Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '15

 
Kategori
Haber
 

Yunanlı, "Kriz var" dedi, Ayvalıkta otobüse bedava bindi.

 Yunanlı, "Kriz var" dedi, Ayvalıkta otobüse bedava bindi.
 

Ayvalık denilince akla gelir bu tür manzaralar.


 

HER PERŞEMBE PAZAR KURULUR AYVALIKTA. TÜRKLERDEN ÇOK KARŞI ADADAN YUNANLILAR VARDIR PAZARYERİNDE

         Bir şehrin  bir karakter yapısı vardır. O yapı, o şehrin iliklerine işlemiştir. Olmazsa, olmazıdır. Onunla anılır, onunla hatırlanır, onuna saygı görür.

         “Zeybek” denilince, “bayrak” denilince, herkeslerden önde ve önceliği olan İzmir, bu vazgeçilmez kıymetleriyle özdeşleşmiştir.

         Atları Avrupa’dan, karoseri Akhisar’dan, sürücüsü İzmir’den olan faytonlar, Türkiye’nin her yerinde varken bile, onlar, Kordonun vazgeçilmezleridir. Onlarsız kordon olmaz da ondan. İzmir’i çağrıştırır daima.

EN KAREKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ, SOKAKLARI

         Dünyaca ünlü objektifleri olan şehrin adı, Jena’dır. Almanya Carl Zeiss adı altında harika bir teknoloji kurmuştur bu şehirde. Objektif denilince, yeryüzünde bu Jena şehri akla gelir.

         Ayvalığım sakızlı kurabiyesi, Ayvalığa mahsustur. Sakızını karşı komşudan alırız, sakızlı mamullerini, yine Pazar kuruldu mu, onlara satarız. Ayvalığın meşhur tatlıcısı, bunu yıllar yılı yapar mesela.

         Komşuda sakız ağaçları yandı kül oldu amma, Ayvalıkta her şey sakızlı satılır. Bu sakız hiç mi hiç tükenmez, o da ayrı mesele.

         Bir de geleneklerimiz ayrıdır ama, Az çok da benzerlik gösterir. Mesela lokma ile hayır yapılanda, Yunanlılar da sıraya giriyor. Bizim gibi ellerini açıp dua ediyor ve yüzüne sürüyor ellerini.

AYVALIKTA, BUNLARSIZ OLMUYOR.

         Ayvalık Perşembe pazarıydı. Tatlıcı başının başı yine kalabalık. Sakızlı kurabiye kapış kapış. Hali vakti olanlar bunu yapıyor. Onlara buranın abonesi. Bir de halk otobüsünde bir adalı’ya rastladık. Anlatabildiği kadar ile şoföre bir şeyler anlatıyor, şoför anlamıyordu. Tam üst yolun başında binmişti Şoför “para” diye işaret yapınca, pişkin Yunanlı “ No mani. Greek Kriz.” Deyiverdi. Bilenlerden biri de tercüme etti şoföre. O da, n’apsın?,  Lahavle çekip yoluna devam etti.. Ama yolculardan biri, söylene söylene Yunanlıya boyuna laf çaktırmağa devam etti: “ Dolması benden, sarması da benden, kurban olsun sana yengen”

         Yunanlılar, sebzesi dahil, her şeyini Ayvalıktan temin ediyor. Bu iş için vapura yarım kasa kamyonlarını bile sokuyorlar.

AYVALIKTAKİ LOKMALAR TADIMLIK. KEPÇE İLE DEĞİL.  Güler GÜLER TATLIHANESİNİN ÖNÜNDE, YUNANLI SIRASINI BEKLEMİŞ, SEVAP KAZANMIŞ LOKMA MEKANINDA

İÇLERİNDE SÜSLÜ PÜSLÜ OLANLARI DA VAR

YİNE DE SÜSLÜ PÜSLÜ OTOBÜSE BEDAVA BİNENLERİ DE VAR.

 

LOKMALAR TADIMLIK

TATLICIBAŞININ BAŞINDA TATLI SEVENLER. BİLHASSA SAKIZLI KURABİYELERİ MEŞHUR BURANIN

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..