Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

"Yolu Belli Bir Gemi " Kaptanı A. Nevzad Odyakmaz'a saygı gecesi

"Yolu Belli Bir Gemi " Kaptanı A. Nevzad Odyakmaz'a saygı gecesi
 

A. Nevzad Odyakmaz / foto Kadir İncesu



Küllük Anıları ” adlı kitabıyla tanınan şair, Yargıtay Onursal Üyesi, yazar, araştırmacı A.Nevzad Odyakmaz için Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi ve Kar Dergisi bir saygı gecesi düzenliyor.

Etkinlik 18 Aralık Cuma günü saat 19:30’ da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezinde yapılacak

Yolu Belli Bir Gemi ’ A. Nevzad Odyakmaz adlı etkinlikte; dostları Odyakmaz’ı anlatacak…

Mehrizat Poyraz tarafından sunulacak gecede; Mehmet Altun, İsmail Bayer, Nusret Karaca, Sabahattin Kömürcüoğlu, Niyazi Yaşar ve Mustafa Yılmaz, A. Nevzad Odyakmaz üzerine konuşacaklar. Muzaffer Özdemir, Gülizar Akkanat ve İkbal Kaynar’ ın türküleriyle renklendireceği gecede İsmail Biçer de Odyakmaz’dan şiirler okuyacak.

KAR Dergisini okur musunuz? İki ayda bir çıkıyor. Her sayısında, seçilen dosya konusundaki edebiyatçımız ile yapılmış söyleşilere ayrılmış bir bölüm yer alır. Eylül-Ekim saysının dosya konusu, A. Nevzad Odyakmaz'dı.

Asıl adı Ahmet Nevzat Odyakmaz olup, Nazım Sılanoğlu, Nevzad Sudi, Nevzad Sudi Odyakmaz, A.Nevzad Odyakmaz adlarını kullanmıştır. 1923 yılında babası Süleyman Sudi ' nin görevli olarak bulunduğu Erzincan ilinde doğmuştur. Annesi Safiye ( Sopyo) Gürcü, Batumlu, Çürüksulu. Anne ve babasının karşılaşmasının da çok güzel bir öyküsü var.

Kadir' İncesu 'nun özenli soruları, A. Nevzad Odyakmaz 'ın saf bir pınar gibi akan öztürkçe sözcükleriyle karşılık bulunca ortaya gerçekten, hiç ilgilenmeyen birinin dahi, edebiyata ve okumaya heves edebileceği kadar güzel bir söyleşi çıkartmış.

Erinç Dinç ' in hazırladığı Odyakmaz ve Kavramlar yazısı da çok ilginç ve okuyanlarda yeni ufuklar açacaktır.

İşleyen zaman/ duvar saatiyle/ eskitti ikimizi de.” dizelerinde olduğu gibi koskoca bir ömür sığıyor bazen iki dizeye, Odyakmaz'ın şiirinde.

Yolu Belli Bir Gemi Odyakmaz ”ın şiirlerini en son topladığı kitabın adı. Hüzünlü bir ad bana kalsa. Ersan Erçelik, bu ad altında toplarken Odyakmaz ölüme o sonsuz yuvaya vurgu yapıyor ama her dizesinde hayattan edinilen deneyim, yeni bir kazanım, körpecik dizelerde uç veriyor, diyor.

İsmail Biçer ' den (A.Nevzad Odyakmaz için...) Bir Eskizaman Senyörü adlı şiir yer alıyor dergide.

Değerli yazarlarımız Mehmet Başaran, Burhan Günel , Erinç Dinç, Mustafa Yılmaz, Celal Ülgen ve Tansu Bele de yazmışlar Odyakmaz için. Sonra da A.Nevzad Odyakmaz kendi köşesinde ve sayfalarında da Günlük notlarıyla kendisini anlatıyor.

Şiir kitapları, anı kitapları, sözlükler, çocuk kitapları, romanlar, hukuk konularında ve genel konularda pek çok değerli kitap yazmış A. Nevzad Odyakmaz.

Şirinde dilinin arılığı ve sadeleği beni çok etkiledi. En kısa zamanda Küllük Anıları' ve Delik adlı romanını da da okumak istiyorum.

Kaptanın, Yolu Belli Bir Gemi Kaptanının daha nice yıllar bu sularda seyretmesi ve ürünler vermesi dileklerimle...

Kayanak,

Kar Yazın sanat Kültür Edebiyat Dergisi EYLÜL - EKİM 2009 sayı:23

Fotoğraf :Kadir İncesu

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..