Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '12

 
Kategori
Sivil Toplum
 

“Yaşlı dostu kent” olmak isteyen il var mı?

“Yaşlı dostu kent” olmak isteyen il var mı?
 

16.09.2012

Onlar geçmişimizi geleceğe bağlayan köprülerimiz…

Bilindiği üzere insanın yaşamında çeşitli evreleri vardır. Bu geçen evrelerin hem ruhsal bir bütünlük, beden sağlığı hem de çevrenin bu kaliteli yaşama katkısı ile birlikte şüphesiz daha iyi perçinleşir.

Dünya Sağlık Örgütü; sağlıklı yaşlanmanın tüm dünyada mümkün olabilmesi için 1995 yılında “Yaşlanma ve Sağlık” programını onaylamıştır. Bu program hem ileri yaş, hem de yaşlanmayı kapsamlı olarak ele almakta; yalnızca yaşlanmanın getirdiği sağlık problemlerine odaklanmak yerine, öncelikle sağlıklı yaşlanmayı hedefleyen planlama ve araştırmaları önermekte ve desteklemektedir.

Bir insanın kendini değerli hissetmesi şüphesiz önce kendi içinde başlar. Sonrasında yakın çevresinin ilgisi bu güvene ayrı bir lezzet verir. Çevrenin yani yaşadığın kentin ulaşım, sağlık ve bakım hizmeti, dış mekanların ve binaların uygun şartlarda oluşu, sosyal katılım ile ilgili çalışmalar, toplumsal katılım gibi yan faktörlerin kişinin yaşama koşullarını kolaylaştırdığında iç dinamikleri daha da iyi olur ve o kişi yada kişiler mutlu birer birey olarak hem kendilerine hem de topluma faydalı bireyler olabilirler.

Yaşlı Dostu Kent, işte yukarıda belirttiğimiz imkânların tabi daha geliştirilmiş ve uygulanabilirlik düzeyinin yüksek olduğu il demektir diyebiliriz.

“II. Amasya Yaşlanma Forumu” Ankara’da 15 Eylül 2012 günü sabahın erken saatlerinde başladı. Sunumunu Naci Tunçel’in yaptığı forumda ilk konuşmayı Dr. Kemal Aydın, Dünya Yaşlanma Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı olarak yaptı. Çocukluk yıllarını ve kendi yaşam öyküsünden esinlenerek anlattığı belli bir yaşa gelmiş insanların sağlık sorunlarını, bu noktaya nasıl geldiği konusunda bizi bir taraftan üzen diğer taraftan onure eden mücadelelerle dolu yaşamını, bakıma muhtaç insanlara nasıl adadığını anlattı.

Aydın “Türkiye’nin ‘yaşlı dostu şehir projesi’ ile 81 ilin bu projeyi yapmak için birbirleriyle yarışacaklarını çaba göstereceklerini” ifade etti.

Ardından DÜYADER başkanı Umut Çınar, söz alarak “Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları arasında önder bir sivil toplum örgütü olacağız. İnsanlar çevresine faydalı ve duyarlı olduğu takdirde milletçe de yol alırız” dedi.

Amasya Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsmail Aktaş ise gerekli her türlü destek için gereken çalışmalara başlayacağız. Diyerek bundan sonra verecekleri destekten bahsetti.

 “Amasya 2023 Yaşlanma Stratejik Vizyon ve Hedefi” konulu panel sözcülüğünü

Yrd. Doç. Dr. Yaşar Bahri Ergen (Amasya Üniversitesi) yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar  Bakanlığı –Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Coşgun Gürboğa; geleneksel aileden parçalanmış ailelere doğru çoğalmanın olduğunu belirtti. Yaşlılar ve kalkınma, yaşlılıkta sağlık ve refahın sağlanması, olanaklar sunan destekleyici ortamlar sağlanmalıdır. Ev tipi, evde bakım hizmetini vurgulayarak, ihtisas huzurevlerinin açılması, (koğuş tipi yerine) apartman modeli, huzurevlerine doğru gidişten ve sosyal yardım fonlarından bahsetti.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı – OKA Hakan Erol, ajansın yüzde 76,5 oranında destek olduğunu belirterek bu konularda ve diğer yapılan yardım, anket ve çalışmalarla ilgi bilgiler verdi.

Ekonomist Bülent Payaslıoğlu,  yaşlanmanın ekonomik boyutunu anlatarak, emekliliğin ciddi boyutlarda finansmanı etkilediğinden bahsetti ve bu projenin bu bağlamda çok önemli olduğunu vurguladı.

Dünya Yaşlılık Derneği Başkanı Umut Çınar; “dünyanın en büyük sorunlarından biri yaşlılıktır. 2057 yılında çocuk yaşlı sayısı eşit hale gelecek, çocuk sayısının azalması ilerleyen dönemlerde yaşlı nüfusun artışına neden olacaktır. Belek’te Dünya yaşlılar günü nedeniyle bir ödül törenimiz yapılacaktır. Buradaki amacımızda, kişilerin bu konulara duyarlılığını artırmaktır. Haziran ayında Kartepe’de ekolojik çiftlik açılışını yaptık. Ekolojik yaşam çiftliklerinde büyüklerimizin atıl durumda olan bilgilerini, çocuklarla paylaşırken doğa ile iç içe bir ortamda, organik tarımında nimetlerinden faydalanarak onların mutlu bir yaşam sürmesini arzu etmekteyiz. İlk önce sevgiyi vermemiz önemli. İnsan olmayı unutmamak gerekiyor. Amacımız, sadece yaşlılık değil yaş alırken kaliteli yaşam ve huzurlu, kendisiyle çevresiyle barışık bir yaşam sürdürmektir” dedi.

 

Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi Müdürü  Ahmet Parla, ‘’Birleşmiş Milletler ve Yaşlı Hakları” ile ilgili olarak, yoksulluk ve sağlık yaşlılık döneminde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Tabi bu arada buna depresyonu da eklemek gerekiyor. Kendi evlerinde oturduklarında toplum ile bütünleşiyorlar. Bazı ülkelerde yaşlıların evlerini yaşamlarını kolaylaştıracak şekilde yeniden yapılandırmak için ekonomik destek yapılıyor. Yaşlıların istismarı, bakım hizmeti verecek personelin önemi üzerinde durdu.

İnsan hakları odaklı bir yaklaşım uygulanmasının büyük önem arz ettiğini, sağlık hizmetinin yaşa bağlı olmadan sağlanması, gerekli yasal desteğin sağlanması, yaşlıların istihdama katılmasının desteklenmesi, yaşlıları ilgilendiren konularda kendilerinin söz haklarının olması gibi konularda bilgiler verdi.

Panelde bulunan DÜYADER ve Dünya Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Yönetim Kurulu üyesi Orkun Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, Mnizos, Çağabey, Güdül Kaplıca evleri projesi ile ilgili bilgiler verdi. DÜYADER, SPU,  Dünya Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Derneği’nin ortak projesi olduğunu belirtti. “Ayaş’ta bulunan termal çok özellikli su kaynağının olduğu ve bu bölgede kültür bakımından arkeolojik çalışmaların yapıldığı bir yer. Çocuklar ve yaşlılar için ekolojik alanlar oluşturarak hiçbir ücret alınmadan faydalanmalarını sağlayacağız. Diyerek sosyal sorumluluk alanında güzel bir gelişmeyi başlattıklarını söyledi.

Öğlen yemeğinin ardından üç çalıştay oluşturularak 2023’te Amasya ve Amasya’nın yaşlılık vizyonu konularında öneriler ve görüşler belirlendi.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..