Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '12

     
    Kategori
    Çocuk Oyunları
     

    0-1 yaş çocuklarına uygun oyunlar

    Oyun oynamak için hiçbir zaman erken değildir. Bebeğiniz yaşamının ilk haftalarında dahi sizinle etkileşime girmek ihtiyacındadır. Doğa bebeği buna göre donatmıştır.

    Örneğin bebeğin ilk zamanlarda görebildiği mesefa yaklaşık 20 cm civarındadır. Bu da onu emziren annesini görebileceği mesafedir.


    Bebeklerin ilk aylarda yetişkin yüzlerine bakmaktan keyif alırlar. İhtiyaçlarının karşılanması buna bağlıdır. Bebeğinizle sık sık göz göze gelerek temas kurmanız, konuşmanız, şarkı söylemeniz, kucağınızda tutarak duyularını uyaracak oyunlar oynamanız hem aranızdaki bağın güçlenmesine hem de onun zihinsel, fiziksel ve duygusal gelişimine yararlıdır.
     
     
     
    Fiziksel temas
    Bebekler için fiziksel temas son derece değerlidir. Tanımadığı bir dünyaya güven duyması için annesinden aldığı fiziksel temas kadar babanın da fiziksel temasına ihtiyacı vardır. Bebeğinizi çıplak olarak yüzüstü göğsünüze yatırmanız, sizi tanıması, dokunması, koklaması ve bir bağkurması açısından bebeğiniz ve anne ve babası için keyifli bir deneyimdir.
     
    Oyun battaniyesi
    Bebeklerin büyük bir kısmı zamanlarının çoğunu sırtüstü yatarak geçiriyor.
    Üzerinde siyah beyaz değişik şekiller bulunan bir oyun battaniyesi üzerinde, yetişkin gözetiminde yüzüstü zaman geçirmesi fiziksel hareketliliği ve duyularının uyarılmasını sağlarken, dakikalarca keyifli zaman geçirmesini sağlar.
     
     
    Renkler
    Küçük bebekler sanıldığının aksine ilk 3 ayda rengarenk oyuncaklar yerine siyah, beyaz ve kırmızıya daha duyarlıdır. 
     
     
    Dönence
    Eğer bebeğinizin beşiğinde dönence olmasını istiyorsanız, bu renkleri tercih edebilir ya da kendiniz kartondan hazırlayabilirsiniz.
    Geometrik Şekiller
    Beyaz bir kağıt üzerine sizin de kolaylıkla çizebileceğiniz bir veya birden çok siyah renkli kare, daire ve dikdörtgenler bebeğinizin oldukça ilgisini çekecektir.
    İnsan Yüzleri
    Bebekler yetişkin yüzlerine son derece duyarlıdır ve bakmaktan keyif alırlar. Bu amaçla tasarlanmış oyun kartlarını kullanabileceğiniz gibi,  kendiniz de beyaz kağıt üzerine siyah kalemle büyük yetişkin yüzleri çizerek bebeğinize gösterebilir, yatağının yanına asabilirsiniz. Mutlu, şaşırmış, üzgün, kızgın gibi temel duyguların isimlerini söyleyebilirsiniz.

    Kumaş kitaplar
    Özellikle siyah, beyaz, kırmızı gibi renkli, kare, üçgen, daire gibi geometrik şekilleri içeren kartlar ve kitapları rahatlıkla bulabilirsiniz.

    Kumaş kitabınızın üzerinde plastik bir ayna da olursa kendisini görmeyi deneyimleyebilir.
     
     
    Çıngırak
    Oyuncakçılarda kolaylıkla bulabileceğiniz farklı bilek çıngırakları ile görme, işitme ve dokunma duyularını aynı anda uyarabilirsiniz.
     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1724
    Kayıt tarihi
    : 07.05.12
     
     

    Çocuklu Yaşam Merkezi nin kurucusu, Ebeveyn ve Aile Koçu, Çocuk merkezli oyun terapisti, Filial a..