Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '14

 
Kategori
Magazin
 

‘YASAK’TA İŞ VAR!

‘YASAK’TA İŞ VAR!
 

Dizilerinin çoğunu izleyicinin beğenisine hitap eden türden seçmeyi başaran ATV, yine bu özellikte bir yapımı devreye sokmaya hazırlanıyor. Hem de görünüşe göre bomba gibi bir ‘Yasak’ aşkla…

Aslında fragmanlara bakıp diziler hakkında yorum yapmak pek âdetim değildir. Bunu da farklı zamanlarda belirtmişimdir. Ancak bazen önümüze konulan işin tanıtımı bile onun kalitesini, olumlu veya olumsuz yönde, anlamak için az çok yeterli olabiliyor. Bu durumda da peşin peşin birkaç söz etmek gerekiyor.

Dönem dizilerinin doğru dürüst işlendiğinde gayet başarılı oldukları bugüne kadarki televizyon deneyimlerinden çıkan bir sonuç. Yanı sıra ‘yasak aşk’ kavramıyla donatılmış yapımların da her devirde iş yaptığı ortada!

Peki, ya izleyiciye çekici gelen bu özelliğin her ikisi birden aynı öyküde buluşturulursa sonuç ne olur?

İşte çekimleri Beykoz Kundura Fabrikası’nda kurulan sette gerçekleştirilen ATV’nin yeni uyarlama dizisi ‘Yasak’ bize bunun cevabını pek yakında verecek.

***

‘Zerda’, ‘Aliye’ ve ‘Binbir Gece’ gibi izleyiciden yoğun ilgi gören ve yayınlandıkları her hafta çok yüksek reytingler alan işlerde imzası bulunan Kudret Sabancı’nın yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Yasak’ dizisini en kısa ifadeyle tanımlayacak olursak, Osmanlı döneminde yaşanan bir yasak aşk öyküsü…

Fatma Aliye Hanım’ın 1892’de kaleme aldığı ‘Muhadarat’ adlı ilk romanından uyarlanan ‘Yasak’ta, ATV’nin bir diğer dizisi olan ‘Bugünün Saraylısı’nın da yönetmenliğini üstlenen Kudret Sabancı’nın varlığının yanı sıra dikkat çeken bir diğer faktör, dönem çalışmalarına aşina oyuncu kadrosuna sahip olması…

Geçen sezon ‘Muhteşem Yüzyıl’da Hürrem’in iktidar aşkına karşı savaş veren Deniz Çakır, ekranda iş yapan yüzlerden. Burada da görünen o ki, Sai Bey’le sırf parası için gönülsüzce evlenen Calibe karakteriyle karşımıza çıkıp, dönemsel kıyafetler içindeki çekiciliğiyle ortalığı kasıp kavuracak.

Dolayısıyla ‘Yasak’ın öne çıkan karakteri olan Calibe’nin, Burak Yamantürk’ün canlandırdığı teyze oğlu Nejat’a olan aşkı, izleyicinin izleme şevkini de büyük ölçüde ateşleyecektir.

***

Dizideki diğer olumlu faktör, Sai Bey rolündeki Fikret Kuşkan’ın varlığı… Cemiyet hayatında önemli bir yere sahip olan ve ilk karısının ölümünün ardından evlenmek için çocuklarının büyümesini bekleyen Sai Bey, çevresindekileri hayal kırıklığına uğratırcasına gençliğine ve güzelliğine kapıldığı memur kızı Calibe’yi eş olarak seçen biri…

Vakur duruşlara daha çok yakıştırdığım ve burada da bu nedenle performansını merakla beklediğim Kuşkan, aşkla ihaneti birlikte yaşayacak olan bu rolle bir kez daha dönem dizisinde yer alacak.

Burak Yamantürk ise ‘Veda’daki Kemal rolüyle, ‘Tatar Ramazan’daki Elmas Mercan tiplemesiyle dönem dizisi deneyimine sahip bir isim… İzleyicinin de gönlünde yer ettiği kesin. Ayrıca fragmandan göründüğü kadarıyla Deniz Çakır ile de güzel bir tablo oluşturuyorlar.

***

Başrolleri, canlandırdıkları karakterlere uyumlu duran dizinin konusu da hoşa gidecek türden olduğuna göre geriye bir tek onu iyi işleyip yönetmek kalıyor.

Bunun ötesinde ATV’nin Nisan başında ekrana getirmesi beklenen ‘Yasak’taki konu gelişiminde orijinal esere ne derece uyulacağını, dönemsel sunumların hangi oranda gerçekçi verileceğini hep birlikte göreceğiz.

Ancak şimdilik şu kadarını söyleyeyim ki, fragmandaki sahnenin arka planındaki atmosfer tam bir tablo görünümünde ve bu haliyle hiç gerçekçi durmuyor!

Umalım da, yeni bir yasak aşk öyküsü olarak ekranlarımızı şenlendirmesi beklenen ‘Yasak’ dizisinin geneline bu yapaylık ve göze batıcılık hâkim olmasın. Bunun dışında 'Yasak'ta iş var' diyebiliriz.

 

Not: ‘Merhamet’ dizisinin uyarlandığı ‘Kahperengi’ romanının finalinde, dizideki gibi mutsuz son yokmuş. Bu bilgiyi paylaşan okurlarıma teşekkürler.

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..