Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '14

 
Kategori
Haber
 

"Zambağın beyaz teninden öptüm, gönlümden gönlüne iz kalsın diye..."

"Zambağın beyaz teninden öptüm, gönlümden gönlüne iz kalsın diye..."
 

İNKUMU... Ankara ve Bartın'lıların nefes aldığı yer.


 

           Festivalleri, sadece Ege ve Akdenizde çoğunlukta bilirdik. Şimdilerde Karadenizde almış başını gidiyor. Bu seferki, Bartın'daki  "Kum  Zambağı " festivali. Bir nevi "ahde vefa" örneği sergileniyor.

          Ve insanlarımız, zambağın şerefine bütün gün sabahladı  Bartın’ın “İnkumu sayfiyesinin” ıslak kumları üzerinde hora tepildi.  Zambağımızı  kimselere veremeyiz.“ Diyerek de haykırıldı.

          Tanışmadığı, bilmediği zambakları, isminden dolayı tanıdı, bildi kollarını kaldırdı halkımız. Sadece ismini duyardı. Gündüzler torbaya girmiş gibi, işte o gece, derinden bir yaşa  çektiler.. “Yaşasın kum zambağı“ dediler. Horon teptiler.  Görmediği bilmediği ismini duyduğu, kendi sülalesi gibi namlı bulduğu zambağının coşkusu ile  zambaklara oley çektiler.

          Artık Bartın'lı, kumsalda  zambakla tanıştırıldığında sormayacak “siz kimlerdensiyiz“ veya, “ n’apıyonuz, eyi misiyiz. N'apıyosuyuz bakay“ diye.

          Matruşkanın kutusu gibi. Karadenizde zambak çok. İnkumu Sahillerinde var sadece. Susuz, gübresiz, topraksız kumların malı olan  zambaklar, kumsalların Efendi Toranaga’sı. Kumsallar onunla anıldı bu memlekette.

          Gece yarısı davullar onun için vurdu. Orta yerde bir tutam, bir buket  zambak göremezsek de, her yol Roma‘ya değil,  kum zambağına gider. Bütün yollar   zambaktan geçer diye diye bağırıldı.  Paketinden açılmamış, jelatini, bağı, kurdelesi açılmamış göbecikler, kum zambağı şerefine atıldı o gece. Bandonun  zurnacısı,  bütün gece sesini duyurmak için zurnanın son perdesi olan deliği parmağı ile kapayarak  çatlak sesi ile öttürdü. Her yerde, her kafada ses vardı.  “Zambaklar ölmesin“ Zambaklar geçim sıkıntısı çekmesin.  Zambaklara nazar değmesin“ diye diye halka halka oldu insanlar. Kimse zahmet edip kumsallarda zambak aramadı. Olsun varsın. Zambak için burada kavilleşilmişti.

          Bartın Belediyesinin başı altından çıkan bu güzel kadirşinaslık örneği sayesinde  kum zambakları görüldüğü yerde  bildirilince, muhafaza altına alınacak, korunacak, yaşatılacak. Kumsallar  her daim bahar şenliği içinde yaşayacak. Bakanların neşesi yerine gelecek. Ömrü uzayacak, sebep olanlara da dua edilecek. Bu dua ile de Başkan Akın, gelecek seçimlerde de oy alacak. Zaten Akının bir diğer adı da  „Ömür boyu başkan“  Biz, yağ çekiliyor zannedilmesin diye araya kum zambağını koyduk. Biz desek de demesek de o, “ömür boyu başkan” zaten. Yeter ki, zambaklar ağlamasın. Çiçekleri hep çiçekli kalsın.

          O hengame arasında bir  zambak aşıklısı bir kadın, “Görürseniz zambağı bana da gösterin. Ben zambakları severim. Kumda yetişenini hiç görmedim“ dedi. Görürse zambağı öpecek sevgilisi adına. Zambağın beyaz teninden öpecek. Mesajı da:“Gönlümden gönlüne iz kalsın“  demiş olacak..

          Nesli tükenmekte olan kum zambağını koruma altına aldıklarını söyleyen Bartın Belediye Başkanı akın, 30 Ağustos zafer şenlikleri ile birleştirdiği unutulmaz geceyi, yöre halkına yaşattı neme lazım.,

          “Zambak”deyip de geçmeyin. Kum zambakları dıştan gelecek tehditlere karşın kendilerini deve dikenlerinin içine gizledikleri görülür. Tüm Akdenizülkelerinde ve Karadeniz’in güney kıyılarında yetişir. Türün nesli tehlike altındadır. Türkiye'de bulunan zambakların ülke dışına çıkarılması suçtur. Türe yönelik en önemli tehdit, kıyı bölgelerinde hızla yayılan yazlık konutlardır

          Kum zambaklarının çok fazla maliyet getirmeyen yöntemlerle hem koruması hem de tanıtılması sağlanabilir. Bu alanlara traktör ve benzeri kara taşıtlarıyla girilmemesi, kum zambaklarının kendilerini korudukları deve dikenlerinin kesilmemesi, yaz aylarında yoğun insan baskısından korunabilmeleri için etraflarının çitle çevrilmesi, özellikle alandaki turistik işletmelerin ve otellerin bilgilendirilmesi gerekmektedir.

          Nergis’giller familyasından olan bu bitki, Ağustos ve Ekim aylarından çiçeklendiğine göre, sayın başkandan sormak lazım  zambak festivalinin 3. nü de yapacak mısınız?

          Ört ki, ölem !

BAŞKAN AKIN,  HEDİYESİ OLAN TEL KIRMAYI VERİRKEN ( YUKARIDA) AŞAĞIDAKİ RESİMDE DE BAYRAK  SALLARKEN GÖRÜLÜYOR

GÖKHAN ÖZER KAÇMAZ İSİMLİ SANATÇOILAR, O AKŞAM EN GÜZEL ŞARKILARINI SÖYLEDİLER. İNKUMU  PLAJLARI SAKİNLERİ TAM KATILIMLA KUM ZAMBAKLARINI SEVGİYLE ANDI. COŞKULARA HEP BİRLİKTE KATILDILAR.

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..