Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '08

 
Kategori
Kitap
 

“Zar Adam” ve Türk’ler

“Zar Adam” ve Türk’ler
 

Kitabın kapağında bu ibare var: “Bazı kitaplar hayatınızı değiştirir, bu onlardan biri.”

Sakın!Hiç bir şeyi değiştirmeyin.

Hatta kitap bittikten sonra “oh be dünya varmış” diyorsunuz. Meğer ne kadar değerli bir hayatımız, düzenimiz, geleneğimiz, ahlakımız varmış. Elimizdekilerin değerini anlamak için arasıra “Zar Adam” gibi kitaplar okumak gerekiyormuş.

Yazar bu kitabı 1971 yılında yazmış. Gerçek ismi George Cockcroft. Pegasus yayın evinden, Enver Günsel tarafından çevrilmiş, 464 sayfa. Kitap sürükleyici. Kurgusu da çok iyi.

Yazar kitabında kendisini, Luke R. adlı hayatın monotonluğundan sıkılmış evli ve iki çocuğu olan bir psikiyatrist olarak gösteriyor bizlere. Kitabın ilk başında şans ile ilgili sözleri ilgi çekse de sonra her türlü sapıklığa giden macera dolu yolculuk başlıyor. Zara kafasından geçen her türlü ihtimali veriyor. Burada kural, hiç bir kısıtlama olmaması. Arkadaşının karısına tecavüz etmekle perdeyi açıyor. İstediği kimliğe bürünerek her türlü seks, tecavüz, taciz, uyuşturucu, alkol, cinayet eylemlerini yapıyor. Hatta kendi oğlunu öldürmeyi bile zara ihtimal olarak veriyor.

Yazar, kitabın sonuna doğru kendisi gibi zara tapan, sanki yeni bir dinmiş gibi bir çok insanın da kendi yaptıklarını takip eden bir tarikat oluştuğunu anlatıyor.

Bu kitabın Amarika’da ya da Avrupa’da çok okunmasını anlayabilirim ama Türkiye’de çok okunması süpriz olur doğrusu. Yazar bilinçli olarak okuyucularına “hiç bir değeri, düzeni, ahlakı kabul etmeyin, hiç bir kuralı tanımayın, güncel bilimi reddedin, toplumsal düzene başkaldırın” dememiş ama yaptıklarıyla bunu savunduğunu okuyucularına anlatmış.

Bizim kültürümüze uzak. Kısacası canınız sıkıldıysa macera için okunabilir.

Bu arada sahip olduğumuz ancak değerini bilemediğimiz bir sürü güzelliği de fark edip zar gibi saçma bir şey olmadığı, özgür irade olduğu için benim gibi daha da mutlu olabilirsiniz belki...

 
Toplam blog
: 52
: 7250
Kayıt tarihi
: 08.11.07
 
 

1971 Fethiye'de doğdum.  2000 yılından beri evliyim. Büyüğü 29, 17 yaşında, diğeri 12 yaşında ü..