki; güzel bir sonuca varabilesiniz.

2. Anne-babalar, çocukla olan iletişimi artırmalıdır. Çözüm eleştirmekten değil, yakınlaşmaktan geçer. Paylaşımcı bir iletişim kurun. Çocuğunuzla aranızı düzeltin. Ona, okumanın önemini anlatın. Birlikte geçirdiğiniz zamanı artırın.

3. Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, özel öğrenme güçlüğü, aile içi sorunlara bağlı mutsuzluk olabilir. Bu hastalıklar, kısmen veya tamamen tedavi edilebilecek problemlerdir. Bu tip bozukluklar başarıyı düşürür.

4. Çocuğun, öğretmeni ile iletişim sorunu ya da arkadaşlarıyla problemleri olabilir. Öğretmeninden istediği ilgi ve takdiri görmeyebilir. Dikkatli ebeveyn, çocuğunu dinleyerek bu gibi olumsuz sebeplerin olup olmadığını anlar ve öğretmenle etkin bir diyalog içinde bu tür sorunlar genelde kolaylıkla çözülebilir.

5. Arkadaşları ile sorunlar yaşayabilir. Arkadaşlık, okulda çocuğun uyumunu olumlu olumsuz etkileyen en önemli nedenlerdendir. Çocuğun okulda neler yaptığını gün sonunda dinleyin. İkinci dönem, çocuğunuzun okuluna en azından iki kere gidin.

6. Çocuğun kaygıları, geçirdiği korkular, üzücü olaylar kişiliğini olduğu kadar dikkat, ilgi ve öğrenmesini, dolayısıyla ders başarısını da etkiler. Küçük sorunlar anne-baba, aile desteği ile kolaylıkla aşılabilir.

Aşırı stresli ortam,anne-baba geçimsizliği, anne-baba ayrılığı, boşanma, olumsuz anne-baba tutumları, kardeşlerle ve diğer aile üyeleri ile sorunlar da ders başarısızlığının en önemli nedenleri arasındadır.

7. Çocuklara bir hedef oluşturmalarında yardımcı olunmalıdır. Hayatta gayelerinin olması, derslere ilgisini ve başarısını artırır. Ebeveynler, okumaya ne kadar önem verdiklerini çocuklarına hissettirmelidirler.”  Bence çok haklı.

Çocukların, tatilin başlamasıyla birlikte önce dinlenmeleri gerektiğini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Sevil Usanmaz da ders tekrarı gerekiyorsa bunun okul açılmasına yakın dönemde başlatılmasının daha yararlı olacağını vurgulayarak, çocukların tatilin sadece dinlenmek ve eğlenmek için değil, hoş vakit geçirirken öğrenmeyi geliştirmek amaçlı kullanmalarını öneriyor.”

“Satranç öğrenmek,fotoğraf çekmeyi öğrenmek, basket oynamak, bahçede olmak, kitapevi ya da markette çalışmak, basit ev işlerine yardımcı olmak, gibi hayatı öğrenme biçimi de okul eğitiminin iyileşmesinde önem taşıyor.”

Yarı yıl tatili”nin yarısı geçti bile. Kalan yarıda neler yapılması gerektiğini – gözümüz gibi sevdiğimiz çocuklarımız için – neden  uygulamayalım  ? Tam zamanı.

Sevgi  ve saygılarımla.

Ali İhsan ÖZÇAKIR

MEB. Bakanlık Başmüfettişi (E)

         e-mail: aliihsanozcakir@hotmail.com

 
Toplam blog
: 172
: 4867
Kayıt tarihi
: 07.04.09
 
 

50 yıllık eğitimciyim. İngilizce öğretmenliği ve Bakanlık müfettişliği yaptım. Bunca yıllık eğiti..