Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '18

 
Kategori
Sinema
 

"Yaşam(ın)da Bir Partnere Yer Açma" Konusu Yüzünden "Abla"nın Görmek İstediği Film, Aklı Havada

"Yaşam(ın)da Bir Partnere Yer Açma" Konusu Yüzünden "Abla"nın Görmek İstediği Film, Aklı Havada
 

Aklı Havada, film afişi


Güneş görünür görünmez, "abla"nın buzda kayıp düşme korkusunu yendiği dördüncü kar günü, kızıyla ilk işleri, bir kaç günde epey uzamış alışveriş listesini alıp evden dışarı çıkmak olur. Caddeye kadar, hain hain parıldayan buz kesmiş kaldırımda sakınarak yürürken kızlarına birer kartopu yollamayı ihmâl etmeyen "abla", kapağı taksiye atar atmaz huzur bulur. Bereket, alışveriş merkezi önü karda açılmış geniş patikalarla güvenli.

Kıyılmış lahana salatalı menüsü yüzünden "abla"nın ayrı tuttuğu fastfood dükkanındaki moladan sonra, "yaşamında bir partnere yer açma" konusunu işlediğinden, "abla"nın epeydir görmek istediği 2009 ABD yapımı, Aklı Havada'yı görürler: Walter Kirn'ün kitabından senaryolaştıran Jason Reitman, Sheldon Turner, yönetmen Jason Reitman, oyuncular George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton...

 Doğum haritasını çıkarıp üzerinde iki saatten fazla konuşan sevgili arkadaşının, altını çize çize önerdiği "yaşamında bir partnere yer açma" meselesi, -özellikle- Kuzey Ege'deki yaşamında tadına vardığı, yitireceğini sandığı özgürlüğünü riske atmaya niyeti olmayan "abla"nın, fırsat tanımak bir yana, düşünmeye dahi yanaşmadığı konulardan biri...

Tanıtım yazılarından esinlenerek, ...bu konuda bir ipucu yakalar mıyım acaba? düşüncesiyle filmi gören "abla", kızıyla, güzel esmer adam George Clooney'in canlandırdığı, ışıltılı sert plastik kartların ayrıcalıklı muamele sağladığı, 10 milyon uçuş milini tamamlamasına ramak kalmış Bingham'ın kiralık lüks arabalar, şık otel odalarından ibaret yaşamına tanık olur. İşi, -Amerika'nın yeni "yükselen değeri"- insanları kitleler halinde işten atma olan, konusunda becerikli bir insan sarrafı Bingham'ın, ardılı hırslı genç kadının "ekranlar aracılığıyla insan kovma" fikrinin patrona cazip gelmesiyle, düzeni sarsılır.

Bu arada, yerde geçirdiği kısa bir zaman aralığında, barda tanışıp, kartlarını yarıştırdıkları akranı kadın Alex'le yatak arkadaşlığı geliştiren Bingham, bir yandan da ardılı genç kadının "ekrandan çalışan kovma" işini geliştirip yerleştirmesinde yardımcı olur; ona, "havaalanlarında güvenlik kontrolünde yitirilen zamanın çok fazla olduğunu" anlatır, "azaltmak için çocuklu ailelerin, yaşlıların değil, dakik Asyalıların olduğu kuyruklara girmesi gerektiği" türünden pratik önerilerde bulunur.

Derken, küçük kız kardeşinin düğünü için, giderek duygusal açıdan bağlandığı Alex'le eve dönen, damadın son dakikada "tırsması" problemini çözmeye çalışırken, adaya söylediklerinin ("...yaşamının en güzel anlarında yalnız mıydın?") etkisiyle harekete geçen Bingham, evine habersiz gittiği Alex'in, iki çocuklu bir anne, bir eş olduğunu öğrenmenin şokunu yaşar.

Film, işinden olanlardan birinin intiharı üzerine, "ekranlar aracılığıyla insan kovma" fikri askıya alınan genç kadının istifa ederek yeni bir rotaya yönelmesi, eski yaşamına dönen Bingham'ın 10 milyon uçuş miline ulaşan en genç kişi olması noktasında sona erer.

Alex'in ne ahlâksız bir kadın olduğu... konusunda söylenerek sinemadan çıkan "abla" ile kızı, bir zaman ilendikten sonra, hiç kimsenin bir yalanı, bir de böyle amaçsız/anlamsız biçimde, bu kadar sürdüremeyeceği noktasına vardıklarında, bunun, senaryonun zayıflığı olduğu kararına varır, rahatlarlar.

"Abla" filmden, işin doğrusu, kendisini tatmin edecek bir yanıt alamaz; ...yaşamının en güzel anlarında yalnız mıydın?" türünden bir cümle, çok değerli özgürlüğü ile esaret korkusunun ördüğü duvarı yıkmaya yetecek güçte değildir, ne yazık!.."

 

 

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..