Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '12

 
Kategori
Sinema
 

‘Yenilmezler’ sayesinde büyüyen insanların küçük dünyası…

‘Yenilmezler’ sayesinde büyüyen insanların küçük dünyası…
 

Yaşamın birinci kuralı, ‘Dünya durana kadar, dönmeye devam edecekmiş gibi davranmak’! Ümitsizliği, ümide çeviren bu felsefe en zorlu anların motivasyonu… Her anı savaş olan insanların yaşamındaki ikinci kural ise savaşın duygularla değil askerlerle kazanıldığı gerçeğini unutmamak. Askerlerin yetersiz kaldığı yerde de, insanüstü yeteneklerden medet umarak ‘Yenilmezler’i devreye sokmak.

Boylarından büyük işlere soyunan insanların dünyasında,sınırsız bir enerji yaratmak için çabalayan S.H.I.E.L.D., Teserakt’ın aniden uyanmasıyla Marvel evreninin kötülerinin dikkatini çeker. Böylece dünya da, çirkin uzaylılardan destek alan Asgardlı evlatlık Loki’nin hükmetme kriziyle karşı karşıya kalır. Kendi teknik olanaklarıyla dünya dışı düşmanla baş edemeyen S.H.I.E.L.D. insanlığın eski modaya ihtiyacı olduğu gerçeğiyle yüzleşip her biri ayrı ülkelere dağılmış olan kahramanlardan yardım ister. Sonrası; Demir Adam, Kaptan Amerika, Thor ve Hulk'dan oluşan dört süperin, ajanlarla işbirliğiyle gerçekleştirdikleri fantastik bir uzaylı-dünyalı savaşı!

Marvel dünyasının YENİLMEZLER/AVANGERS takımının ilk macerasını, çizgi roman versiyonuna sadık kalarak, beyazperdeye taşıyan film, bilgisayar oyunları tadında. Şimdilik dört kahramanı devreye sokan ve yönetmen koltuğunda oturan Joss Whedon’un Zak Penn ile birlikte yazdığı hikâyeden senaryolaşan yapım, olağanüstü ses ve görüntü efektleriyle zenginleştirmiş. Baştan sona aksiyonla dolu olan filmde; Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner ve Tom Hiddleston başrolleri paylaşmakta. Bu ekibe Stelan Skarsgard’la Samuel L. Jackson eşlik ediyor.

Küresel tehdidi savuşturmayı doğal vazife sayan süper gücün, süper kahramanlarının uzaylılarla savaşını komedi diliyle aktaran YENİLMEZLER, 3D destekli varlığını mesajlarla süslemeyi de unutmuyor. ‘İnsanlığın dile getirilemeyen doğası, itaat için can atmasıdır. Bundan dolayı da hep diz çöker’ diyerek Almanlara hükmeden Loki’nin insanları dize getireme hırsı ve ‘Tarihte böyleleri zaman zaman çıkmıştır’ sözleriyle ayağa kalkan yaşlı adam, Hitler’in soykırımına karşı Marvel yapımlarının klasik vurgulamalarından… Uzaylı gemilerinin ejderhaya benzetilmesi de, militarist zihniyetin ‘Çin’ tehdidi takıntısının simgesel yansıması. Filmin en görkemli sahnesine gelince… Uçak gemisinin, uçan gemiye dönüşümü ve havalanışındaki yaratıcılıkla görsellik gerçekten alkışı hak ediyor.

Hindistan’ı, hastalık ve sefaletle; esirlerini sorgularken tüm planlarını anlatan Rusları da aptallıkları ve teknolojik gerilikleriyle öne çıkartan buna karşın Stephen Hawking’i zekâsıyla yücelten yapımda, en gerçekçi yorumlar düşman ağzıyla verilmekte. Bu anlamda, ‘Özgürlük dünyanın büyük yalanı’ saptaması tam isabet! Özgürlük adına savaşan ve özgürlük adına ‘İstediğim an vururum’ övgüsüyle hava atanların hâkimiyetindeki dünyada; İnsanların, özgürlük sloganıyla kandırıldığını, Loki’den iyi anlatan olamazdı herhalde…

Başlangıçta birbirine düşen ve kimlik sorgulamasına giren kahramanların oluşturdukları ekibin dijital destekli devam maceralarında diğer fantastikleri de göreceğimiz kesin. Şimdilik, Hulk tipinin yıkımıyla güldüren; Iron Man ile playboy tarzını yaşatan; Şimşekçi Tanrı Thor’u uzaylı-dünyalı aşkına basamak yapan; İkinci Dünya Savaşı’ndan transfer Kaptan Amerika’yı da geçmişin anıları için kullanan YENİLMEZLER efsanesi, oyunculuğun ve konunun arka planda kaldığı yüksek bütçeli, yüksek gişe beklentili bir prodüksiyon olarak beyazperdede yerini alıyor. İsim resmigeçidi diyebileceğimiz, kapanış jeneriğiyle bile büyüklüğünü ortaya koyup göz kamaştıran filmin görselliğinin tadına daha iyi varabilmek için IMAX’te izlenmesi şiddetle tavsiye edilir!

Anibal GÜLEROĞLU

www.sinematur.com

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..