Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '09

 
Kategori
Dünya
 

“Yol haritası” Ermenistanda krize yol açtı

“Yol haritası” Ermenistanda krize yol açtı
 

Dışişleri Bakanlığı "yol haritası"nı açıklamakla doğru mu yaptı?

Sorunun yanıtı Ermenistandan geldi. Resmi Ankaranın açıkladığı “yol haritası” Erivanda karmaşaya yol açtı. Muhalefetten iktidara tepki yağıyor.

Ermenistanın muhalefet partilerinden Ermeni Milli Kongresi Erivandan “yol haritası”nın detaylarını açıklamağı talep etti. Milli Kongre sözkonusu “harita”nın yalnızca Ermenistan değil, tüm Ermenilerin çıkarlarına tokunabileceğinin altını çizdi.

İktidar ortağı olan Taşnak Partisinin tutumu daha sert. Parti yönetiçilerinden, Parlamentonun Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Armen Rustamyan açıklamada bulunarak, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyanla görüşmek istediklerini yalnız bundan sonra iktidarda kalıp kalmayacaklarını belirleyeceklerini kaydetti. Rustamyan “yol haritası”yla ilgili açıklamanın onlar için gözlenilmez olduğunu, konunun Taşnak Partisiyle önceden görüşülmesi gerektiğini savundu.

Taşnak Partisi üyelerinden milletvekili Artsvik Minasyan da “yol haritası”nın kabulünün doğru olmadığını bildirdi. Soykırımın tanınmasının tüm ermenilerin hedefi olduğunu belirten Minasyan kendilerinin Türk diplomasisinin baskısına mukabul olmaması gerektiğini vurguladı. Minasyanın sitem dolu açıklamasından: “Ben soykırıma uğramış ailenin övladıyam. Ben topraklarımı talep ediyorum. Ermeni halkı tarihi taleplerinden geri çekilmemeli”.

Bu arada, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Danışmanı Tigran Balayan gazeteçilerin soruları üzerine Türkiye gazetelerinde “yol haritası”nın 5 ana maddesine ilişkin haberlere yalnız resmi kaynaklarca tasdik edildikten sonra inanılması gerektiğini ilerü sürdü. Başka sözle Basın Danışmanı aslında “yol haritası”yla ilgili haberlerin ve gösterilen 5 maddenin yalan olmadığına işaret ediyor.

Böylece, "yol haritası"nı açıklayan Ankara Ermenistanda iş karmaşa oluşturdu. Bu bir anlamda Azerbaycan kamuoyunu da rahatlatarak "yol harita"sıyla ilgili eleştirileri azalttı. Çünki Azerbaycanda her zaman "Ermenistanın için kötü olan karmaşa bizim için iyidir" görüşü hakim.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..